Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

www.gazeta.lviv.ua

Середа, 4 червня 2014, 12:48

На Львівщині лікарі відзначають збільшення кількості випадків ботулізму

На Львівщині збільшується кількість хворих на ботулізм – одне з найнебезпечніших токсико-інфекційний захворювань, що може призвести до смерті.

Про це повідомив заступник головного лікаря з епідемічних питань Головного управління Держсанепідслужби у Львівській області Олег Когут на пресс-конференції.

Станом на сьогодні, в області зареєстровано 12 випадків ботулізму (у 2013 році – 6 випадків). Серед хворих 1 дитина, 1 особа померла, внаслідок хвороби.

Збудник ботулізму потрапляє в організм людини через вживання домашніх консерв (м’ясний паштет, тушонка, солянки з грибами, сало консервоване) та продуктів тваринного походження у вакуумних упаковках.

Також інфекція може перебувати у «бомбажних банках». При цьому зіпсована збудником їжа, в більшості випадків, виглядає свіжою. «Бомбажні» консерви можна відрізнити при відкритті кришки – якщо консерва зіпсована, з неї вийде повітря.

Симптоми ботулізму поділяються на 3 послідовних типи:

Диспепсичні розлади (тошнота, пронос, блювота, печія); розлади зору (близорукість, сітка на очах, туман); нейропаралітичні розлади (параліч, розлади дихання).

Симптоми у хворого можуть проявитися як за 6 годин, так і за 6 днів від часу вживання зараженої їжі.

При виникненні симптомів, хворому слід негайно звернутись до лікаря, постраждалому необхідна госпіталізація. Лікування проводиться в інфекційній лікарні.

Загалом, на лікування хворому потрібно витратити мінімум 1000 грн, не рахуючи кошти за необхідне проведення штучної вентиляції легенів. Порція однієї сироватки необхідної для лікування коштує 300 грн.

Щоб запобігти виникненню захворювання, необхідно слідкувати за власною гігієною, за процесом приготування та зберігання їжі. Приготовлені в домашніх умовах консерви слід автоклавувати при температурі 120* С протягом 30-40 хв. У такому режимі збудники ботулізму гинуть повністю.

Зазначимо, на даний момент у самому м. Львові не зареєстровано жодного випадку захворювання ботулією. Як зазначають лікарі, інфекційна хвороба більш притаманна жителям сільської місцевості, які розводять свійських тварин та самі готують м’ясну продукцію, часто у антисанітарних умовах.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.