Варіанти,  28 лютого 2014

Галицькі камікадзе в уряді Яценюка

Кабінет Міністрів України

Дев'ять політиків з числа тих, хто протягом останнього тижня отримав високі посади в новому уряді та інших державних структурах, тісно пов'язані зі Львовом. 

Отже тепер галичанам не випадає скаржитись, що Львівщину не чують в Києв й у столиці нікому лобіювати інтереси області на рівні центральної влади.   

Віце-прем'єр-міністр Кабміну Олександр Шлапак

Народився в російському місті Іркутськ, але студентські роки провів у Львові. Закінчив Львівський політехнічний інститут, факультет автоматики, інженер-системотехнік.

Пропрацювавши 2 роки інженером-програмістом Львівського політеху, переходить на комсомольстку роботу і по комсомольській драбині прямує до громадсько-політичних висот.

За 6 років Шлапак проходить шлях від секретаря комсомолу рідного Політеху до першого секретаря Львівського обкому ЛКСМУ.

У той час знайомиться з теперішнім главою Нацбанку Степаном Кубівим.

Знайомству дало можливість Кубіву перебратися в банківський бізнес, в якому уже закріпився Шлапак, разом з Тігіпком створюючи "Приватбанк".

Наприкінці дев’яностих Шлапак розпочав працювати у державних структурах. Два роки він був головним радником віце-прем'єр-міністра України з питань економіки.

З лютого 2000 Шлапак – заступник міністра економіки, більш ніж через рік – міністр. 

З 2003 по 2005 працює заступником голови Нацбанку.

Згодом він на рік очолює Державне казначейство. Пізніше – на півроку очолює Головну служби соціально-економічного розвитку в Секретаріаті Ющенка.

І, нарешті, з 2007 по 2010 обіймав посаду першого заступника Глави Секретаріату Президента України – представника Президента у Кабміні.

Будучи представником Ющенка в уряді, Шлапак гостро критикував політику уряду Тимошенко.

Шлапака облили водою, збили окуляри під час свідчень по справі Юлії Тимошенко. Зробили це прихильники останньої.

Шлапак також є віце-президентом Асоціації платників податків, яку очолює Валентина Арбузова – мати Сергія Арбузова, який до останнього часу виконував обов’язки прем’єра.

Дружина Шлапака – Оксана раніше була власником компанії з управління активів "Фондова перспектива", якій у 2009 році анулювали ліцензію.

Свого часу інтернет-видання писали про те, що нібито дружина Шлапака Оксана витрачала завдяки банківській картці Centurion Card (системи American Express), виданої на якогось Олександра Шлапака "якимсь" українським банком "Надра" (мабуть, за якимось дивним збігом обставин у банку виявилася настільки відома в Україні назва), дуже нескромні гроші на покупку жіночого одягу в європейських магазинах.

Ймовірно, в листопаді громадянка Шлапак витратила в декількох магазинах, в тому числі, наприклад, в лондонському магазині Escada близько $ 7000. Як виявили журналісти,  карти Centurion – це четвертий, вищий рівень карток AmEx. 

Міністр закордонних справ Андрій Дещиця

Закінчив Франковий університет у Львові, а згодом ще й Альбертський університет у Канаді.

З 1996-го року Дещиця розпочинає дипломатичну кар’єру, яка тривала до сьогоднішнього призначення. Працював у посольствах Польщі, Фінляндії та Ісландії, причому останні два очолював.

З 2012 і донедавна Дещиця – посол з особливих доручень і спеціальний представник діючого голови ОБСЄ з урегулювання конфліктів. Додамо, що більше року – з серпня 2006 по грудень 2007 – він працював речником Міністерства закордонних справ України. Втім, це єдиний його досвід служби в міністерстві.

Андрій Дещиця є співзасновником Львівської ювелірної фабрики. Він також числився у засновниках вже ліквідованого підприємства "Золотий квартал", яке виробляло ювелірні вироби і драгмета в Хмельницькому. 

Міністр оборони України Ігор Тенюх

Уродженець Стрия. Військову освіту здобував в Росії та США, служив у радянському флоті. З 2005 року Тенюх – на піку своєї кар'єри військовика. Був заступником начальника Генштабу ЗС України, чотири роки командував українським флотом. З 2006 року – віце-адмірал, з 2008 – адмірал.

