Тереза Абіс,  18 грудня 2013

Стрейт-еджери, вегани та сироїди на території України

вегани

Спеціальний кореспондент Варіантів Тереза Абіс проникла в середовище прихильників альтернативного способу життя (sXe, вегани, сироїди).

І вже звідти, Тереза спробувала зрозуміти з чим вона має справу: з модною течією, усвідомленим вибором молоді чи зомбуванням західних медіа та дієтологів-шарлатанів?

Отож, про труднощі та переваги веганства, сироїдіння та стрейт-еджу розповідають їх українські адепти, які на власній шкірі перевірили усі ці альтернативні нормативи.

sXe (Тарас)

Straigh edge – це відмова або утримання від всіх видів людських слабкостей: нікотин, алкоголь, важкі наркотики – всього того, що шкодить здоров'ю людини.

Певною мірою стрейт-едж – це свобода, а не утримання. Це випробування над собою.

Це свобода жити і усвідомлювати, що ти можеш прекрасно проводити вільний час в компанії без алкоголю. На жаль, для багатьох алкоголь та відпочинок є синонімами.

Cтрейт-едж – це свобода від політичного і релігійного рабства, від ЗМІ, що часто нав’язують неправильний світогляд, від медикаментів.

Особисто я не вживаю ліки вже близько двох років та лікуюсь не гірше і без них. Між іншим, англійською ліки і наркотики позначає одне й те ж слово – drugs.

В більш радикальних течіях hardline стрейт-еджу – це відмова від кофеїну, вегетаріанство і веганство.

Коли людина стає на шлях чіткої межі, то вона робить це не для того, щоб бути учасником якоїсь community чи крутої туси. Перш за все, це level up для себе самого. Особисто я не належу до певної групки людей, які збираються та обговорюють свій спосіб життя.

Про sХе я дізнався частково від друзів, більш детально – з інтернету. Наставників не було і не буде, є хіба що однодумці. Я знаю достатньо людей, які ведуть здоровий спосіб життя, наприклад, вегетаріанців.

Когось знаю більше, когось – менше, з кимось – товаришую. Переважно зустріти таких людей можна на hardcore чи вегетаріанських концертах, що відбуваються в Києві, Житомирі або Чернівцях. Інколи силами Львів DIY такі вечірки проходять у Львові.

DIY (Do it yourself) – зроби це сам, поняття тісно повязане із хардкором.

Хардкор від зародження це некомерційна музика, він був і залишається андеграундом, все зводиться до того що музиканти грають музику на ідеологічну тематику, записуються практично самостійно, концерти організовуються часто в благодійних цілях або просто щоб вийти оргам "в нуль".

В загальному принцин DIY полягає в тому щоб донести до цільової аудиторії і не тільки певний меседж без жодних корисливих мотивів.

Я живу звичайним життям: ходжу на роботу, відпочиваю, але притримуюсь певних поглядів. Зовнішній вигляд не грає ніякої ролі, оскільки головне те, що діється в голові, а не на ній.

Сам рух стрейт-еджу базується на тому, щоб не нав'язувати нікому даний спосіб життя. Відповідно, ніхто з прихильників руху не намагається яскраво виділятись зовнішнім виглядом.

Проте, все ж є кілька атрибутів. Наприклад, стрейт-еджери можуть набивати собі тату у вигляді хрестів. Колись, в кінці 70-х років неповнолітнім при вході у бари малювали хрести на тильній стороні лодоні.

Це сигналізувало бармену, що людина неповнолітня і їй не можна наливати алкоголь. З цього й пішла така атрибутика. Також, зачасту, стрейт-еджери захоплюються hardcore-культурою і слухають відповідну музику. Проте, це швидше стререотип, а стереотипи – річ, що активно ламається.

Дуже не люблю, коли стрейт-едж і hardcore ополітизовують. Праві часто домішують до цих понять расизм, чого не може бути як такого, позаяк зародився весь цей рух якраз на противагу суспільним стереотипам.

Останні декілька років в нас розвинувся рух Автономний опір, який, на мою думку, не належать ні до правих, ні до лівих, виступають за здоровий спосіб життя, екологію, захист тварин. 

Відтоді, як я долучився до лав стрейт-еджерів, я почав по-іншому ставитися до життя і людських цінностей, почуваю себе здоровішим. Особисто мене тішить сам факт того, що у мене немає залежності від алкоголю та сигарет.

Займаюсь спортом, веду здоровий спосіб життя і стараюсь в цьому переконати всіх оточуючих.

Вегани (Богуслава)

Вегани – це люди, які повністю відмовилися від продуктів тваринного походження: м’яса, риби, яєць, молочних виробів, желатину, хутра, шкіри, також дехто відмовляється від меду.

Переважно люди йдуть на відмову від цих продуктів через морально-етичні погляди. Проте є й такі, хто просто піклується про своє здоров’я.

Переважна більшість веганів – зоозахисники та люди, котрі піклуються про збереження та відновлення еко-системи на Землі. Також, веганство часто супроводжується "тверезим мислення", тобто виключенням зі свого життя таких речей, як алкогольні та тютюнові вироби.

До веганства я прийшла не одразу, спершу я стала вегетаріанкою. Коли я вперше зіткнулась з вегетаріанською ідеєю, то мені було 12 років. Саме тоді моя мама повідомила, що більше не їстиме м’яса.

Так, як вона мала двох малих дітей, їй все рівно доводилось готувати його мені та моєму брату. Ми навіть не розмовляли на цю тему, нас ні до чого не примушувати.

