Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

Львівська обласна рада

Вівторок, 17 грудня 2013, 18:45

Рішення Львівської облради про розширення повноважень критикують депутат і політолог

Львівська обласна рада

Рішення Львівської облради про створення виконкому, припинення догововірних відносин з Львівською ОДА та відкликання повноважень, делегованих ОДА є неправомірними, однак мають право на існування.

Таку думку сьогодні, 17 грудня висловили депутат Львівської облради від ВО "Свобода" Пилип Пилипенко та політолог Юрій Шведа.

"Зрозуміло, що сьогоднішні рішення Львівської облради вмотивовані політично – таким чином депутати хочуть показати свою незгоду з діями керівництва країни, якому підпорядковується виконавча влада в особі Львівської ОДА. Однак, безперечно, вони мають право на існування. Чи виконуватимуться ці рішення – це вже інше питання", – сказав Шведа в коментарі Варіантам.

Львівська облрада, звісно, має право на таке рішення. Зрозуміло, що воно політичне. Чи виконуватимуться ці рішення – це вже інше питання. Але така децентралізована модель, коли Львівська облрада отримує більше повноважень.

Водночас депутат Львівської облради, свободівець Пилип Пилипенко не вважає рішення Львівської облради правомірними.

За словами Пилипенка, згідно із законом про оренду державного і комунального майна, договір про оренду не може бути меншим, ніж п'ять років. А такий договір між облрадою та ОДА був укладений 2011 року.

Має претензії Пилипенко і до питання про відкликання повноважень – у рішенні облради, наголошує він, не прописано, які саме повноваження забираються.

Натомість вказується, що рада перебирає на себе повноваження щодо призначення керівників і покладає це на управління майном спільної власності, а не на виконком, який вона планує створювати.

Що ж до виконкому, то депутат висловився наступним чином:

"Питання щодо виконкому – абсолютно поза правовою площиною. Якщо в Конституції та законах України відповідних повноважень щодо створення виконкомів немає, то обласна рада не може створити такий виконком. Закон не передбачає виконкомів в органах місцевого самоврядування – обласних та районних радах. Виконкоми створюються, відповідно до закону, тільки в сільських, селищних та міських радах. Тому питання про виконком – це питання зміни законодавства.

Нагадаємо, сьогодні, 17 грудня, на сесії Львівська облрада своїми рішеннями розірвала договірні відносини з ОДА, вирішила забрати у неї частину делегованих повноважень та прийняла рішення про створення виконкому облради.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.