У 2010 році подав у відставку. Крім цього, Тенюх встиг з 1990 по 1994-й побувати депутатом Севастопольської міськради.

На парламентських виборах 2012 року Ігор Тенюх балотувався у Стрийському виборчому окрузі як позапартійний кандидат.

Нагадаємо, що перемогу в цьому окрузі отримав кандидат від Об’єднаної опозиції Олег Канівець. Але Канівцю підтримка ця далась у впертій боротьбі саме з Тенюхом.

Кандидатуру останнього на висунення від опозиції підтримував вже скандально відомий нардеп Віктор Швець (який тиждень тому намагався допомогти втекти нардепу-регіоналу з України). 

У ті часі Швець був куратором Львівщини по партійній лінії. З його подачі ВО Батьківщина затвердила кандидатуру Тенюха на висунення, однак після того, як партія Громадянська позиція влилась в ряди ООБ, Анатолій Гриценко наполіг на висуненні кандидатури Канівця.

Саме після цього конфузу, вочевидь, Тенюх подався в лави ВО "Свобода". 

Міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета

Народився в 1971 році у Львові. Випускник ЛНУ ім. Івана Франка, спеціаліста з економіки, також має ступінь МВА в бізнес-школі Університету Еморі (Атланта, США).

У 2001 році разом з компаньйонами заснував ТОВ "Києво-Могилянська бізнес школа", але пізніше вийшов із складу засновинків. 

З 2012 року Шеремета – президент Київської школи економіки.

Міністр охорони здоров’я Олег Мусій

Народився в селі Переспа на Сокальщині.

За фахом анестезіолог та реаніматолог, крім цього займався науковою діяльністю. У 2008 отримав другу спеціальність "Організація і управління охороною здоров'я".

Водночас Олег Мусій є громадським діячем з більш як 20-річним досвідом. Він очолював Всеукраїнське лікарське товариство та був головою правління Київського лікарського товариства. Був головою Громадських рад (при Мінохорони здоров’я, при КМДА і при Міністерстві надзвичайних ситуацій).

Олег Мусій входив до Медичної сотні Євромайдану і координував медичний штабу Євромайдану.

Коментуючи своє ймовірне призначення Олег Мусій розповідав, що потрібно побудувати окреме від Міністерства охорони здоров’я Міністерство реформ, яке б будувало нову систему, і щоб медична реформа впроваджувалася поступово.

Вважає медичну реформу не потрібно скасовувати, а лише вдосконалити.

Міністр Кабінету міністрів України Остап Семерак

За освітою Семерак фізик та політолог. Народився у Львові.

З 1998 року очолює секретаріати фракцій у Верховній Раді. Спочатку в фракції Реформи Конгрес (яка входила в партію Пинзеника "Реформи і порядок"), згодом в фракції "Наша Україна", потім знову завідує секретаріатом ПРП.

У 2005-06 рр Семерак – заступник голови КМДА Віри Ульянченко. 2007-2012 рр. стає нардепом від БЮТу. Додамо, шо Семерак у 2012 році балотувався до парламенту за списками "Батьківщини", але його 78-ме місце виявилось непрохідним.

Остап Семерак – молоде обличчя в уряді. Попри достатньо великий стаж політичної й громадської роботи, Остап Семерак не належить до числа публічних політиків, він є радше політичним менеджером.

А тому добре відомий в колах тих, хто цією справою займається професійно. З біографії Семерака складно не помітити його наближеність до ще одного відомого політика ери ПРП – Ігоря Гриніва, який останнім часом відіграє помітну роль в найближчому оточенні Юлії Тимошенко.

Семеракові належить частка в ТОВ "Івано-Франківськ Автозаз-ДЕУ", що займається продажем автомобілів. Його дружина Орися – співзасновник фірми "Ост-Груп", яка виробляє холодильне та вентиляційне обладнання. Їй також належить компанія "Волинські рекреації", яка, як записано в установчих документах, займається будівництвом.

Секретар Ради національний безпеки та оборони Андрій Парубій

Народився в Червонограді.

У 1990-му обраний депутат Львівської облради. Уже через рік Парубій став разом із Олегом Тягнибоком одним із засновників Соціал-національної партії України, яка у 2004 стала називатися "Свобода". Однак Парубій досить швидко покинув "Свободу", створив свою політичну партію, яка згодом влилась в проект "Наша Україна".

