Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

євромайдан

svoboda.org

Понеділок, 2 грудня 2013, 13:26

Якщо влада та Євромайдан не домовляться, то наслідки будуть тяжкими, – політолог

євромайдан

На сьогодні реалльним майданчиком для переговорів є Верховна Рада. Якщо в Верховній Раді вулиця та влада не домовляться, тоді все буде вирішувати вулиця, кров і є можливість розвитку як румунського, так і сирійського варіанту.

Про це у коментарі Варіантам повідомив політолог Ігор Танчин.

"Що стосується того, як можуть розвиватися події, то ми про це довідаємося найближчим часом. Наразі Верховна Рада є єдиним майданчиком для переговорів між революційною вулицею, яку очолила опозиція та між Віктором Януковичем, тому якщо вдасться провести якісь плідні переговори і створити якісь шляхи для відступу Януковича, то ця ситуація може бути погашена і вирішена у мирний та легітимний спосіб. Якщо ні - це буде дуже і дуже зле. Це може довести до поганих наслідків. Про громадянську війну я б тут не говорив, але "румунський" або "лівійський" варіант цілком можливі. Успіхи революції залежать не тільки від сили повсталих, але залежать від того наскільки влада готова йти на крайні заходи. А судячи з усього, влада на крайні заходи готова йти. Зараз Янукович фактично поставлений в умови, що він, якщо ситуація далі буде розвиватися таким чином, не буде мати легітимних шляхів до відступу. Є варіант, що він навіть може піти в тюрму, а це зрозуміло, що не тільки він, а й оточення", розповів Танчин.

"Відставка Кабміну є дуже вірогідною, тому що Кабмін в наших умовах є найдрібнішою розмінною монетою. Фактично Кабмін не є суб'єктом політичного процесу в нашій країні в даний момент. Азаров це є людина несамостійна. Кабмін повністю залежить від президента і у випадку, якщо президенту доведеться йти на якісь поступки, то він легко віддасть Кабмін, це для нього не складатиме особливих проблем і не викличе мук совісті. Що стосується Тимошенко, то її звільнення можливе тільки у випадку якихось більш радикального розвитку подій і якихось домовленостей, які змусять Януковича фактично відмовлятися від своїх принципових позицій. Це можливе тільки після того, коли Янукович втратить владу", розповів експерт.

"Відставка Кабміну чи Захарченка будуть видимими жестами, які будуть свідчити про те, що існує певна домовленість, але кінцевим результатом отих поступок, почесним коридором для відступу Януковича є оголошення перевиборів президента", розповів політолог.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.