Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

люстрація суддів

golos.ua

Середа, 9 квітня 2014, 08:15

Парламент ухвалив закон про люстрацію суддів

люстрація суддів

Верховна Рада 8 квітня ухвалила закон про люстрацію суддів.

За закон про відновлення довіри до судової системи проголосували 234 народні депутати із 247.

Закон передбачає правові та організаційні засади проведення спеціальної перевірки суддів судів загальної юрисдикції.

Згідно з пояснювальною запискою, документ визначає, що перевірка суддів проводиться протягом одного року з моменту формування тимчасової спеціальної комісії, порядок створення якої також визначено цим законом.

У законопроекті прописано десять випадків, коли суддя підлягає люстрації. Серед них - ухвалення політичних рішень, таких як обмеження прав громадян на проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій в Україні у період із 21 листопада 2013 р. до дня набуття чинності цим законом.

Крім того, підставою для перевірки можуть стати ухвалені суддями рішення в справах, пов'язаних із проведенням виборів до Верховної Ради VII скликання, скасування їх результатів або позбавлення статусу народного депутата парламентарів, обраних до парламенту VII скликання.

Суддя також підлягає перевірці, якщо приймав рішення, яке згодом Європейський суд з прав людини визнав таким, що порушує Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, зокрема статті 14 та 18 цієї Конвенції.

У перехідних положеннях зазначено, що з моменту набуття чинності цим законом повноваження членів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України припиняються. Після чого ці органи формуються відповідно до чинного законодавства.

Джерело: Інтерфакс

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.