Варіанти,  28 квітня 2014

Культурні варіанти на тиждень

Австрійське та іспанське кіно, перші музичні фестивалі у Львові та інші культурні події відбудуться цього тижня у Львові.

Понеділок, 28 квітня

Презентація поетичної збірки Ірини Старовойт «Гронінгенський рукопис». Книгарня Є, 18.00

Про вірші як історії, про вірші-передбачення, про війни пам’ятей, про поезію і творчість, про любов і пошук себе і того, що в тобі – під час презентації книги.

Книга Ірини Старовойт «Гронінгенський рукопис» написалася з оберненої перспективи мандрів.

Тут європейські вірші про українську пам'ять і забуття, і детективні родинні історії. Про батьківщину  як особисту причину.

Про глибинні зусилля майбутнього. Про генетичний страх, але й осмислену перемогу над ним. Вірші без чернеток, без гальм, без кордонів.

«Гронінгенський рукопис» – друга збірка Ірини Старовойт, яка з’явилася на світ аж після 17 років поетичного мовчання.

Тиждень австрійського кіно. Перегляд кращих стрічок фестивалю Ars Electronica. Львівський палац мистецтв, 19:00

Короткометражна програма включає кращі анімаційні стрічки з фестивалю Ars Electronica 2013, який базується в австрійському місті Лінц.

Ars Electronica приділяє увагу як незалежним художнім розробкам, так і спільній творчості художників, учених і інженерів.

Тема фестивалю в 2013 році – Total Recall – The Evolution of the Memory – фокусується на різних аспектах людської пам’яті: морфологія пам’яті, її роль і вплив на життя людини, погляд на нинішні умови відбору та зберігання інформації в перспективі їх розвитку.

Засідання клубу ТАМ. Арт-кафе "Квартира, 35". 19.00 

Остапа Мануляк, один з координаторів клубу запрошує на розмову про Бруно Мадерну. Гість клубу музикант Юрій Булка розкаже про "Licht" Карлгайнца Штокгаузена.

Вівторок, 29 квітня

Мистецький проект Прохання дотримуватись тиші. Галерея Дзиґа

Митці Каріна Арутюнян та Іштван Кус представили у Дзизі свій мистецький проект.

Основний матеріал у цьому проекті – бруківка. Художники кажуть, що в даному задумі вона використовувалась як засіб спілкування, але в брутальний спосіб.

Перегляд фільму Каїр. Сміття. Центр міської історії Центрально-Східної Європи, 18:30

Колись Каїр був чистим й акуратним містом з населенням 12 мільйонів. Однак сьогодні, його населення складає близько 20 мільйонів. Сміття назбирується на вулицях і його кількість невпинно росте.

У Каїрі кожен має свою точку зору стосовно сміття, але ніхто не знає що з ним робити. Щоб вирішити проблему відходів у місті і навчити населення раціонально поводитися зі сміттям, було залучено італійську сміттєзбиральну компанію.

«Каїр. Сміття» – фільм із тетралогії «Міста на Стероїдах» (Cities on Speed), це портрет громади міста крізь призму сміття.

Серія «Міста на Стероїдах» Датського Кіно Інституту (The Danish Film Institute) складається з чотирьох епізодів. Фільми розкривають драму, де виявляються співвідношення між досягненнями цивілізації і людською трагедією, а також описуються протиріччя великих міст.

Чотири ключові епізоди цієї серії створено чотирма різними режисерами, кожного з яких було обрано і запрошено Інститутом. Кожен розказує історію в особах одного із чотирьох великих міст світу.

Тиждень австрійського кіно. Фільм Великий музей. Львівський палац мистецтв, 19:00

Документальний фільм про співробітників віденського Музею історії мистецтв, які одночасно є жерцями храму, повного скарбів, і професіоналами, залученими в структуру сучасних менеджерських та маркетингових операцій.

Як зауважує один з них, технологія піару фамільного гербу Габсбургів не надто відрізняється від піару зубної пасти. Нагорода Caligari на Берлінському міжнародному кінофестівалі 2014

Середа, 30 квітня

Концерт Висока класика.  Львівська філармонія, 19:00

Твори двох великих композиторів Антоніо Вівальді і Петра Чайковського звучатимуть у виконанні Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова» та соліста-віолончеліста Дениса Северіна (Швейцарія).

В першій частині концерту прозвучить найвідоміший твір барокового майстра Вівальді — цикл з чотирьох концертів для струнного оркестру «Пори року».

Продовжить програму музика Петра Чайковського – від маленького і ліричного Andante cantabile, через драматичне і віртуозне Pezzo capriccioso до знаменитого струнного секстету «Пам’ятка з Флоренції».

