Варіанти,  14 квітня 2014

Культурні варіанти на тиждень

Напередодні Великодня – чимало тематичних подій, а ще презентації нових книг, вистави і виставки, майстер-класи.

Понеділок, 14 квітня

Вистава Ісус, син Бога живого. Театр ім. Марії Заньковецької, 18:00

Містерія на 2 дії за Євангеліями від Матвія, Марка, Луки та Івана. Режисер вистави – Федір Стригун.

Розмова з письменником і колишнім капітаном десанту США Романом Скасківим. Книгарня «Є», 18:00

Тема розмови – «Війна з наступної сторінки: розмова про Афганістан, Ірак і Крим». Модератор – Андрій Дрозда.

Роман Скасків – учасник військових кампаній в Афганістані та Іраку й автор оповідань, що увійшли до кількох антологій воєнної прози в США.

Скасків пише про важливі для багатьох ветеранів проблеми занурення в реальність війни і повернення до мирного життя. Нині письменник працює над книгою спогадів про війну.

Засідання арт-клубу ТАМ. Кафе «Квартира, 35», 19.00

Координатор сьогоднішньої зустрічі – Остап Мануляк. У програмі – розмова про Герберта Аймерта - одного із піонерів електроакустичної музики та зустріч з Богданом Сегіном, який розкаже про цьогорічні Київські міжнародні майстер-класи нової музики COURSE.

Фільм Жакі в королівстві жінок

Кінотеатр «Кінопалац».Сеанси: 19:30

Жакі живе в Демократичній Республіці Бубуне, де жінки панують над чоловіками, вдягненими в вуаль і окутих домашніми турботами.

У той час, як хлопець фантазує про Колонелле, дочку генеральної правительки, її мати оголошує бал, на якому буде обраний наречений для її дочки.

Жакі має намір потрапити на цей бал і, спокусивши Колонеллу, одружитися на ній, проживши залишок життя в любові і щасті. Але на шляху у хлопця стає деспотична правителька республіки.

У головних ролях – Венсан Лакост, Шарлотта Генсбур, Дідьє Бурдон.

Вівторок, 15 квітня

Проект «Зріз» Володимира Стецьковича з інсталяцією «Джангисагач». Культурно-мистецький центр «Дзиґа»

Інсталяція «Джангисагач» Володимира Стецьковича створена за мотивами вірша Т. Шевченка «У Бога за дверима лежала сокира».

Проект «Зріз» – це порівняння людини і дерева. Проект, який виходить з форми, що диктує тему. Людина – дерево.

Джангисагач – казахська легенда про одиноке вціліле дерево, що символізує надію. Дерево, котре повинне дати життя новому, майбутньому, усьому тому, що було зруйновано. Легенда, яка є початком нового шляху.

Презентація книги Макса Кідрука «На Зеландію!». Книгарня «Є», 18:00

Письменник і мандрівник Макс Кідрук побував у 31 країні й написав 14 книжок.

Серед країн, які він відвідав – і Нова Зеландія, де з ним відбуваються чергові пригоди.

Фільм Ів Сен-Лоран

Кінотеатр Планета Кіно-IMAX. Сеанси: 18:45

Кінотеатр Кінопалац. Сеанси (Арт-зал): 11:20, 15:20, 19:10

Кінотеатр Кінопалац ім. О.Довженка. Сеанси (Синій зал): 15:50, 21:20

Кінотеатр Копернік. Сеанси: 18:45

Один з двох анонсованих фільмів про життя знаменитого дизайрена  одягу уже другий тиждень на екранах кінотеатрів.

Французький режисер Джаліль Леспер спілкується з Пьєром Берже, діловим партнером Ів Сен Лорана і створює картину у першу чергу про любов двох чоловіків і про труднощі життя з генієм.

Зовсім юний і талановитий хлопчик з Алжиру приїжджає до Парижа, де йому випадає нагода працювати асистентом Крістіана Діора.

А через невеликий період, після смерті ще однієї легенди моди, стає художнім директором дому Діор.

Тоді він знайомиться з Пьєром Берже, який стає «чоловіком всього його життя». Він підтримує його і в біді, і в горі.

Реабілітація після мобілізації на війну, відкриття власного будинку моди, початок історії бренду Yves Saint-Laurent, істерики, зради, наркотики і алкоголь, успіх і слава – Береже завжди поруч.

І після смерті генія згадує про те, як вони любили разом говорити про мистецтво, як колекціонували твори відомих художників і як боляче дивитись на них самому, без коханого.

Найбільша любов Ів Сен Лорана – його творчість, залишається на другому плані у цьому фільмі.

Стрічка аж ніяк не про революціонера в царині моди, не про засновника нових модних стилів та напрямків.

У фільмі всього кілька моментів, пов’язаних зі створенням його колекцій, зокрема історія колекції «Модріан».

Байкерські куртки, брючні костюми, шкіряні куртки, міні-спідниці – він був першим у багатьох речах. Все це залишається на бекс-стейджі картини.

За афішах фільму є застереження про вікове обмеження перегляду цього фільму, але жодних епатажних сцен у зображені кохання нетрадиційної пари.

Картина без провокацій та приводів для скандалів і музика Ібрагіма Маалуфа, відомого французького композитора та музиканта – це один з найсильніших елементів цієї історії.

Загалом фільм Ів Сен Лоран – один з кращих варіантів, які пропонують цього тижня до перегляду львівські кінотеатри.

Під час зйомок були використані оригінальні костюми Ів Сен-Лорана, а також справжні ескізи, що зберігаються у музеях.

