Варіанти,  12 лютого 2014

Олег Василенко: На Львівщині очікуємо виконання вимог закону про амністію, не притягаючи людей до відповідальності

Олег Василенко

2 лютого набув чинності закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань». 

Закон передбачає амністію для затриманих активістів, якщо протестувальники впродовж 15-ти днів звільнять адмінбудівлі та розблокують інші об’єкти на території всієї України.

Варіанти зустрілись з прокурором Львівської області Олегом Василенком, щоб дізнатись, як виконується цей закон в області і що станеться, якщо умов амністії не буде дотримано.

17 лютого завершується термін, відведений законом «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», для виконання умов амністії. Що робить прокуратура Львівщини, щоб цей закон був виконаний?

Ми створили робочу групу щодо забезпечення виконання цього закону. Зібрано інформацію про те, які об’єкти у Львівській області  є заблоковані.

Нагадаю, що амністія вступить в дію за умови виконання певних дій, а саме: розблокування адміністративних будівель,  військових частин, транспортних шляхів, вулиць, скверів, за виключенням тих, де відбуваються мирні акції протесту.

У нас така мирна акція протесту відбувається, зокрема, у Львові, на площі біля пам’ятника Шевченку. Отож про розблокування цієї площі, припинення цієї акції в жодному разі не йдеться.

В області залишаються заблокованими шість об’єктів: дві військові частини МВС та приміщення «Беркуту» у Львові, приміщення Сокальської РДА, Львівська ОДА, а також вулиця Винниченка, 18, на якій розташована будівля останньої у Львові.

З метою роз’яснення положень закону про амністію, передусім виконання її передумов ми провели ряд зустрічей і розмов з львівськими політиками, представниками органів місцевого самоврядування. Думаю, що тепер, як то кажуть, м’яч на їхній стороні.

Якщо умови будуть виконані, то з 18  лютого в області органами прокуратури будуть вжиті  заходи з виконання подальших положень закону, а саме в частині амністії.

Яка кількість людей може підпасти під дію закону про амністію?  

У період приблизно з 19 січня до моменту вступу в дію закону, тобто до 2 лютого, на Львівщині було зареєстровано 31 кримінальне правопорушення, які підпадають під дію зазначеного закону. Вони об’єднані в 27 кримінальних проваджень. В жодному з них не оголошено підозру будь-кому, хоч особи, причетні до цих правопорушень, нам відомі.

Хоті би наголосити на тому, що з доброї волі прокуратури, органів внутрішніх справ, ми на Львівщині очікуємо виконання вимог закону для його застосування, не притягаючи людей до кримінальної відповідальності і не застосовуючи до них будь-яких заходів кримінального примусу.

Якщо умови для амністії не буде виконано, то цим людям доведеться предстати перед судом за вчинення злочинів, які відбулись на теренах області. Мушу зазначити, ці злочини в переважній більшості мають достатньо жорстке покарання.

У випадку негативного розвитку подій чи будуть поновлені кримінальні справи, амністія по яким відбулась після вступу в дію першого закону про амністію від 19 грудня 2013 року, наприклад щодо учасників перекриття руху транспорту у селі Гамаліївка?

Щодо так званої першої амністії, ви, мабуть, користуєтесь інформацією одного депутата облради (Олександр Ганущин – ред.), який ніяк не може зрозуміти, що цей закон повністю виконаний органами прокуратури.

Якщо пригадати, то закон про так звану першу амністію, який був прийнятий, в нього вносились певні зміни. Тому час його вступу в силу відтермінувався. Коли ж цей закон вступив в силу, на теренах Львівщини з боку органів прокуратури він був повністю виконаний протягом двох діб. Ще деякий час, буквально – декілька діб, знадобилось для того, щоб суди звільнили двох осіб від кримінальної відповідальності.

Всього було 8 проваджень. Шість з них закрито органами слідства, оскільки там не було оголошено підозру.

Дві справи, там де було оголошено підозру, в тому числі щодо перекриття транспортних шляхів у селі Гамаліївка, були скеровані до суду. І дві особи судом звільнено від кримінальної відповідальності на підставі цього закону.

Тобто на Львівщині перший закон про амністію виконано повністю. Ці справи не поновлюватимуться, адже рішення прийняті, особи звільнені.

