Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Події

image.tsn.ua

П'ятниця, 25 травня 2012, 11:58

Половина українців вважають українську рідною мовою

В Україні 50% опитаних вважають рідною мовою – українську, 29% – російську. При цьому 20% українців вважають рідною мовою в рівній мірі як українську, так і російську. Таке дослідження провела Соціологічна група «Рейтинг».

1% опитаних вважають рідною іншу мову.

Українці на Заході (96%), у Центрі (75%) і на Півночі (58%) вважають рідною мовою українську. Водночас на Сході (36%), Півдні (56%) та на Донбасі (67%) – переважно російську. Найчастіше українську вважають рідним мешканці сіл, літні люди.

45% респондентів зазвичай розмовляють вдома українською мовою, 39% – російською і 15% – рівною мірою як українською, так і російською.

На Заході (91%), в Центрі (73%) і на Півночі (51%) українців переважно спілкуються вдома українською, на Сході (65%), Півдні (67%) і Донбасі (83%) – російською.

Таким чином, українською мовою спілкуються менше, ніж вважають її рідною. І навпаки – російською спілкуються більше, ніж вважають її рідною.

У питанні підтримки надання російській мові статусу державної – повний паритет: 46% опитаних виступають проти, стільки ж (45%) виступають за. Ще 8% – не визначилися.

Зазначимо, що протягом останніх двох років кількість противників і прихильників двомовності майже рівні. Однак, якщо порівнювати з 2009 роком, рівень підтримки надання російській мові статусу державної зменшився (з 54 до 46%), відповідно, кількість противників зросла з 40 до 45%.

Незважаючи на те, що українською мовою більше спілкуються старші люди, проти двомовності більше виступає молодь.

Надання російській мові статусу державної підтримують переважно прихильники КПУ (72%) та Партії регіонів (71%). Проти – прихильники УДАРу (59%), Громадянської позиції (66%), Батьківщини (69%), Фронту змін (70%) і 100% виборців Свободи.

Ще одна особливість: серед опитаних, які підтримують вступ України в Митний Союз, переважна більшість (72%) виступає за надання російській мові статусу державної. У той же час, серед респондентів, які підтримують підписання угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, переважна більшість (72%) – проти двомовності. Як відомо, молодь також більше підтримує вступ України до Євросоюзу.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старше. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв'ю згідно з опитувальником (face to face). Дослідження проводились в лютому 2012 року (опитано 4000 респондентів, похибка не більше 1,5%) і в березні 2012 року (опитано 1201 респондент, похибка не більше 2,8%).

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.