Юрко Кардашевський,  12 лютого 2014

Баскетбольне попадалово Львова

Євробаскет 2015

Наступного року на Ряшівській повинні завершити будівництво поліфункціонального спорткомплексу до Євробаскету 2015.

У львівській міській раді запевняють, що спорткомплекс не стане баластом для міста і не повторить сумнозвісної долі "Арени Львів".

Місто виділо дві земельні ділянки під Євробаскет. За словами міськради, грошей для будівництва арен під баскетбольний чемпіонат Європи не виділяють – всі витрати бере на себе інвестор та держава.

Інвестор і девелопер – "Юнайтед Баскетбол Інвестментс", що входить у структури Ігоря Коломойського.

Девелопер виконує організацію фінансування проекту: проектування, будівництво, продаж об'єкта цілком або частинами.

"ЮБІ" має право власності на споруди, збудовані на цій земельній ділянці.

Місто на сесії Львівської міської ради 2-го лютого повинно було укласти договір суперфіцію з "Юнайтед Баскетбол Інвестментс". Проте депутати домовилися розгляти лише ті питання, що пов'язані з формуванням бюджету, а решту питань перенесли на наступне пленарне засідання.

Договір суперфіцій відрізняється від оренди тим, що землекористувач ("ЮБІ") має право продати право суперфіцію іншій особі або  передати його у спадщину.

Якщо споруда простоюватиме як і "Арена Львів", то теоритично, спорткомплекс можуть розібрати: "В разі припинення суперфіцію на вимогу власника земельної ділянки знести будівлі та привести ділянку до стану, в якому вона була до надання її в користування (частина перша ст. 417 Цивільного кодексу)".

Але в цій же статті цивільного комплексу йдеться: "Якщо знесення будівлі (споруди), розміщеної на земельній ділянці, заборонено законом (жилі будинки, пам'ятки історії та культури тощо) або є недоцільним у зв'язку з явним перевищенням вартості будівлі (споруди) порівняно з вартістю земельної ділянки, суд з урахуванням підстав припинення права користування ділянкою може винести рішення про викуп власником будівлі (споруди) земельної ділянки, на якій її розміщено, або про викуп власником земельної ділянки будівлі (споруди)".

Використання спортивного комплексу після Євробаскету повинна забезпечити компанія SMG,  що займається управлінням спортивними аренами.

Загалом "Юнайтед Баскетбол Інвестментс" здобула право на будівництво в п'яти містах для Євробаскету 2015.

Юридично земельна ділянка спорткомплексу розташована на вул. Кульпарківська, 226г. Вона знаходиться менш ніж за півтора кілометри від аеропорту імені Данила Галицького і саме через таку близькість до летовища, спорткомплекс не може бути вищим 22-х метрів.

Нова арена матиме 6 поверхів, а загальна площа становитиме майже 25 тис. метрів квадратних.

Інвестори розраховують, що в спорткомплексі буде також офісний центр та парковка на 600 місць.

Виконує роботи "Альтіс Холдинг", що була підрядником будівництва Міжнародного аеропорту "Львів" імені Данила Галицького.

Роботи з будівництва тренувальної бази для Євробаскету на проспекті Червоної Калини також виконує корпорація "Альтіс-Холдинг". Проте, в цьому випадку замовником будівництва є ДП "Льодові Арени". 

Міський голова Львова Андрій Садовий запевнив, що ця споруда слугуватиме після баскетбольної першості сихівчанам спортивною школою.

Якщо ж повернутися до ігрової арени Євробаскету, то тут був гучний скандал стосовно земельної ділянки.

Спочатку нову арену планували будувати на на вулиці Липова Алея, навіть проголосували відповідну ухвалу, але мешканці вбачали в цьому наміри міста влізти у територію Снопківського парку.

Депутати ж пояснили, що Садовий їх просто розвів.

  

Тоді інвестору "ЮБІ" сподобалася більше ділянка Ряшівській.

В цьому скандалі також фігурували ФК Карпати, яких багато-хто чомусь звинувачує у всіх проблемах "Арени Львів".

Після Євро 2012 новий стадіон "Арена Львів" стала не потрібною. Декілька футбольних матчів, концертів, одна автовиставка, обласний конгрес Свідків Єгови та й усе. 

Після Євро 2012, на "Арені Львів" мав би грати єдиний львівський футбольний клуб, але Карпати поставили вимогу: або ми граємо Арені і нам віддадуть землю навколо стадіону "Україна", або ми не граємо на Арені.

Навіть гучні заяви тодішнього голови Львівської ОДА Віктора Шемчука та прем'єр-міністра Миколи Азарова не змусили гордий ФК "Карпати" перебратися на новий стадіон.

Кіпіш почався, коли держава припинила фінансування"Арени Львів", бо якби гроші дали б витрачали на порожній стадіон, то можливо, ніхто б не напрягав Карпати з пропозицією перебратися на новий стадіон. Навіть ужгородська Говерла орендувала львівський стадіон на декілька матчів.

Тому якось важко уявити, наприклад, гандбольну Галичанку, яку спробують змусити грати на новій арені після Євробаскету 2015.

"Галичанка" звісно б погодилася, але в неї немає таких коштів. У них наразі проблема із залом ЛНУ імені Івана Франка на Погулянці.

Волейболісти ВК Барком-Кажани також не настільки багаті, як й ФК Карпати і тому також невідомо, чи зможуть вони орендувати спорткомплекс на Ряшівській.

Такаж ситуація з хокейним клубом Леви, який постійно переслідують фінансові проблеми і тому він інколи призупиняє участь в чемпіонаті України.

Футзалісти СК Енергія та баскетбольний клуб Політехніка-Галичина (який також пов'язують з Ігорем Коломойським) могли б перейти у новий спорткомплекс, але усі умови оренди нового спорткомплексу будуть відомі лише після закінчення Євробаскету у 2015 році.

Тож якщо ці клуби не гратимуть домашніх матчів на арені, що залишиться після баскетбольного чемпіонату 2015 року, то й ФК Карпати точно ніхто не змусить змінити профіль та грати в залі нової арени, якщо вони вже колись відмовилися від "Арени Львів".

фото: ubi2015.com.ua, stadion.lviv.ua

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.