Оля Вишня,  30 травня 2012

Музеї для дітей

Яким є дозвілля українських дітей? Чи можуть українські музеї бути одним з варіантів для проведення вільного часу? Чи можуть вони сьогодні зацікавити дитячу авдиторію? Напередодні Міжнародного Дня захисту дітей звертаємо увагу на один з цікавих і корисних способів відпочинку – відвідування музеїв.

Сьогодні у багатьох музеях світу діють різноманітні інтерактивні програми для відвідувачів, зокрема для дітей. Завдяки сучасним технологіям та креативним ідеям музейників, окремі музеї стають одним з найпопулярніших способів проведенням часу, особливо з дітьми. Особливу увагу приділяють і розвиткові музейної педагогіки.

Фахівці у цій галузі переконують, що суть цієї програми не тільки в тому, щоб навчити дітей розуміти мистецтво, розрізняти мистецькі стилі, а й навчити дітей візуальному, образному мисленню, що дуже збагачує людину. Музейна педагогіка – це також і спосіб популяризації музейного простору.

Як все зазвичай відбувається на практиці? Дітям в музеях не лише проводять звичні екскурсії, а й організовують різноманітні конкурси, вікторини, вони також мають можливість спробувати щось намалювали чи створити своїми руками, діти вчаться інтерпретувати мистецькі роботи.

Варіантів подібних програм для дозвілля дітей в музеях досить багато. Особливо активними у впровадженні інтерактивних проектів є галереї сучасного мистецтва, які використовують велику кількість технічних засобів, тощо.

Що ж тим часом відбувається в Україні, зокрема у Львові? Якщо у багатьох країнах подібні програми розробляють і фінансують відповідні державні установи, то в Україні музейна педагогіка – це суто приватна ініціатива працівників музеїв, освітян та меценатів.

На жаль, й досі про впровадження музейної педагогіки на офіційному рівні не йдеться ні в Міністерстві культури, ні в Міністерстві освіти.

Але тішить, що музейна педагогіка в Україні таки є, в тому числі у Львові. Хорошим прикладом у цьому плані є діяльність Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького.

Тут з 2006 року діють різноманітні освітні програми для дітей. А минулого року, завдяки спонсорським коштам, в музеї вдалося облаштувати і творчу майстерню, де протягом року відбулися численні майстер-класи з виготовлення ікон на склі, ляльки-мотанки, витинанки, яворівської іграшки, писанки, композиції з сухих квітів, різдвяної листівки.

Влітку діти зможуть також відвідати нові майстер-класи – з бісероплетіння, гравюри, холодного і гарячого батіку. Творчі зустрічі в майстерні також доповнені слайд-шоу та методичними матеріалами.

Для дітей шкільного віку в музеї також проводять інтерактивні екскурсії, з використанням сучасних технологій, а також з конкурсами та квестами. Також у музеї часто відбуваються лекції, театралізовані дійства, музичні та літературні вечори.

Важливо, що всі ці пізнавальні програми можуть відвідувати не тільки учні з вчителями, а й зацікавлені батьки разом зі своїми дітками під час вихідних.

Подібні заходи для дітей також відбувалися і в Львівській картинній галереї, в Музеї історії релігії та багатьох інших, але, на жаль, відсутність постійної фінансової підтримки не сприяє активному впровадженню подібних програм. Та попри все, варто робити дозвілля дітей різноманітним і ходити з дітьми в музеї.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.