Варіанти,  7 березня 2014

Варіанти на вікенд

Святкування 200-ліття з дня народження Тараса Шевченка стартують цими вихідними у Львові, але будуть й інші події. 

Музика
 
Субота, 8 березня
 
Акустичний концерт гурту Дикі Серцем. Антикафе CoMMuna, 19:00
 
Організатори обіцяють не тільки музику, а й солодкий часутнок з нагоди 5-річчя гурту.
 
Музичний вечір «Мелодії з мандрівок». Кафе Штука, 19.00
 
Музичні вечори «Мелодії з мандрівок» піаністки Ірини Лобанок і тенор-саксофоніста Ростислава Гавриша.
 
У програмі: Franz Schubert Serenade, Earle Hagen Harlem Nocturne, Erroll Garner Misty, Reginald De Koven Oh Promise Me, Cowboy song Red River Valley, Edward MacDowell To A Wild Rose, Ethelbert Nevin Mighty Lak’ a Rose та інші хіти.
 
Неділя, 9 березня
 
Концерт «В шану Тарасові Шевченку». Львівська філармонія, 19:00
 
До 200-річчя Тараса Шевченка у Львівській філармонії відбудеться концерт за участю примадонни Віденської опери Вікторії Лук’янець та соліста Львівської обласної філармонії Назара Тацишина.
 
Під батутою Володимира Сивохіпа виступить також Львівська Державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик», Галицький академічний камерний хор, Хор студентів Львівського державного музичного училища ім. С. Людкевича та Академічний симфонічний оркестрй Львівської філармонії.
 
Кіно 
 
Кінопокази документальних картин Шевченко 200. Львівський палац мистецтв
 
8 березня, 17:00 – фільм «Тарас Шевченко»
9 березня 16:30 – фільм «Тарас Шевченко. Спадщина»
9 березня 17:30 – фільм «Тарас Шевченко. Надії»
9 березня 18:30 – фільм «Дві долі»
 
Ці фільми – з ювілейної збірки «Шевченко 200», випущеної Центром ім. Олександра Довженка. Загалом у цій добірці сім фільмів: відреставровані стрічки 1926-2007 рр., в тому числі легендарні «Тарас Шевченко» Петра Чардиніна (1926) та Ігоря Савченка (1951) та «Сон» Володимира Денисенка (1964).
 
До колекції також входять музичний фільм-екранізація поеми Шевченко та створеної за її мотивами опери Михайла Вериковського «Наймичка» (1963), та документальні стрічки «Тарас Шевченко. Спадщина. Надії» Леоніда Анічкіна (1994-1995), а також «Дві долі» Бориса Квашнєва (2007).
 
Перший кримсько-татарський повнометражний художній фільм Хайтарма
Кінотеатр Сокіл. Сеанси: 15:30
 
Фільм створений на основі реальних подій і розповідає про сталінську депортацію кримських татар, вчинену у травні 1944 року. 
 
Ця трагічна сторінка в історії кримсько-татарського народу показана через погляд прославленого льотчика, національного героя кримських татар Амет-Хана Султана. 
 
Прем’єра фільму у Криму здобула скандальну славу – через неї подав у відставку генеральний консул Російської Федерації у Криму Володимир Андреєв.
 
 
Фільм 300 спартанців: Відродження імперії
 
Кінотеатр Планета Кіно-IMAX. Сеанси (ІМАХ 3D): 11:00, 13:00, 15:00, 17:00, 19:00, 21:00, 23:00
Кінотеатр Кінопалац. Сеанси: 15:30, 19:30; (Червоний, 3D): 13:00, 21:00
Кінотеатр Кінопалац ім. О.Довженка. Сеанси: 13:00, 17:00, 19:00, 21:00
 
Очолює греків відважний флотоводець Фемістокл. На відміну від свого соратника Леоніда, головний герой мало розуміється на сухопутних боях, його стихія – море. 
 
Усі тонкощі ведення бою поблизу грецьких островів йому відомі. У розпорядженні Фемістокла близько 300 суден. 
 
Однак, завдяки винахідливості та кмітливості, герой дає відсіч персидському флоту, що суттєво перевищує грецький за чисельністю.
 
 
Фільм Німфоманка. Частина ІІ
 
Кінотеатр Кінопалац. Сеанси: 21:20
 
Фільм продовження першої частини історії еротичних переживань жінки від народження до п’ятдесятиріччя. 
 
Вона поставила собі діагноз – німфоманія. Вона розповідає історію своєї насиченої молодості, багату паралельними сюжетами і несподіваними відступами.
 
 
Мистецтво
 
Виставка «Музичні прочитання «Заповіту» Шевченка». Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької 
 
Виставка, присвячена 200-річчю від Дня народження Тараса Шевченка, побудована на фондових матеріалах бібліотеки Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка та Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові.
 
Виставка «І оживе добра слава, Слава України…». Національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького 
 
Оригінальні роботи Шевченка, а також картини інших художників різних поколінь на мотиви шевченківських творів, а також відеоінсталяція Сергія Проскурні «Наш Шевченко».  
 
Зокрема 25 оригінальних картин Шевченка з фондів Національного музею у Львові ім. А. Шептицького, а також з Національного музею Тараса Шевченка у Києві. 
 
У частині Шевченкіана представлено роботи художників різних епох, починаючи від ровесників Шевченка до сучасних українських художників. 
 
 
Виставка Сергія Торбінова "Континуум". Галерея Detenpyla
 
Щодо виставки Сергія Торбінова, то це інсталяційні об’єкти, а також дослідження двох процесів – «взаємовідносин «людина-природа» та взаємовідносин «людина-людина», як процесів співвідношення частини і цілого, перервного і безперервного, кінцевого і нескінченного».
 
Галерея Detenpyla працює за телефонним дзвінком: бажаючим відвідати галерею потрібно зателефонувати або написати листа та домовитись про зустріч (тел.: 0935129544, 0639407881. email: detenpyla-gallery@ukr.net, detenpyla-gallery.org)
 
Сергій Торбінов – художник і архітектор. Навчався у Львові, живе і працює в Луцьку. Учасник багатьох мистецьких проектів, зокрема фестивалів стріт-арту.
 
Театр
 
Вистава «Амнезія, або Маленькі подружні злочини». Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса, 8-9 березня 2014, 19:00
 
Це виставка на основі твору французького драматурга Еріка-Емануеля Шмітта.
 
«Чоловіків характеризує те, що вони відмовляються від власної долі. Вони віддають перевагу свободі. Але що таке свобода, якщо вона ні до чого не веде? Чоловіки більше вигадують свободу, ніж користаються з неї. …Моя амнезія – це брехня для того, щоб повернутися та віднайти тебе» – Е.-Е. Шмітт.
 
Вистава Розбите серце. Театр Воскресіння, 18:00
 
Музична мелодрама Розбите серце поставлена за мотивами п’єси видатного українського драматурга Михайла Старицького. 
 
Події вистави переносять глядача у бурхливий студентський Львів на початку 20-х років XIX століття. 
 
Вистава за жанром – мелодрама, в якій можна почути багато батярських пісень 20-х років Львова. 
 
Динамічний сюжет любовної історії Теклі та Кості заставить вас переживати та відстоювати їхні почуття, що пробиваються через шквал неадекватних ситуацій, які їм виносить саме життя.
 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.