Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

музика

xn--80aqafcrtq.cc

Середа, 4 грудня 2013, 15:43

У Львові пройде концерт, присвячений річниці з дня народження Миколи Колесси

музика

У п'ятницю, 6 грудня, о 19:00 год у Львівській обласній філармонії відбудеться концерт, присвячений 110-річчю з дня народження українського композитора та музичного діяча Миколи Колесси.

Про це інформує прес-служба Львівської міськради. 

Друга симфонія Колесси, яка прозвучить у виконанні Академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії під батутою Іллі Ступеля, написана у 1966 році. Композитор у цій симфонії використовує давні музичні ідіоми українського фольклору, і в той же час «пропускає» через них такий «заряд» динаміки, експресії симфонізму, що музика симфонії не залишить байдужою навіть найбільш беземоційну людину.

Друга частина твору занурює розум у сферу лірики, втім лірики тривожної, трагічної. Але фінал симфонії відвертає увагу від смутку і творить яскраві образи завдяки енергійним народним ритмам і гуцульським елементам мелодії.

Музика Миколи Колесси має риси неофольклоризму: особлива музична мова цього композитора «дихає» давніми музичними архетипами українського народу (зокрема характеристичними гуцульськими і лемківськими), які композитор синтезує із західними традиціями професійної музики та власними індивідуальними музичними ідеями.

В концерті також прозвучать два твори Петра Чайковського: увертюра-фантазія «Ромео і Джульєтта» і Варіації на тему рококо для віолончелі з оркестром (партію віолончелі виконає Ярослав Мигаль). Таким чином, слухачі зможуть зіставити, що спільного, а що відмінного між симфонічною класикою XIX і XX століть взявши за приклад цих двох видатних композиторів-слов'ян.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.