Варіанти,  26 травня 2014

Культурні варіанти на тиждень

Фестиваль Віртуози триває, вперше у Львові новий перформанс Андрховича, третій Сакральний простір і чимало інших подій цього тижня у Львові.

Понеділок, 26 травня

Мистецький проект Сакральний простір ІІІ. Культурно-мистецький центр Дзиґа

Проект відбувається втретє. Організатори – Мистецьке об’єднання НУРТ. Цього року – це тільки одна колективна виставка, у якій представлено мистецькі об’єкти на сакральну тематику.

Учасники проекту: Тереза Барабаш, Михайло Барабаш, Влодко Костирко, Антон Логов, Данило Мовчан, Альбіна Ялоза.

Симфонічні Кіно Хіти від оркестру LordsOfTheSound. Львівський театр опери та балету ім. С. Крушельницької, 19:00

Глядачів чекають не тільки улюблені композиції в симфонічному виконанні, але і оригінальний відеоряд на кіно – екрані.

У програмі музика з кінофільмів: Володар перснів, Самотній рейнджер, Матриця, Пірати Карибського моря, Шерлок Холмс, Амелі, Гаррі Поттер, Маска, Убити Білла, Джеймс Бонд , Зоряні війни та інші. Це далеко не повний список саундтреків представлених до виконання.

Презентація-концерт збірки батярських пісень Андрія Панчишина та Віктора Морозова. Книгарня «Є», 18:00

На презентації-концерті пролунають давніші та нещодавно написані батярські пісні.

Батяри – це хулігани львівських передмість 1920-30-х років. Розбишаки, веселі пияки, лицарі темних провулків Львова. Мали певний стиль, вирізнялися гумором, дотепністю та певним кодексом честі.

Сценічні читання пєси Павло Ар’є «Баба Пріся». Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса, 18:00

У Львові триває проект Театр сучасного драматурга. Протягом двох місяців у Львівському театрі ім. Л. Курбаса читають п’єси сучасних українських драматургів, також відбуваються обговорення всіх сценічних читань.

«Баба Пріся» Павла Ар’є, одного з найвідоміших українських сучасних драматургів уже читалась у межах фестивалю Drama.UA.

Тридцятикілометрова зона відчуження довкола Чорнобильської атомної електростанції – покинуте село неподалік Прип'яті, маленький хутір, глухий кут.

Тікати нікуди, навкруги ліси і болота. Травниця баба Пріся, її дочка Слава і дивакуватий онук Вовчик, добре прилаштувалися жити посеред дикої природи, без електроенергії, магазинів та інших благ цивілізації.

Здавалося, останні носії містичних традицій Полісся надійно захищені від агресивних зовнішніх впливів зовнішнього глухим кордоном забрудненої радіацією зони.

Однак ззовні з'являються сили, що вриваються у життя відлюдників. Прісі доводиться боронити перед "реальним світом" свою родину і ліс.

Презентація «Між радянською спадщиною та європейськими тенденціями». Центр міської історії Центрально-Східної Європи, 17:00

Презентація Анастасії Фелькер присвячена особливостям системи охорони культурної спадщини та її функціонуванні у сучасних Молдові, Україні та Білорусі, враховуючи тяглість радянської традиції, її положення й застосування.

Вівторок, 27 травня

Книжкові обговорення «Сектор критики». Книгарня «Є», 18:00

Тема розмови травня – поетичні збірки Василя Герасим’юка «Кров і легіт», Назара Гончара «Автопортрети» та інші.

Щомісячне обговорення популярних книжок місяця за участі літературознавців Віктора Неборака, Ігоря Котика, Андрія Дрозди.

Концерт Маестро Роялю. Львівська філармонія,19:00

Вперше у Львові виступить знаменитий французько-американський піаніст Ежен Інджич. Він походить зі Східної Європи, але зробив європейську кар’єру.

Він відомий у Європі і Америці як один із провідних виконавців фортепіанної сцени.

Музикант загорівся великим ентузіазмом приїхати на фестиваль, і подарує нам неперевершений вечір свого фортепіанного мистецтва.

Концерт музики Й. С. Баха «Органна і камерна музика». Львівський будинок органної і камерної музики, 19:00

Проект «Дні музики Баха від Collegium Musicum», в рамах якого протягом травня-червня у Львові проводитимуться концерти музики Й.С. Баха.

Учасники концертного заходу: Олена Мацелюх – орган, Ігор Мацюлюх – флейта пана.

Середа, 28 травня

Зустріч із французьким філософом, літературознавцем Марком Саньолем. Книгарня «Є», 18:00

Марк Саньоль (Marc Sagnol) (нар. 1956) – філософ, філолог-германіст, письменник, фотограф.

Займався творчістю Беньяміна, Фуко, Зіммеля, Геґеля, Ґьоте, Кафки, Целяна, Пруста, а також «літературними» містами, як-от Марієнбад і Чернівці.

Автор поетичних збірок «Це золотий вік» (C’est l’âge d’or) (1999) і «Місця блукань» (Lieux d’errance) (2010).

Мав кілька персональних фотовиставок. Цікавиться Галичиною, Буковиною, Волинню, Поліссям, добре знається на модерній літератури Галичини та Буковини. Цьогоріч Марк Саньоль є учасником Міжнародного фестивалю Бруно Шульца в Дрогобичі. Модератор – Анастасія Левкова.

Виставка Любомира Медвідя «Ремінісценції (Притча про блудного сина)». Національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького

Тема проекту відомого львівського живописця – перипетії, проблеми чи іпостасі Блудного сина.

