Оля Вишня,  21 січня 2014

Ван Дейк, Тиціан, Мікеланджело. Виставка західноєвропейського рисунку XVI–XVIIIст. у Львові

Минулого тижня у Львові відкрили виставку "Західноєвропейський рисунок XVI–XVIIIст". 

Маємо рідкісну нагоду побачити понад 200 оригінальних малюнків авторства одних з найвідоміших художників в історії мистецтва.

Тиціан, Мікеланджело, Ван Дейк, Франсиско Гойя, П’єтро Антоніо Новеллі, Джованні Баттіста Тьєполо, Дж. П’яцетта, А. Ск’явоне, С. Роза, Г. Цомпіні, Ф. Солімена, Р. Гвідо, Дж. Б. Крозатто, Дж. Б. Пітоні, Н. Ґрассі, Дж. Б. Ґрассі, Ф. Новеллі, Дж. Б. Маркола, К. Маратта, А. Балестра, Ф. Канале, А. Карраччі, Дж. Пальма, С. Піатті, Христіана Вільгельма Дитріха та Ганса Ротенхамера вперше за багато років представлені у залах музею Шептицького.

Частина експонатів востаннє була показана львів’янам у 1932 році, у межах виставки західноєвропейського рисунка 15-17 століття.

Інша частина робіт експонувалась у спільній з Львівською галереєю мистецтв та Бібліотекою академії наук України виставці рисунка у 1982 році.

А потрапили всі художні твори до Львова завдяки митрополитові Андрею Шептицькому значно раніше.

Багато цих унікальних малюнків він придбав у 1908-1909 рр, під час подорожей до Венеції та інших мистецьких центрів Італії.

Зокрема понад 600 робіт митрополит Андрей Шептицький придбав з колекції німецького  історика Карла Менцеля.

Сьогодні колекція графіки у Національному музеї у Львові ім. Андрея Шептицького налічує близько 30 тисяч одиниць.

Зокрема унікальною є колекція малюнків видатних західноєвропейських майстрів XVII — XIX ст., насамперед італійських, німецьких та австрійських художників.

У цій виставці представлено роботи в основному італійських художників епохи Відродження, бароко, рококо, над відновленням яких художники-реставратори майстерні реставрації графіки Національного музею ім. Андрея Шептицького працювали близько 40 років.

Найдавнішими і найціннішими експонатами у цій виставці куратори називають «Апостола» Мікеланджело та роботу Тиціана «Ісус Христос зі святими».  

Серед унікальних творів – «Зняття з хреста» Ван Дейка та ескіз дітей Франсиско Гойї. 

Наукове опрацювання графічних шедеврів та їх експонування на спеціальних тематичних виставках започаткував перший директор Національного музею ім. А. Шептицького Іларіон Свєнціцький.

Над атрибутикою творів також чимало працював Святослав Гординський.

Сьогодні працівники музею наголошують на важливості наукових досліджень цієї колекції, яких є дуже мало і вважають, що ця виставка зможе зацікавити молодих науковців.

А мистецтвознавець Роман Яців говорить і про інші важливі аспекти цієї експозиції, зокрема про адресність її до сучасного українського суспільства у таких історичний період.

«Відкриття такої європейської виставки засвідчує про європейську тяглість української культури, ці зв’язки культурні, які були в різні історичні епохи з Європою, якість цих зв’язків і якість діалогу між українськими культурними діячами з культурними діячами Європи» – зазначив Яців під час відкриття.

Дана виставка триватиме до 3 березня 2014 року. Цей проект є підсумком тематичних акцій ювілейного 2013 року, а також присвячена 40-річчю діяльності реставраційної майстерні графіки НМЛ.

Коли наступного разу відбудеться щось подібне – невідомо. Але відомо, що у графічній колекції Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького є також оригінальні малюнки Тараса Шевченка, 200-ліття якого відзначають цього року. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.