Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

ДПСУ

byhgalter.com

П'ятниця, 8 червня 2012, 11:33

Податкова нагадує: здали житло в оренду на Євро 2012 – сплатіть податки

Під час проведення чемпіонату Євро 2012 з футболу у Львові багато громадян будуть здавати в оренду (найм) своє житло іншим громадянам та іноземцям. Отримані доходи від таких операцій підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. Порядок оподаткування операцій оренди житла регламентується Податковим кодексом України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ. Про це повідомляє прес-служба ДПС України у Львівській області.

 Існує кілька способів оподаткування таких доходів громадян.

Якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб'єктом підприємницької діяльності, то відповідальним за нарахування та сплату податку до бюджету є платник податку – орендодавець. В цьому випадку орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету впродовж 40 календарних днів, наступних за останнім днем такого звітного кварталу. По закінченні року (з 1 січня до 1 травня року, наступного за звітним) такий орендодавець зобов’язаний подати до податкового органу за місцем проживання річну податкову декларацію, в якій зазначити суму отриманого доходу, сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов'язання за результатами такого року.

З усіх доходів, отриманих громадянином від надання в оренду належної йому нерухомості, податок на доходи фізичних осіб сплачується за ставкою 15%. У разі якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів, перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2012 році – 10730 грн.), ставка податку становить 17% суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою 15%.

Слід звернути увагу, що у разі якщо орендодавцем є нерезидент, тобто фізична особа — не підприємець, яка не є громадянином України, то здавання в оренду нерухомості, яка йому належить, є можливим лише за посередництва резидента ? громадянина або юридичної особи України. При цьому відповідно до норм Податкового кодексу посередник буде податковим агентом, який зобов’язаний сплатити податок до бюджету.

Здавати в оренду власне нерухоме майно громадянин може також як фізична особа – підприємець. У цьому випадку підприємець може працювати як за загальною системою оподаткування, так і за єдиним податком.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.