Проте приблизно рік потому я почала замислюватись, що непогано було б спробувати також відмовитись від м’яса. Відразу це мені не вдалось, час-від-часу я все ж під’їдала якусь ковбасу чи сосиски.

Це продовжувалось доти, доки я просто не почала осмислювати, а чим взагалі є м’ясо і чому я хочу бути вегетаріанкою. Так у 13 років я стала вегетаріанкою. Трохи згодом я також відмовилась від риби та яєць.

Веганство стало останньою логічною ланкою на шляху до здорового харчування. Я довго думала про це і цікавилась, але все ж не було якогось поштовху. Саме веганом я стала більше задля здоров’я і зараз я дійсно почуваю себе краще.

Ключову роль для мене зіграла прослухана лекція "Науковий аналіз засвоєння молока", професора Вальтера Вайса.

Мені здавалось, що з переходом на веганство, в мене буде обмежений, нудний раціон – але нічого подібного! Коли зачиняються одні двері, то обов’язково відчиняються інші і поки не залишиш старе в минулому не зрозумієш теперішнього на повну силу.

Я була шокована наскільки це смачно та різноманітно.

В дитинстві я увесь час страждала від гастриту та панкреатиту. Після того, як я стала вегетаріанкою, я забула що таке болі в шлунку. Приблизно через 4 місяці, після того, як я перейшла на веганство, я почала помічати, що скільки б і щоб я не їла – моя вага перестала стрибати.

З моїм переходом на вегетаріанство, прийшла й цікавість до кулінарії. Я почала дізнаватись багато нового і це виявилось дуже цікаво та смачно. Так, я почала мріяти про свій власний вегетаріанський ресторан.

Проаналізувавши, я зрозуміла, що дуже люблю солодке, але купити щось веганське майже не реально, тож, я вирішила сама цьому допомогти.

Так і з’явилась ідея першої веган-кондитерської "13th bakery". Зараз "13th bakery" працює у он-лайн режимі, але я активно працюю над тим, щоб якомога швидше почати тішити смачненьким всіх охочих у оф-лайн.

А саме головне, що корисне та дієтичне – може бути смачним-смачнючим!

Сироїди (Тетяна)

Сироїдіння є системою найбільш природного харчування або просто природнім способом життя. Всі продукти вживаються у такому вигляді, якими їх нам надала сама природа.

Таким чином, у них зберігається максимум всього корисного. Звичайно, що діє це лише за умови свіжості всіх продуктів, що передбачає як мінімум бабцю у селі, як максимум – продукти вирощені власноруч, гарантовано органічно та з любов’ю!

При цьому не потрібно заганяти себе у рамки якої-небудь системи чи правил, а слухати свій організм.

Ми з чоловіком почали задумуватись про продовження свого роду. Хотіли сумлінно та відповідально до цього поставитися і почали з чистки свого організму та його подальшого незасмічення.

Ми відшукали найбільш прийнятну з цього погляду систему харчування та погляду на здоров’я в цілому. Починали ми з вегетаріанства.

В один вечір ми відмовились від м’яса, а вже далі відмовлятись від різних шкідливих продуктів було легко і швидко.

На шляху до сироїдіння люди, зазвичай, думають про здоров’я або моральні принципи. Ми керувалися в першу чергу любов’ю до себе, що включає усе вищезазначене і не тільки.

Про сироїдіння ми дізналися із серії фільмів "Ігри Богів". Так почали шукати інформацію про таке альтернативне харчування в інтернеті. У мережі, звісно, багато суперечливих фактів, тому практично все довелося перевіряти на собі.

Спершу всі нові починання, у яких ти ще не почуваєшся як у своїй тарілці, викликають супротив та критику оточуючих, які насправді просто заздрять тому, що ти спромігся щось змінити і не боїшся цього!

Проте, з часом люди просто починають просити допомоги і признаються собі у тому, що вже не мають сил та здоров’я закривати на все очі. Тому потрібно з розумінням ставитися до поглядів інших.

Найбільшою проблемою сьогодення є пошук якісних продуктів харчування. Так склалося, що у нашому місті ми стали першовідкривачами. Спочатку ми замовляли через інтернет практично всі продукти, окрім зелені та фруктів.

Наші старі та нові друзі почали приєднуватися до наших поглядів, переконань та гуртових закупівель продуктів. Ми почали не справлятися з об’ємами, тому незабаром довелось відкрити власний магазин здорового харчування, нещодавно стартував сайт "Смак життя".

У магазині можна придбати не тільки сироїдну продукцію, але й ту, що допоможе на перехідному етапі формувати здорові звички та легко знаходити альтернативу шкідливим продуктам.

Маємо на меті у першочергових планах відкрити при ньому кафе, щоб люди могли на місці скуштувати свіжу та корисну їжу, а також вирішити проблему обідніх перерв у сьогоденному шаленому ритмі життя.

Насправді, може здатися, що це надзвичайно дорого і клопітно, але якщо кожна свідома людина уявить скільки часу вона витрачає на походи у магазини, куховарення та супутні справи, скільки грошей витрачається на підтримку рекламних кампаній всілякого непотребу, то після звільнення усіх цих ресурсів можна буде без зусиль балотуватися в президенти.

На мою думку, у такій критичні ситуації зі здоров’ям нації, немає іншого виходу, як нарешті задуматися над тим, що зараз сліпо роблять практично усі, починаючи від ТБ до цілодобового харчування пігулками та добивання свого організму побутовою хімією, чи відходами китайського виробництва.

Тому, немає нічого дивного, що люди починають тягнутися до здорового способу життя, який дає їм повну відмову від користування аптеками!

фото: vk.com

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.