Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

майдан

lenta-ua.net

П'ятниця, 21 лютого 2014, 15:55

Рада Майдану погодилася на підписання угоди, але за деяких умов, – Тягнибок

майдан

Рада Майдану схвалила позитивне рішення щодо необхідності підписання опозицією антикризової угоди.

Проте в новому складі уряду не має бути Віталія Захарченка і Генпрокурор Віктор Пшонка має бути усунений від посади.

Про це повідомив нардеп, лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок, пише "Голос України".

За словами Тягнибока, передбачено також, що ведення кримінальної справи проти посадовців та силовиків, які причетні до вбивств, катувань, викрадення людей буде вестися під жорстким моніторингом опозиції та представників Ради Європи.

Водночас парламентарій зауважив, що російський представник Лукін відмовився підписувати цю угоду без погодження з Москвою. "Як на мене, російська згода нам і не потрібна. Але на якомусь етапі європейці погодилися на їхню присутність, відповідно, я не знаю якою буде реакція влади, якщо Росія відмовиться підписувати угоду", – зауважив він.

Щодо самої угоди, то вона, за словами Тягнибока, не домовленості, а дорожня карта, відповідно до якої відбуватиметься зміна системи влади в державі.

"Після підписання цієї угоди, протягом 48 годин парламент зобов"язаний згідно з нею, проголосувати за повернення до Конституції 2004 року з тими змінами, які ухвалювалися до цього часу. Далі відразу почнеться процес напрацювання нової редакції Конституції. Оскільки сама Конституція 2004 року є недосконалою, але вона дозволяє забрати частину повноважень в Президента і розподілити їх між урядом і парламентом. Більше того, ця Конституція буде давати право саме парламенту формувати уряд, що для нас дуже важливо, особливо в частині силових міністрів", – сказав він.

Водночас депутат зауважив, що оскільки для зміни Основного закону потрібно дві сесії, остаточно її ухвалити мають у вересні.

"Щойно буде проголосована нова редакція, відразу будуть оголошені дострокові президентські вибори і вони, відповідно до угоди, мають відбутися ще до грудня поточного року",– розповів лідер ВО "Свобода".

Водночас Тягнибок зауважив, що угода не передбачає заборону Януковичу брати участь у наступних президентських виборах.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.