Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

юрій шведа

П'ятниця, 6 грудня 2013, 15:39

Перед учасниками львівського Євромайдану треба зняти шапку, – Юрій Шведа

юрій шведа

Політолог Юрій Шведа про стан та перспективи мітингів та майданів.

Сьогодні дуже часто говорять про безпорадність чи безсилля опозиції? А що вони реально можуть зробити у ситуації, що склалася?

Я би не говорив, що стояння та мітингування є безсенсовим. Навпаки, мітинги та участь людей у них є формою протесту, яка вивела людей з квартир на те, щоби протестувати, і вони висловлюють ті вимоги, які озвучують політики.

Ті вимоги на сьогодні є чітко сформульовані керівництвом опозиційних сил і доведені до очільників влади. Успіх опозиції залежить від двох складових. З однієї сторони це взаємодія з міжнародною спільнотою та очільниками влади.

З іншої сторони ця діяльність не може бути ефективною та продуктивною, якщо вона не спирається на підтримку мітингувальників.

А як щодо більш радикальних дій?

Можливо, варто про це задуматися, але тут є дуже серйозні застереження, щоби це не перейшло межу і щоб це не було приводом до застосування сили, кровопролиття і так далі.

Те, що цей мітинг повинен бути достатньо радикальним та енергійним, є однією із гарантій того, що влада не застосує по відношенню до протестувальників тих репресій, які останнім часом мали місце.

Усі події вказують на те, що зараз склалася патова ситуація, але вирішитися вона якось повинна. Наскільки ймовірним є чергове кровопролиття на Майдані?  

Влада постійно демонструє, що є кілька сценаріїв розвитку події. Наприклад, влада уже випробувала брутальний сценарій - це силовий розгін "Беркутом" тих людей, які були на Майдані.

Цей сценарій не пройшов, а навпаки викликав загострення та сплеск у суспільстві. Влада зрозміла, що таким грубим способом успіху досягнути буде важко, тому вона перейшла до вибіркових дій, коли через суди приймаються певні рішення, робляться заяви від прокуратури та виконавчих служб, що певна акція є протизаконною.

І це починає працювати не стільки проти мас та людей в цілому, скільки проти окремих людей (організаторів, активістів). Їх намагаються поокремо стримати від активності і налякати таким чином інших. Тут іде ціла серія дій: заборона блокування Київської міської державної адміністрації, профспілок тощо.

Це не що інше, як форма тиску на людей. Але якщо цьому не протистояти і відстоювати кожного, хто став, можна сказати, жертвою репресій, то це буде мати погані наслідки.

Нещодавно нардеп від ВО "Свобода" Юрій Михальчишин заявив, що львівський Євромайдан є спецоперацією Банкової. Як ви розцінюєте таку заяву?

Я не хочу коментувати дії та заяви Михальчишина, бо на тлі подій, які сьогодні відбуваються і того піднесення.

Перед учасниками львівського Євромайдану треба зняти шапку і всій Україні треба подякувати їм, що вони виявилися на висоті тих суспільних викликів, а не говорити про такі бздури, які висловлює Михальчишин.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.