Злата Угрин,  25 травня 2012

Зустрінемо Євро-2012 на смітнику!

Селяни Великих Грибовичів, Мелехова та Дублян вимагають конкретики щодо закриття Грибовицького сміттєзвалища, інакше погрожують заблокувати вивіз сміття зі Львова під час Євро-2012. Утім влада міста та області не в змозі надати людям точної інформації, адже поки не визначено ділянки для нового полігону ТВП, не укладено угоди із компанією, яка займатиметься рекультивацією, та й навіть проектно-кошторисної документації на рекультивацію досі не виготовлено. Тим часом відтоді як сміттєзвалище вирішили закрити минуло більше 10 років. То ж які реальні перспективи?



Сміттєзвалище у Грибовичах функціонує ще 1956 року, його називають однієї із найбільших екологічних проблем Львівщини. За усіма стандартами його мали закрити ще тридцять років тому. За цей час місто накопичило сміття висотою від 45 до 65 метрів та площею 40 гектарів. Проте уже десятки років влада міста та області не здійснює жодних заходів задля створення іншого полігону та зменшення загрози сміттєзвалища.

Мешканці навколишніх сіл змушені жити на землі, де концентрація шкідливих речовин у десятки і сотні разів перевищує норму, пити воду, яка не придатна для споживання. Як наслідок – діти та дорослі Великих Грибовичів, Мелехова та Дублян масово хворіють на онкозахворювання, нервові захворювання та захворювання дихальних шляхів. Статистика новоутворень у цьому районі також лякає.

Утім, усі ці аргументи не дуже впливали на наших чиновників, аж поки не пожалувало Євро-2012 і не виникла небезпека того, що у відчаї нещасні селяни заблокують сміттєзвалище, а Львів перед очима гостей постане смердючим і брудним. Ймовірно, саме тому Львівські міська та обласна влади почала шум-гам.

Як завжди бракує грошей

22 травня Львівська міська рада провела сесійне засідання у школі Великих Грибовичів, де депутати намагалися відзвітувати перед селянам про здійснену роботу щодо сміттєзвалища. Однак селяни не почувши конкретної дати його закриття запевнили: 1 червня вони таки заблокують сміттєзвалище. «Ми вам зробимо Євро», – пригрозили вони.

Претензії селян мають усі підстави, адже сесія Львівської облради прийняла рішення про необхідність закрити сміттєзвалище побутових відходів Львова ще у 2000 році. То ж що зробили відтоді?

Аж 9 грудня 2011 року укладено угоду з переможцем тендеру на виготовлення проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища – Львівським інститутом ВАТ «Гірхімпром». Відповідно до договору, департамент житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради повинен представити проектну документацію у вересні 2012 року. Однак чи станеться це не відомо, адже бракує коштів.

«На цей рік має бути складена додаткова угода, яка має передбачати завершення всіх робіт та відповідне фінансування. На жаль, така угода досі не укладена, бо нема належного фінансування. Не вистарчає 1,8 мільйона гривень. Ми залучили п'ять спеціалізованих організацій Києва і Львова. Кінцевий термін реалізації проекту – вересень цього року, це стадія проекту та експертизи. Потім ми переходимо до фізичних робіт та розробки робочої документації... Є варіанти тимчасової експлуатації полігону з його повним закриттям через 2-2,5 роки», – сказав голова правління ВАТ «Гірхімпром» Іван Зозуля.

На проектування рекультивації Грибовицького сміттєзвалища Львівська міська рада виділила 1,2 мільйонів гривень., ще 1,8 мільйонів гривень повинна виділити обласна рада. Утім цих грошей досі немає.

У січні 2012 року Львів отримав від Міжнародної Фінансової Корпорації кінцевий звіт щодо стратегії поводження з твердими побутовими відходами, пошуку та проектування нового полігону й оцінки інвестиційних пропозицій щодо вирішення проблеми сміттєзвалища у Львові. За підрахунками МФК, на новий полігон і переробний завод треба близько 40 мільйонів євро.