Експоновані полотна – не ілюстрація євангельської притчі, лише навіяні нею образи, ремінісценції, асоціації, дилеми, гротески і т. ін.

Цілість проекту складає 31-на картина включно із трьома диптихами, одним триптихом.

Четвер, 29 травня

Гумор-шоу «Вар’яти» святкує 4 роки. Клуб «Picasso» , 19:00

Гумористи готують з нагоди ювілею не тільки святкову програму, а й призи для своїх відвідувачів.

А традиційно в програмі – монологи у форматі stand-up comedy, мініатюри, гітарні номери, відео замальовки, картинні галереї.

Концерт Віртуозний Дует. Львівська філармонія, 19:00

Дует Соломії Івахів (скрипка) та Зінана Хуанга (фортепіано) спільно з Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» виконають твори Е. Ельгара, В. А. Моцарта, Ф. Мендельсона.

Перфоманс «Альберт, або найвища форма страти». Площа Музейна, 21:30

Перфоманс «Альберт, або найвища форма страти» – новий проект Юрія Андруховича. Вистава «Альберт» створена за однойменним оповіданням Юрія Андруховича, що колись увійде до збірки про видатних нечестивців усіх часів.

Ця вистава – гра слів, інтонацій, жестів, що виникає у відчайдушній, ризикованій і водночас гармонійній взаємодії письменника, що проявляється тут не лише як автор текстів, але і як співак, і як актор.

До проекту долучились львівські музиканти – контрабасист Марк Токар і співачка Уляна Горбачевська.

Виставу доповнює тонка графіка Анатолія Бєлова, що оживає під час вистави завдяки роботі vj-group «CUBE».

Фестиваль мистецтва кіно для дітей та підлітків Чілдрен Кінофест. Кінотеатр Планета Кіно-IMAX

 «Чілдрен Кінофест» – перший міжнародний фестиваль мистецтва кіно для дітей та підлітків.

У конкурсній програмі змагатимуться 7 повнометражних фільмів з різних країн світу для глядацької аудиторії віком від 10 років. Фільм-переможець буде визначений прямим глядацьким голосуванням.

Спеціальною подією Першого Чілдрен Кінофесту стане ретроспектива фільмів Чарлі Чапліна, приурочена до 125-річчя з дня народження генія німого кіно.

Прогрма: 29 травня

11:00 – 50 років Рожевій Пантері

13:00 – Шедеври Чарлі Чапліна: Короткометражні роботи

15:00 – Конкурсний фільм: Повір

17:00 – Конкурсний фільм: За далекими морями

19:00 – Шедеври Чарлі Чапліна: Золота лихоманка

Презентація книжки Леся Белея та Лукаша Сатурчака. Книгарня «Є», 18:00

 «Асиметрична симетрія: польові дослідження українсько-польських відносин»: Польща і Україна – дві сусідні країни, які ділить 535 кілометрів кордону і об’єднує спільна історія.

Історія, яка в нашій частині світу має і світлі, і темні сторінки. Автори захотіли дізнатися, як виглядають сучасні польсько-українські відносини – не офіційні політичні декларації, дипломатичні реверанси чи інтелектуальні дискурси, а погляди простих поляків та українців.

Для дослідження вибрали по десять точок обабіч українсько-польського кордону: Київ і Варшаву, Львів і Краків, Черкаси й Лодзь, Щецін і Чернігів, Одесу та Ґданськ, Волинь і Підкарпатське воєводство, Кременець і Новицю, Житомирщину та Нижню Сілезію, Свердловськ і Свіноуйсцє.

П’ятниця, 23 травня

Вистава Ma-na Hat-ta. Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса, 19:00

В основі – радіоп’єса Інгеборг Бахман «Добрий бог Манхеттену».

Театрознавець Марисі Нікітюк: «Спектакль про любов, про любов-метафору, про ідеальний образ любові. Відбувається суд над Добрим богом Манхеттену, який (чомусь разом з білками), опікується справжньою любов’ю і тими, хто до неї здатний. Він розповідає історію, яку показують Ян і Дженіфер — європеєць і американка. Сучасні закохані безликі та еклектичні, проте вони також розуміють, що жити їм треба для любові. Зустрівшись випадково на вулиці, нанюхавшись кокаїну в клубі, зайнявшись сексом, вони продовжують триматися одне одного, і скоро з випадкових коханців перетворюються на архетипних закоханих».

Фестиваль Віртуози. Концерт Вершини світової класики. Львівська філармонія, 19:00

У Львові вперше виступить скрипалька Піп Кларк (Британія-США), спільно з Академічним симфонічним оркестром Львівської філармонії під батутою Іллі Ступеля.

У програмі: Аарон Копланд. «El salon Mexico», Лі Ектор. Концерт для скрипки з оркестром, Джордж Ґершвін. «Американець у Парижі», симфонічна поема Леонард Бернстайн. Симфонічні танці з «Вестсайдської історії».

Фестиваль мистецтва кіно для дітей та підлітків «Чілдрен Кінофест». Кінотеатр «Планета Кіно-IMAX»

Програма 30 травня:

11:00 – Колискові світу

13:00 – Шедеври Чарлі Чапліна: Цирк

15:00 – Конкурсний фільм: Трубач

17:00 – Конкурсний фільм: Мої африканські пригоди

19:00 – Шедеври Чарлі Чапліна: Вогні великого міста

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.