Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

risu.org.ua

П'ятниця, 13 грудня 2013, 15:33

Українські дерев'яні церкви тепер офіційно мають сертифікати ЮНЕСКО

risu.org.ua

Сьогодні, 13 грудня, у Львові урочисто завершився українсько-польський проект, який тривав чотири роки.

Представникам церков вручили сертифікати ЮНЕСКО, які підтверджують внесення дерев’яних церков до Списку об’єктів Світової спадщини.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

У заході взяли участь заступник міністра культури України Віктор Балюрко, голова Львівської ОДА Олег Сало, заступник голови Львівської ОДА Ірина Романів, директор Державного історико-архітектурного заповідника у м. Жовква Володимир Герич, а також представники церков з трьох областей та гості з Польщі.

Віктор Балюрко вручив вісім сертифікатів ЮНЕСКО священнослужителям зі Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської областей, а також грамоти Міністерства культури всім, хто долучився до реалізації проекту.

«До червня Україна мала зі 140 тисяч пам’яток, що є на її території, лише п’ять об’єктів, занесених до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Тому це говорить про те, що занесення до Списку потребує величезних зусиль. Даний проект відбувся завдяки спільній роботі двох держав, двох громад. Ці церкви потрапили до списку, тому що транскордонні об’єкти мають більш посилену увагу ЮНЕСКО», - зазначив заступник міністра культури України Віктор Балюрко.

Зокрема, Олег Сало зауважив, що на Львівщині є ще дуже багато пам’яток архітектури, які заслуговують на велику увагу.

Нагадаємо, 21 червня сесія ЮНЕСКО в Камбоджі проголосувала за внесення до Списку Світової спадщини українських дерев’яних церков у Польських та Українських Карпатах. До переліку потрапило 16 церков: по вісім від України та Польщі.

Чотири з них розташовані на території Львівщини. Це – церква святого Юрія у Дрогобичі, церква Пресвятої Трійці у Жовкві, церква Зішестя Святого Духа у Потеличі (Жовківський район) та церква Собору Пресвятої Богородиці у Маткові (Турківський район).

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.