Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

uk.wikipedia.org

Середа, 20 листопада 2013, 12:12

"Свобода" вимагає перевірити законність передачі УПЦ МП приміщень на вул. Пекарській у Львові

"Свобода" має сумніви щодо законності передачі майнового комплексу військового містечка на вулиці Пекарській у Львові у власність релігійної громади Української православної церкви Московського патріархату.

Про це Варіантам повідомила прес-служба Львівської обласної організації ВО "Свобода"

У своєму запиті народні депутати, зокрема Ірина Сех, Олег Панькевич, Михайло Блавацький, Юрій Михальчишин, Ігор Янків, Ігор Кривецький, Андрій Міщенко,  вимагають від Генпрокуратури забезпечити перевірку розпорядження  Кабінету Міністрів України від 17.10.2013 р. № 811-р «Про передачу майнового комплексу військового містечка № 212 до сфери управління Львівської облдержадміністрації» на відповідність  законодавству.

У запиті зокрема йдеться: «Відповідно до пункту 6 Постанови Верховної Ради Української РСР від 23.04.1991 року «Про порядок введення в дію Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» рішення державного органу про повернення у власність чи  передачу у безоплатне користування релігійним громадам культових будівель і майна відповідно за  Законом

України  «Про свободу  совісті  та релігійні організації»  має бути вмотивованим  з урахуванням:

- прав релігійних громад, яким належали ці будівлі і майно на момент їх переходу у власність держави;

- прав релігійних громад, які користуються цими будівлями і майном у встановленому законом порядку;

- вкладення коштів релігійними громадами у спорудження, переобладнання культової будівлі і тривалості користування нею;

- наявності у даному населеному пункті інших культових будівель та їх використання релігійними громадами відповідних віровизнань;

- інших суттєвих обставин.

Натомість розпорядження Кабінету Міністрів не містить жодної мотивації чи обґрунтування стосовно передачі зазначеного майнового комплексу у власність релігійної організації саме Української православної церкви, що вказує на його упередженість та протиправність».

Народні депутати наголошують, що згадане розпорядження викликало значний резонанс на Львівщині, яка дуже чутлива до релігійних питань. Вони застерігають, що реалізація цього рішення загрожує порушенням громадської злагоди і спокою.

Нагадаємо, що розпорядженням  Кабінету Міністрів України від 17.10.2013 р. № 811-р передбачено передати майновий комплекс військового містечка № 212 на вулиці Пекарській, 57-59 у місті Львові зі сфери управління Міністерства оборони України до сфери управління Львівської облдержадміністрації для його подальшої передачі у власність Львівській єпархії Української православної церкви. Таким чином, розпорядженням Кабінету Міністрів України визначено конкретну релігійну організацію, до якої має перейти у власність зазначений комплекс.

Нагадаємо, депутатський корпус Львівської міськради вимагає від Міністра оборони не допустити відчуження військового містечка на вулиці Пекарській, 57 без участі у цьому процесі органів місцевого самоврядування. 

     

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.