Також 1 травня з 11:00 до 18:00 год у Львівській філармонії віолончеліст Денис Северін та скрипаль Кирило Шарапов проведуть безкоштовний майстер-клас «Віртуозна академія» для музичних колективів та солістів. О 19:00 відбудеться концерт з учасниками майстер-класу.

Тиждень іспанського кіно. Фільм Моя велика іспанська сім’я. Львівський палац мистецтв, 19.00

Поціновувачі європейського кіно побачать 5 іспанських стрічок, відзначених міжнародними кінофорумами та найбільшими іспанськими нагородами в кіногалузі — Гойя та Гауді. А розпочинається фестиваль з показу стрічки Фільм Моя велика іспанська сім’я.

Яскрава комедія з усіма молодими кінозірками Іспанії. Наймолодший серед п'яти братів освідчується вагітній дівчині й призначає весілля, день у день із фіналом чемпіонату світу з футболу 2010 року, в якому Іспанія зійдеться в двобої з Нідерландами.

Поки вся країна в напрузі, сім'я влаштовує весілля, яке, однак, повернеться не так, як би хотілося. А воз'єднання братів освіжає складнощі в їх стосунках. Програма фестивалю

Всі фільми фестивалю демонструватимуться мовою оригіналу з українськими субтитрами.

Арт-ключ. Юрій Бірюльов: "Класицизм у львівській скульптурі (1800-1850)". Палац Сапєгів,вул. Коперника, 40 а

Арт Ключ відновлює свої лекції з історії української та світової культури.

Четвер, 1 травня

ХІІ Міжнародний етно-джазовий фестиваль Флюгери Львова. Дворик Ратуші, з 18:00

У перший день фестивалю на головній сцені у дворику Ратуші виступить: Medicus jazz-rock band (Україна), Калєкція (Україна), Marinita & Amir Perelman (Україна-Ізраїль-Азербайджан), ГИЧ Оркестр (Україна)

Фотовиставка Пінзель та Європа епохи Бароко. Львівська галерея мистецтв

На виставці представлені оригінальні світлини скульптур Пінзеля у Львові й фотографіями з виставки у Луврі.

Автор фото Ферранте Ферранті запросив чотирьох інших знавців скульптури бароко: чехів – Брауна і Брокофф, а також – Берніні та Борроміні.

Ферранте Ферранті захопився роботами галлійського скульптора Іоанна Пінзеля у 2011 році, під час поїздки до Львова.

Ферранте Ферранті – один із провідних мистецтвознавців епохи бароко. Понад 30 років цей мандрівний фотограф разом із письменником Домініком Фернандесом досліджують епоху бароко та інші епохи розвитку цивілізації, від Сирії до Болівії, через Сицилію та Санкт-Петербург.

Тиждень іспанського кіно. Фільм Ще три весілля, Львівський палац мистецтв, 19.00

Головна героїня – молода викладачка, що змушена за місяць навідатися на три весілля своїх колишніх бойфрендів.

Почуваючись страшенно незручно, вона просить свого колегу супроводжувати її на всіх трьох гулянках.

Фільм став найкращим на фестивалі комедій у Монте-Карло та отримав кілька нагород за найкращу головну жіночу роль.

П’ятниця, 2 травня

Гурт Кому Вниз презентує новий альбом «4». Театр ім. Марії Заньковецької, 19:30

Гурт буде презентувати свій новий альбом «4», написаний до 200-ліття Тараса Шевченка. Цим концертом Кому Вниз продовжить тур Шлях XXV до 25-ліття гурту, який був перерваний через трагічні події Революції.

На концертах прозвучать найкращі композиції, з тих, що гурт створив за останні 25 років та нові пісні з альбому «4».

До альбому увійшло п’ять творів на вірші Шевченка: «Княжна» (Зоре моя вечірняя), «Хустина», «Холодний Яр», «У Казематі» (За Байраком Байрак) та «Осії. Глава XIV».

Музика високого духу на високу поезію Кобзаря дасть слухачам чудову можливість звільнити свідомість від накипу сьогодення та поміркувати над своїм місцем у Світі.

ХІІ Міжнародний етно-джазовий фестиваль «Флюгери Львова». Дворик Ратуші, 18:00

У перший день фестивалю на головній сцені у дворику Ратуші виступить: біґ-бенд Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного, Mi??sz, Elvira Sarykhalil, Slovian’sky

Тиждень іспанського кіно. Фільм Білосніжка. Львівський палац мистецтв, 19.00

Найбільш титулована стрічка фестивалю – данина німому кінематографу й справжнє свято для синефілів.

Це також найсміливіша й виразно іспанська інтерпретація казки про Білосніжку, що переносить дію в Севілью 1920 року й відбувається навколо жінки-тореадора. В ролі злої мачухи – незрівнянна Марібель Верду, одна з найвідоміших акторок Іспанії.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.