Варіанти,  24 січня 2014

Губернаторська вірність гарантам Конституції

Різнобарвна поведінка губернаторів західних областей України в умовах "окупаційного" режиму.

Вчора в кількох обласних центрах України відбулося захоплення обласних держадміністрацій.

Протестуючі вимагали відставки намісників президента Януковича на місцях.

Кожен поводився по-різному – хтось втікав, хтось обманював розпачливих мітингувальників, а хтось таки подав у відставку.

Львів

Львівську ОДА захопили вчора. Люди вимагали у першу чергу відставки Олега Сала, голови Львівської облдержадміністрації.

Спочатку з’явилась інформація, що губернатор знаходиться у Києві, але згодом очільник області вийшов до громади, яка вимагала написати при всіх заяву на звільнення.

Сало погодився і виконав прохання людей. Проте згодом відмовився від своїх слів.

Він все ще залишається вірний президентові, а написав заяву тільки через тиск натовпу. 

Сьогодні чиновників Львівської ОДА до роботи не допустили, згодом повідомили, що робота Львівсткої ОДА відбувається у телефонному режимі.

Івано-Франківськ

Івано-Франківську ОДА захоплювали сьогодні.  Не обійшлося без сутичок з міліцією, яка застосовувала димові шашки та газ.

Всі виходи в будівлю ОДА забарикадовані, але місцева преса повідомляє, що губернаторові таки вдалося втекти.

Правда, сьогодні на сайті Івано-Франківської ОДА з’явилось звернення Василя Чуднова, у якому йдеться, що головний його обов’язок на цій посаді – забезпечення життєдіяльності області і цим він щоденно займається.

А заяву на звільнення напише тільки тоді, коли з цим завданням не впорається.

Луцьк

У Луцьку мітингувальникам також вдалося захопити будівлю обласної держадміністрації і таки досягти відставки керівництва області.

Голова Волинської ОДА Борис Клімчук написав заяву про відставку на очах у протестуючих, біля будівлі ОДА. Хоча спочатку відмовлявся це робити.

Але, як заявив депутат Волинської обласної ради Святослав Боруцький, заяву реєструють та роблять копію, аби відправити на Київ.

Також місцеві ЗМІ повідомляють, що Клімчук став на коліна перед народом, з проханням мирного протесту.

На прохання мешканців Луцька пішов у відставку і голова Волинської обласної ради Володимир Войтович, "задля збереження громадянського миру".

Тернопіль

У Тернополі захоплення будівлі обласної держадміністрації відбулося, а от захоплення влади – ні. Голова Тернопільської ОДА та його заступники – відсутні на робочому місці.

Голова Штабу національного спротиву Володимир Стаюра повідомив тернопільським журналістам, що телефонував до губернатора Валентина Хоптяна, той розповів, що знаходиться в лікарні.

Заяву на звільнення писати не буде, тільки, коли Янукович попросить.

"Скаже Президент написати заяву на звільнення – напишу, скаже повіситись – повішусь" – цитує голову Тернопільської ОДА tv4.

Громадські активісти повідомили, що відвідають всі лікарні міста у пошуках губернатора.

Рівне

У Рівному ще вчора захопили обласну державну адміністрацію. Люди вимагали звільнення всього керівництва області.

Губернатора вчора не було у місті, він перебував за кордоном, а от його заступники написали заяви на звільнення.

Зокрема – Анатолій Юхименко, Олексій Губанов Світлана Сад та Володимир Новак. У Рівному також свої повноваження склала міліція.

Хмельницький

Мешканці Хмельницького також проявили свою активність і вийшли до стін обласної державної адміністрації. Але вимагали вони не тільки відставки чинного керівництва області, а скликання позачергової сесії Хмельницької обласної ради і запропонували 7 вимог:

скликати позачергові сесії обласної, міських, та районних рад на яких засудити дії Віктора Януковича та співробітників Міністерства внутрішніх справ;

на сесіях місцевих рад ухвалити рішення про  невизнання "законів 16 січня" як таких, що прийнятті в порушення Конституції України та оголосити Хмельницьку області територія без диктатури;

міліцейський підрозділ Беркут Хмельницької області має повернутись до свого розташування протягом 24 годин;

співробітники міліції Хмельницької області повинні перейти на сторону народу і не виконувати вказівки "вбивці" Міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка;

обласній та районним прокуратурам Хмельницької області утриматись від будь-яких дій стосовно переслідування активістів Євромайдану в області;

голова Хмельницької облдержадміністрації Василь Ядуха та голови районних державних адміністрацій мають або перейти на сторону народу та не виконувати вказівки Віктора Януковича, або негайно написати заяви на звільнення;

головне управління юстиції у Хмельницькій області негайно має скасувати реєстрацію усіх місцевих осередків Партії регіонів.

Василь Ядуха вийшов до учасників акції протесту і повідомив, що сесія відбудеться за планом, 4 лютого. На це активісти погрожують підпалити будівлю ОДА.

Микола Дерикота таки оголосив про проведення позачергової сесії сьогодні, 24 січня. Засідання триває.

Чернівці

Нещодавно стало відомо, що вдалося захопити й Чернівецьку ОДА. Не обійшлося без сутичок і потерпілих. Зокрема було поранено голову Чернівецької обласної ради Михайла Гайничеру.

Губернатор Михайло Папієв вийшов до мітингувальників і повідомив, що у відставку йти не планує.

Папієв також запропонував переговори з делегатами народної ради, але люди не погодились.

Голова Чернівецької ОДА попередив, що якщо протестувальники не відступлять, то їх будуть заарештовувати, згідно закону.

Також блокують обласні державні адміністрації у Сумах, Києві, Миколаєві, Житомирі, Вінниці, Ужгороді.

Силовики арештовують учасників протестів, зокрема у Черкасах 58 осіб ув’язнено. Відбуваються сутички. Застосовують сльозогінний газ та гранати з газовою сумішшю.

І всього один губернатор вдалося переконати піти у відставку.

карта: vk.com

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.