З 2002 знову ж таки – депутат Львівської облради і помічник голови облради.

Парубій активно діяв у  Помаранчевій революції, був комендантом "Українського дому".

З 2007 він стає народним депутатом від Нашої України, а у 2012-му змінює Нашу Україну на Фронт змін. І в тому ж році стає нардепом від Батьківщини.

Під час Євромайдану Парубій – комендант Самооборони Майдану.

Генеральний прокурор Олег Махніцький 

Народився у Львові. Завершивши Франковий університет зі спеціальністю "правознавство", Махніцький йде працювати в прокуратуру. У 1997-му дослужився до старшого слідчого обласної прокуратури.

Згодом Махніцький йде в приватні юристи, набирається досвіду і стає співзасновником та віце-президентом адвокатського об’єднання "Валько і Махніцький". У 2004-2006 він працює помічником-консультантом свого тезки Тягнибока, після чого обирається депутатом Львівської міськради і, нарешті, Верховної Ради. Звісно ж, від "Свободи".   

Свободівець Махніцький має свою сторінку в російськомовній соціальній мережі "Одноклассники". Фото свідчать про те, що генпрокурор любить подорожувати Європою в колі сім’ї та з друзями.

Він також відзначився тим, що на виборах 2012 року до парламенту виявився одним із найбільш незаможних кандидатів від "Свободи". Тоді ще віце-президент адвокатського об‘єднання "Валько і Махніцький", Олег Махніцький у 2011 році отримав сукупний дохід 1 950 грн.

Дохід Олега Махніцького становить виключно заробітня плата. Махніцький володіє земельною ділянкою загальною площею 1 090 кв м, та двома будинками – 76,1 кв м та 59,9 кв м. Кандидат у нардепи є власником автомобіля Toyota Camry (2007 року випуску). Дохід членів сім'ї Махніцького у 2011 році склав 32 380 грн.

У 2010-2012 рр. депутат Львівської міськради Махніцький очолював земельну комісію. Саме на цей час припадає війна "Свободи" з ринком Південний, а також початок протистояння цієї партії з міським головою Львова Андрієм Садовим.

Так, у січні 2012 року Садовий заветував низку земельних питань, які, на його думку, були ухвалені депутатами з порушеннями (читай: лобіювались "Свободою").

Львівський журналіст Остап Дроздов дав Махніцькому таку характеристику: "За Генпрокуратурою наглядатиме провінційний свободівець, прізвище якого не можуть навіть правильно написати журналісти і який у Львівській міській раді голосував за забудову парку Знесіння, потім очолював найкорумпованішу земельну комісію, а останній час курував усі судові процеси "Свободи" проти неугодних політологів, публіцистів та журналістів". 

Голова Нацбанку Степан Кубів

Народився на Тернопільщині. У Кубіва дві вищі освіти (математичний факультет університету Франка і "економіка та менеджмент" Львівської політехніки) і науковий ступінь кандидата економічних наук.

У 1988–1990 рр. Кубів на різних посадах працював на благо Львівському обласного комітету комсомолу. У 1991-2008 рр – очолював ВАТ "Кредобанк". Після цього Кубів два роки був членом спостережної ради банку "Львів".

З 2006-го Кубів двічі обирався депутатом облради від "Нашої України" та "Фронту змін". А в грудні 2012-го колишній комсомолець стає народним депутатом.



Згідно декларації про доходи за 2012 рік, Степан Кубів є власником чотирьох земельних ділянок розмірами 2100, 4953, 594 і 174 кв.м, садового будинку, площею 84 кв.м, гаражу (70 кв.м), іншого майна (75 і 65 кв.м), автомобіля Тойота Корола 2006 року випуску. На рахунках в банку у Степана Кубіва зберігалось на той час понад 5 млн. 173 тис. грн.

Також, за інформацію видання "Наші гроші.Львів", Кубів є співзасновником підприємств та ГО, які викуповували комунальні приміщення у Львові за заниженими цінами. Окрім цього, є підтвердження непрямого зв'язку Кубіва із зведенням новобудови на пам'ятці архітектури у Львові.

Кубів уже відзначився "успіхами" на посаді голови Нацбанку. Як пише Українська правда, гривня стрімко падає вниз, а Кубів боїться прийняти рішення, без погодження зверху.

фото: radiosvoboda.org, odnoklassniki.ru,

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.