Творці постаралися зробити фільм максимально достовірним і деякі діалоги у картині в точності відтворюють історичні події.

Середа, 16 квітня

Великдень у Гаю. Музей народної архітектури і побуту «Шевченківський гай», 14:00-17:00

До Великодня було дуже важливо придбати або виготовити собі нове вбрання, прикрасу і на саме святкування прийти в новому вбранні.

Хата с.Либохора, 1812 р. Лекція та майстер-клас із ткацтва з майстринею Марією Антоняк

Хата с. Тухолька «Світлиця писанкарки». Майстер-класи з писанкарства Оксани Наконечної

Хата с. Орявчик, 1860 р. Унікальна нагода навчитися писати ікони за давньою традиційною технікою яєчної темпери, взоруючись на західноукраїнську ікону XIV-XVI разом з іконописною школою УКУ «Радруж».

Семінар «Заборонений дім: повоєнна адаптація колишніх остарбайтерів та радянських військовополонених в Києві», Центр міської історії Центрально-Східної Європи, 16:30

Під час семінару з серії «Міська Україна» виступить Тетяна Пастушенко. Йтиметься про повоєнний період, який є одним із найдраматичніших етапів розвитку радянської тоталітарної системи та суспільства.

Тетяна Пастушенко – кандидат історичних наук, старша наукова співробітниця відділу Історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАН України (Київ), членкиня Української асоціації усної історії.

Фільм Виживуть тільки коханці

Кінотеатр Планета Кіно-IMAX. Сеанси: 13:15, 21:30

Вампіри Адам та Єва разом понад тисячу років і декілька століть тому вирішили перестати вбивати людей заради свіжої крові, добувають її у лікарнях.

Розмірене життя парочки закінчується, коли у місто приїздить молодша сестра Єви – Ава.

Неврівноважена родичка готова постійно вбивати і невдовзі закохані мають тікати в Алжир, подалі від Ави. Однак неприємності звалюються на їхні голови з новою силою.

Четвер, 17 квітня

Вистава Зоряний хлопчик. Перший Український театр для дітей та юнацтва, 12:00

Містерійна казка-притча одного з найвитонченіших письменників Британії Оскара Уайльда – про безцінний дар любові, співчуття та милосердя, який легко втратити, але без якого життя, навіть сповнене зовнішньої краси і людського захоплення, стає потворним та порожнім.

Хоча, щоб зрозуміти це і повернути втрачений дар, часто доводиться пройти дорогою страждань і випробувань.

Презентація книжки Євромайдан. Хроніка відчуттів. Книгарня «Є», 18:00

У книжці – реакції Тараса Прохаська, Івана Ципердюка, Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Юрія Винничука на події, пов'язані з Євромайданом.

Під час презентації книжки відбудеться також презентація цьогорічної літературної стипендії Станіславський феномен, яку можуть отримати молоді літератори.

Виставка Остапа Лозинського «Дорога». Галерея сучасного сакрального мистецтва ICONART

У часі Страстей Христових та напередодні Воскресіння художник пропонує незвичне живописне пережиття Великого Посту.

Як символ може розкрити явище, як колір може передати напругу, як композиція може висловити сум’яття, як форма може повернути спокій?

Творчий Проект Остапа Лозинського «Дорога» пропонує свої відповіді на ці питання, занурюючи глядача у сакральний простір живопису.

Відкритий архів. Презентація. Центр міської історії Центрально-Східної Європи, 18:30

Відкритий архів – інструмент довготривалого дослідження художніх практик, ініційований кураторами Лізаветою Герман та Марією Ланько спільно з художниками Відкритої групи.

Розроблена в ході цього дослідження онлайн-платформа пропонує профайли художників з біографією, вибраними творами, текстами та іншою інформацією.

Також автори проекту пропонують окремо зупинитися на загальній проблематиці такого явища як мистецький архів та поговорити про його можливі форми й стратегії.

Як сьогодні конструюються критичні дискурси навколо культурної ідентичності окремих регіональних спільнот?

Чому історія українського сучасного мистецтва досі знаходиться на переферії наукових інтересів та лишається надбанням усної народної творчості?

Яка мистецька архівна база/бази потрібна сьогодні, аби створити цілісний децентралізований наратив?

Під час презентації куратори платформи у діалозі з Відкритою групою розповідатимуть про початкову ідею проекту та хід дослідження, перші студійні подорожі до Ужгорода й Львова та несподівані висновки.

П’ятниця, 18 квітня

Виставка Мистецтво виживання. Державний природознавчий музей НАНУ

Завдяки спеціальним пристосуванням, що формувалися впродовж тривалого часу, тварини розвинули дивовижне мистецтво виживання. Ідеї природи ж виявилися настільки досконалими, що впродовж віків людина намагалася розгадати таємниці пристосувань тварин і використати їх для свого повсякденного життя.

Фотовиставка Просто Трохи Інші. Арт-кав’ярня «Квартира 35»

Серія «Просто Трохи Інші» – це портрети дітей-аутистів, зроблені молодими львівськими фотографами у середній загальноосвітній школі-інтернаті «Довіра» (вул. Короленка, 1).

Експозиція триватиме до Великодня. Відвідувачі матимуть можливість зробити благодійний внесок, оплативши відповідний пункт у рахунку або залишивши гроші в скриньці.

Зібрані під час серії акцій «Просто Трохи Інші» кошти спрямують на облаштування спортивного майданчика у школі «Довіра» та на інші потреби інтернату (діти потребують «кімнати соціалізації», сенсорного екрану «Світ у долонях», інших сертифікованих програм та обладнання для навчання та реабілітації).

фото: facebook/Camarade Briundik

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.