Повторюсь, під дію закону від 2 лютого підпадають кримінальні провадження, відкриті орієнтовно з 19 січня. Сподіваюсь, що амністія таки відбудеться.

Чи можна з боку правоохоронних органів очікувати на силовий варіант у випадку, якщо державні будівлі та інші об’єкти не будуть розблоковані

Якщо вимоги не будуть виконані і закон не вступить в дію, кримінальні провадження будуть продовжені.

Звичайно, що і в межах цих кримінальних проваджень, а також є низка рішень судів, в тому числі і про заборону чинити перешкоди в користуванні приміщень, які дозволяють в межах компетенції органам правопорядку й органам виконання судових рішень вжити заходи для примусового виконання таких рішень.

На Львівщині створюються загони Народної самооборони. Чи вписується цей процес у рамки чинного законодавства і яка відповідальність чекає на тих, хто діятиме поза його межами?  

Львівська облрада ухвалила рішення про створення комунального підприємства «Народна самооборона». Прокуратура вивчає його на відповідність чинному законодавству.

Якщо це - комунальне підприємство,  створене з метою надання послуг охорони, можливо, навіть об’єктів комунальної власності, то це одне питання, і одна правова оцінка.

Якщо це підприємство створено для охорони громадської порядку і безпеки, що лежить в площині компетенції виключно органів внутрішніх справ, звичайно, що таке рішення не відповідає вимогам закону і прокуратура відреагує на це.

Наразі ж ми не маємо ще тексту рішення на руках, тому говорити про наявність и відсутність підстав завчасно.  

Наскільки мені відомо, до органів внутрішніх справ подано на погодження, а до Львівської міської ради – для реєстрації,  статут ГО «Народна самооборона».

Ця громадська організація, відповідно до зазначеної мети, створюється, зокрема, для охорони громадського порядку, але за участі працівників міліції. Тобто це  - аналог народних дружин.

Прокуратура зараз лише вивчає це питання. Якщо документи  ГО «Народна самооборона» будуть відповідати чинному законодавству, зокрема Закону про участь громадян в охороні громадського порядку,  якщо буде дотримано всіх вимог законодавства при створенні і функціонуванні  цієї організації, то, звичайно, прокуратура не матиме підстав для реагування.

Окрім того, нещодавно на Майдані в Києві проголосили про створення Народної самооборони у всіх областях. Прокуратурі наразі не відомі ні організаційна структура, ні відповідальні особи, ні якісь практичні дії до створення зазначеної організації. Хоча розмови про це точаться вже протягом двох  місяців і різні групи декларували себе під назвою Народна самооборона.

Що стосується оцінки зазначених можливих формувань.

Якщо вони будуть носити ознаки воєнізованих формувань або воєнізованих формувань та ще й озброєних, за це законом передбачена кримінальна відповідальність.

Створення військових озброєних формувань є тяжким злочином, за це передбачена достатньо сувора відповідальність. Навіть якщо вони не носять ознаки озброєності, просто військові формування (спецформа, відповідні тренування), то навіть за такі дії законом передбачена кримінальна відповідальність до 5 років позбавлення волі.

Якщо такі факти будуть встановлені і такі порушення будуть допущені, то органи правопорядку, в тому числі і прокуратура, обов’язково на це відреагують. Враховуючи термін, про який йде мова в законі про амністію (орієнтовно 19 січня - 3 лютого – ред..), то ці правопорушення не підпадають під дію амністії.  

Вночі з 10 на 11 лютого у Львові радикально налаштованою молодь спробувала захопити  будівлю Львівської ОДА. Чи Вам відомо про цей інцидент?

Жодних звернень до правоохоронних органів про подібний інцидент ні від кого не надходило. Думаю, що відповідальність за такі дії повністю лежить на особах, які наразі організовують утримання приміщення ОДА.

Чи можливі компроміси, якщо почнеться загострення, адже до цього часу на Львівщині правоохоронні органи діяли дуже лояльно і стримано?

Я не просто сподіваюсь, я переконаний, що розум, толерантність і патріотизм наших громадян і політиків дозволить виконати всі умови, необхідні для проведення амністії, а  органи прокуратури, відповідно, виконають всі свої обов’язки протягом трьох днів.  

Р.S. Як стало відомо, сьогодні правоохоронні органи Львівщини все ж таки розпочали розслідування за фактом створення на Львівщині незаконних воєнізованих формувань.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.