У 2013 році обіцяють закрити небезпечне сміттєзвалище
Що ж до створення нового полігону, то і над цим працюють м'яко кажучи не надто активно.
Львівська міська рада розробила чотирьох етапний проект закриття сміттєзвалища. Спочатку знайдуть нову ділянку, тоді підготують документацію щодо визначення інвестора, а також почнуть будівельні роботи. Сьогодні ж втілили у життя лише перший етап.

За словами начальника управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міськради Сергія Кіраля, по другом уже зроблено чимало роботи, а саме опрацьовано близько 80 ділянок, з яких наразі обрали одну – це ділянка біля Нового Роздолу на території колишнього підприємства «Сірка». Територія займає понад 1800 га, знаходиться за 40-50 км від центру Нового Роздолу. Для міста ж потрібно лише 50-60 га.

Далі ж алгоритм роботи повинен бути таким – до середини 2013 року планують визначити партнера. У другій частина 2013 – розпочати будівництво сміттєпереробного заводу. У кінці 2013 усі роботи мали б бути завершеними.

Протягом цього часу мали б поступово перенаправляти відходи із Грибовичів на новий полігон, а також перенаправляти туди потік сміття.

Цей проект впроваджуватимуть спільно із Світовим банком, який фінансуватиме частину робіт, а також проводитиме усі конкурсні роботи.

Сергій Краль розповів, що влада міста, області та й країни загалом немає грошей для того, щоб побудувати завод та утилізувати сміття із Грибовичів самотужки. Тому необхідно залучити до цих проектів інвесторів, які б надалі змогли заробляти гроші на львівському смітті. «На сьогодні існує 7 компаній, які уже зголосилися брати участь у конкурсі», - сказав Сергій Кіраль.

«Зелена сила» врятує Львівщину?
Як виявилося згодом, реальними претендентами на побудову заводу є лише 3 фірми, «Грінпауер», «Етіс» та харківська компанія «Укрспецеко». Однак, на робочій зустрічі представників цих компаній та влади міста й області виявилося, що виконати усі необхідні нам умови може лише одна з них – «Грінпауер». Уповноважений представник цієї фірми Вікторія Соколова розповіла, що вони готові не лише побудувати завод, потужністю 100 тонн на рік, але й утилізувати старі тверді побутові відходи із Грибовицького полігону. Також компанія готова інвестувати гроші у цей проект, Вікторія Соколова навіть розповіла про джерела фінансування – кредит банку «Екзимбанк», за такою схемою вони уже побудували завод у США.

Кошторис проекту сягає 75 мільйонів євро, окупність - 8-10 років. Представник «Грінпауер» також зазначила, що величезної території для заводу вони не потребують: і гектар для самої будівлі, й 10-14 для збереження привезених ТПВ. Оцей й усе! Крім того ця компанія зможе переробляти сміття на біопаливо, газ, асфальтні матеріали, тощо. Для львів'ян ціна вивозу та переробки сміття таки зросте, однак лише на кілька гривень.

Очевидно, говорити про те, що у 2013 відкриють новий полігон, побудують завод та нарешті припинять експлуатацію Грибовицького жаху, поки ще дуже рано. Перш за все невідомо як зреагують на неприємне сусідство жителі Нового Роздолу, адже громадських слухань досі не було, крім цього ця ділянка розташована близько до міста – усього за 5 кілометрів.

Не визначили й інвестора, найімовірніший із кандидатів «Грінпауер» говорить про потребу інвестування у завод аж 75 млн євро, не відомо чи ця фірма готова укласти у завод таку велику суму.

А найбільше побоювань викликає той факт, що заговорили про сміттєзвалище лише напередодні Євро-2012, то цілком імовірно, що уже після чемпіонату ці розмови знову стихнуть.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.