Варіанти,  27 листопада 2013

Тарас Возняк: Не впевнений, що лідери опозиції мають відповіді на питання, що робити далі

Тарас Возняк

Філософ і громадський діяч Тарас Возняк поділився з Варіантами своїми думками з приводу акцій в підтримку євроінтеграції

Чи можете спрогнозувати подальший розвитк подій?

До останнього моменту ще була надія, що Янукович все ж спробує хоча б в якійсь формі, навіть в урізаній, але підписати угоду про асоціацію. Зараз таких надій практично уже немає, очевидно, що президент цого не зробить у Вільнюсі.

Всі ці інформаційні маневри, коли Янукович пробує пояснювати чому він не підпише, – це спроба пом'якшити удар після того.

Важко передбачити, але може бути ескалація подій десь приблизно в п'ятницю-суботу-неділю, коли стане зрозуміло, що це – кінець євроінтеграції.

Я не впевнений, що лідери опозиційних політичних партій мають конкретні відповіді на питання, що робити далі.

Бо вони не очікували, що раптом буде такий різкий розворот Януковича і не мали плану, які дії у даному випадку чинити.

Вони лежали у тихенькому болітці, і зараз вони також не усвідомлюють, що робити в п'ятницю та суботу. Можливі спонтанні дії цих молодих людей, але якими вони будуть – гадати важко.

Ваші враження від дій студентів в цих подіях?

Тут є два аспекти. Перший полягає у тому, що нове покоління заявило про себе.

Нове покоління, яке абсолютно не сприймає цього печального образу нашої політичної сцени, політичних лідерів з їхньої абсолютною безнайдійністю.

Ясна справа, що ці молоді люди мало розуміють про що саме йдеться. Вчора я бачив двох дівчаток, які йшли по вулиці, і я б їх оцінив приблизно на восьмий клас середньої школи.

Але для них це – подія, велика подія у їхньому житті. Це – їхня революція. Виросло нове покоління, яке хоче мати свою революцію.

Але нове покоління повинно мати своїх лідерів, а останніх наразі не дуже видно і чути?

Напевно, що з'являться нові лідери. Як вони будуть діяти в ці конкретні кілька днів, які прийдуть, як на мене, вони ще цього не усвідомлюють. Вони не хочуть мати саме цих політиків.

Вони покищо видають дитячі заяви в дусі "без політики", ще не розуміют, що насправді почали грати у політичну гру.

Студентський майдан має шанс саме зараз подорослішати?

Може бути абсолютно по-дитячому. Наприклад, ми мітингуємо до 29 листопада, а далі ми йдемо вчитися.

Хтось може розцінити припинення всіх цих подій як поразку.

Понад те, ці маніфестації активізували та ввели у політичне життя зовсім іншу генерацію людей з відмінними поглядами. Очевидно, у цьому є великий плюс.

Ця гра з Європейським Союзом, з теперішньою владою, з теперішніми політичними лідерами не закінчиться.

Очевидно, що коли зігнали Михальчишина зі сцени, це показало, що навіть Михальчишин є перестарілим, принаймні ментально перестарілим лідером і його політичний продукт, який він пробує продати, вже не продається.

Так само не продається політичний продукт інших опозиційних політичних лідерів. Тим більше не продається політичний продукт теперішньої влади. Очевидно, що приходять зовсім інші часи.

Як Ви ставитесь до того, що в Києві студентський і політичний майдан об'єднались?

Позитивно. Нарешті політикам вистачило розуму забрати оці всі розмахайки, якими вони там розмахували і під якими ніхто не хотів стояти.

Цей сором вони нарешті усвідомили і, по-моєму, починають перебирати, бо вчора було звернення Юлії Тимошенко, котра навіть із тюрми побачила, що так далі бути не може. бо під цими стандартами залишаться тільки ті, які тримають ці прапори.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.