Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ботулізм

udoktora.net

П'ятниця, 30 травня 2014, 10:54

Цьогоріч у Львові на ботулізм захворіло 12 осіб та померла одна особа

ботулізм

Впродовж п’яти місяців 2014 року на ботулізм захворіло 12 осіб, в тому числі однорічна дитина. Від ураження ботулотоксином (ботулізм) помер 46-річний чоловік.

Про це повідомила прес-служба Львівської міськради.

Всі потрапили на лікарняні ліжка тільки тому, що споживали небезпечні продукти домашнього консервування.

Лікар з гігієни харчування Львівського міського відділу ЛОЛЦ ДСЕС України Л. Бурдейна нагадує перші ознаки ботулізму та розповідає, як можна запобігти цьому захворюванню.

Ботулізм – це токсикоінфекція: основну роль відіграє токсин, а не бактерія, який утворюється в безповітряних умовах, наприклад, в консерві, але виробляє його бактерія, яка потрапляє у цю ж консерву через недотримання таких умов приготування, як недостатня стерилізація банок, погано вимиті фрукти, овочі, гриби, недобре термічно оброблене м'ясо, риба і т.д. Токсин ботулізму є дуже сильним, тому для отруєння достатньо зовсім невеликої його кількості в продукті.

Наявність токсину неможливо визначити «на око». Бактерії ботулізму, які потрапили в герметично закритий посуд, можуть утворювати газ, що спричиняє здуття (бомбаж) банок. Такі консерви підлягають обов'язковому знищенню.
Перші ознаки ботулізму. Якщо після вживання «продуктів групи ризику» (консерви, ковбаси, риба) протягом 2 год.-7 діб у вас з'явилися такі симптоми, як нудота, блювота, болі в животі, «туман» перед очима, сухість в роті, ослаблення зору, двоїння предметів в очах, - негайно зверніться до лікаря. Саме очні симптоми є характерними для ботулізму. Далі токсин уражає центр дихання в головному мозку і в такому випадку хворий помирає від асфіксії.

Як запобігти захворюванню? Основні умови, яких потрібно дотримуватися при приготуванні консервів:
1. достатня термічна обробка (м'ясо, риба, гриби та ін. повинні бути добре проварені, просмажені, простерилізовані). Треба пам'ятати, що в домашніх умовах термічне оброблення консервів не виключає можливість зберігання спор бактерії ботулізму, які, за сприятливих умов, можуть проростати і продукувати ботулотоксин. З огляду на це, домашні консерви перед вживанням доцільно додатково термічно обробляти протягом 15-20 хвилин.
2. достатня механічна обробка. Фрукти, овочі, гриби слід ретельно вимивати від землі та бруду, адже саме там може бути бактерія ботулізму, яка пізніше «розродиться» токсином у вашій баночці.
3. ботулізм не любить солі, тому консерви з риби, овочів, м'яса повинні бути добре просолені. У низькокислотні консерви (огірки, кабачки, баклажани, зелений горошок та ін.) слід додавати оцтову чи лимонну кислоту.
Увага: не купуйте консерви на стихійних ринках, «з рук», домашнього приготування. Пам’ятайте, що будь-яку домашню консервовану продукцію слід зберігати в охолоджувальних та добре вентильованих приміщеннях, купувати консервовану продукцію можна тільки у санкціонованій торгівельній мережі, звертаючи увагу на терміни реалізації та умови зберігання.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.