Ганна Власюк,  30 грудня 2013

Повноважний ескапізм Львівської облради

Варіанти розбирались із повноваженнями, які Львівська облрада то дає, то забирає у Львівської ОДА.

На останній сесії 17 грудня Львівська облрада ухвалила низку рішень, які отримали розголос на загальноукраїнському рівні.

Зокрема, чи не всі головні українські ЗМІ написали про те, що облрада виселить Львівську ОДА з орендованих приміщень.

Серед інших резонансних рішень – створення виконавчого комітету Львівської облради та відкликання облрадою повноваень, раніше делегованих ОДА.

Останні рішення були відразу оскаржені прокуратурою Львівщини.

А Віктор Янукович на нещодавньому засіданні Ради регіонів попросив передати "гаряче вітання" особисто тим облрадам, які перебирають на себе забагато повноважень.

Рішення про відкликання делегованих повноважень ставить найбільше запитань та має за собою довгу історію, що тягнеться з 1998 року.

Саме про нього Варіанти поговорили з експертами.

Вибудова вертикалі

У 1998 році Львівська облрада делегувала 24 визначених законодавством повноваження Львівській ОДА.

Cеред них – підготовка  і  внесення  на розгляд ради проектів програм соціально-економічного та культурного розвитку області, підготовка  і подання  до  відповідних органів виконавчої влади фінансових показників і пропозицій  до  проекту  Державного бюджету України за погодженням з постійною комісією ради з питань бюджету, визначення відповідно до законодавства режиму використанн територій рекреаційних зон та низка інших.

Пізніше, у 2007 році, відбулося делегування інших повноважень, що, згідно із законодавством, не є обов'язковим.

"У 2007 році ми передали ОДА свої власні повноваження, які належать обласній раді. Жодна обласна рада цих повноважень не передавала. Це стосується призначення, звільнення керівників комунальних закладів та установ", – розповів Варіантам депутат Львівської облради від ВО "Батьківщина" Іван Стецькович.

За словами Стецьковича, на такий крок тодішню облраду підшхтовнуло те, що при владі тоді була одна команда – помаранчева.  

"Тоді ще ніхто не знав, що прийдуть спеціалісти з єнакієвськими дипломами для керівництва державою і, в тому числі, областю", – каже депутат.

Повноваження ж делегували, аби не розпорошувати обов'язки в таких управліннях ОДА, як, до прикладу, освіти чи охорони здоров'я, наголошує Стецькович.

Напередодні чергової зміни влади облрада спам'яталась і почала зворотній процес.

"Цей процес почався ще в 2009 році, коли були прийняті відповідні рішення обласною радою ще перед виборами президента. Вони оскаржувалсь в суді, однак суд прийняв рішення на користь облради. В принципі, іншого рішення прийняти було неможливо, адже чорним по білому було написано, які повноваження належать до повноважень Львівської облради", – каже Стецькович.

За словами депутата, зараз ці рішення "зависли" в черговій інстанції, оскільки ОДА подала апеляцію. Однак апеліція не розглядається вже рік.

"Я розумію під чиїм контролем і впливом сьогодні перебувають суди. Але нас це не цікавить. Нас цікавить, насамперед, на чиєму боці закон і справедливість. А вони – на боці Львівської обласної ради", – переконаний Стецькович.

Політична гра

Однак, якщо облрада відкликала делеговані свої повноваження раніше, спроба чого була зроблена на сесії 17 грудня?

Депутат-свободівець та завідувач кафедри трудового, аграрного та екологічного права ЛНУ імені Івана Франка Пилип Пилипенко називає такі дії депутатів політичною грою.

"Всі ці рішення, які на минулій сесії Львівської облради стосувалися відкликання повноважень, створення виконкому і тому подібне, були свого роду політичною грою, котру депутатам потрібно було відбути. Фактично ж вона була незаконною", – розповідає Пилипенко Варіантам.

Він, як і Стецькович, нагадує, що питання про повернення делегованих повноважень вже слухалось на сесії Львівської облради. Востаннє – півроку тому, а зараз питання перебуває в апеляційному суді.

"Ставити знову це питання було нелогічним, адже ще не пройшла стадія апеляції і є надія, що рішення не буде позбавлене правомірності. Тому виносити це рішення зараз було потрібно хіба лише для піару чи якихось своїх особистих міркувань. Не зрозуміло, для чого ще раз піднімати це питання, коли воно вже пройшло", – каже Пилипенко.

Що ж до рішення Львівської облради від 17 грудня, то Пилипенко критикує його і за некоректність формулювання.

"Воно звучало як "Про повернення повноважень, делегованих ОДА у 1998 році". А в тексті рішення вже йшлося про те, що облрада перебирає на себе призначення керівників установ, підприємств комунальної власності, які належать обласній раді (тобто повноваження, передані облрадою ОДА в 2007 році – ред.). Але я і пропонував, якщо ми вже відкликаємо повноваження, то давайте для початку напишемо, які саме повноваження ми повертаємо", – каже Пилипенко.

Спірність юридичних тлумачень?

Керівництво Львівської облради натомість при поясненні свої дій відсилають до юридичної сфери.

"Юристи зараз вивчають оскарження прокуратури і я думаю, що день-два – і буде реакція. Ми будемо відповідно реагувати на це рішення. Тому, відповідно, якщо будуть якісь технічні зауваження, то ми внесемо зміни в це рішення на наступній сесії Львівської облради", – розповідає Варіантам заступник голови Львівської облради Валерій П'ятак.

На думку чиновника, облрада цілком має право забрати ті повноваження, які вона свого часу делегувала.

"Головне – аби не нашкодити. Це має бути спокійний процес. Якщо є певні нюанси, то їх треба відпрацювати. Але кожен повинен розуміти, хто що робить", – каже П'ятак.

Тим часом у відповідь на запит Варіантів Львівська облрада надіслала копії рішень, прийнятих у квітні та липні минулого року, які безпосередньо стосуються відкликання повноважень.

Згідно з рішеннями, Львівська облрада визнає такими, що втратили чинність один із пунктів рішення Львівської облради від 17 квітня 2007 року "Про окремі питання функціонування обласних комунальних підприємств, установ, організацій", а також рішення від 10 жовтня 2009 року "Про окремі питання функціонування обласних комунальних закладів, установ, організацій". Саме про ці рішення згадували опитані Варіантами експерти.

Іншим же рішенням облрада окреслює забрані від ОДА повноваження, які переважно стосуються призначення та звільнення керівників комунальних закладів, затвердження статутів цих закладів, утвердження їх організаційної структури.

Рішення Львівської обласної ради про делегування повноважень Львівській ОДА.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.