Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

забруднення

environment.nationalgeographic.com

П'ятниця, 30 травня 2014, 11:33

Кислі гудрони забруднюють довкілля Львова, – Львівська ОДА

забруднення

На території ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» триває грубе порушення вимог екологічної безпеки щодо зберігання кислих гудронів.

Оскільки місце зберігання гудронів розташоване в 10 кілометровій зоні міста, це шкодить довкіллю та загрожує здоров’ю людей, зокрема львів'янам, повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Поблизу Львівського сміттєзвалища в трьох неізольованих земляних ємностях (амбарах-накопичувачах) ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» накопичено близько 200,0 тис.м3 кислих гудронів, що утворювались впродовж 70-80 років минулого століття. Збірники утворені греблями, побудованими в ярах, на земельній ділянці загальною площею 6,8 га, з яких 2,0 га належить ЛКП «Збиранка», решта земельної ділянки використовується без правовстановлюючих документів. Загальна площа збірників орієнтовно 30 тис.м2.

З 2004 р. до сьогодні спостерігається зниження рівня рідини в амбарах з кислими гудронами, витік фільтрату з вмістом сірчаної кислоти з цих амбарів, просочування гудронів до підземних рік та забруднення поверхневих вод і вод приватних криниць небезпечними складовими. За результатами проведених досліджень гудрони ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» є дуже кислими та містять разом з органічними речовинами, близько 70% сірчаною кислоти, що свідчить про витікання сірчаної кислоти з накопичувачів.

У 2008 році на ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод» введено процедуру санації. Керуючим санацією призначено арбітражного керуючого. Однак, виправити фінансово-господарське становище боржника та задовольнити в повному обсязі або частково вимоги кредиторів не вдалось. Як наслідок, у 2009 році підприємство ухвалою суду визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором арбітражного керуючого (він же і відповідав за санацію підприємства).

Довідка:

Кислі гудрони це – відходи, отримані під час очистки нафтопродуктів концентрованою сірчаною кислотою; в’язка смолиста маса чорного кольору, що вміщує поряд з органічною речовиною від 15 до 75% по масі вільної сірчаної кислоти.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.