Юрко Кардашевський,  5 червня 2014

Red Alert по-нашому

Цьогорічна вилазка журналістів на Яворівський полігон співпала з навчаннями мобілізованих чоловіків Львівщини.

Вже декілька років Начальник Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного генерал-лейтенант Павло Ткачук робить імпрезу для львівських мас-медіа на Яворівському полігоні.

Акадамія має, що показати, тому і не цурається запрошувати журналістів на полігон. Але бахнути, щоб увесь світ в труху – не на часі.

Цього року журналістам показали, як складають держіспити студент Академії сухопутних військ та проходить навчання  новоствореного 3-го окремого батальйону територіальної оборони.

"Наш священный долг – защищать Родину и соблюдать правила личной гигиены! Иначе всё у нас пойдёт через жопу. Поэтому для более эффективного сведования в часть, мы должны сесть в автобус и проследовать в часть", – казав дикий Прапор з фільму ДМБ.

Головне, що на Яворовіському полігоні не відчувається того маразму пострадянської армії, висвітленої у фільмі ДМБ та розповідях старшаків з району.

Для Третього окремого батальйону влаштували справжній перформанс: увімкнули шум бойових дій, облаштували перешкоди, дали зброю з холостими набоями і заставили бавитися у Red Alert.

Це хоч і виглядає якось неприродно, але має логічне пояснення: солдати не втрачатимуть свідомості зі страху під час бойових дій.

До цього батальйону мобілізували близько чотирьохсот чоловіків. З них тільки 15 не проходили військової служби, але вже склали присягу.

Командир Третього батальйону підполковник Андрій Кушнір запевнив, що цей батальйон охоронятиме стратегічні об'єкти Львівщини і братиме участі в АТО на сході України.

Цей ж батальйон відпрацьовує організацію та захист блок-постів, а для журналістів продемстрували імітацію нападу на пост.

Також Третій батальйон демонстративно відпрацював стрільбу з РПГ та наступ на БТР.

Крім нормативів 3-го батальйону, журналісти самі пішли виконувати певні нормативи.

Зокрема стріляли з СВД, ПМ та іншої зброї, але перед цим подивилися на зразки саморобної вибухівки, складання іспитів курсантами Академії та складання нормативів водолазами.

І медійники, і чиновки взялися за зброю, а після цього їх катали на БМП.

Щоправда цього року коло на танкодромі було коротшим, ніж минулого року, коли ним носився тодішній голова ОДА Віктор Шемчук.

Нинішня губернаторка Ірина Сех не пішла стопами Шемчука, але прислала замість себе заступника Йосипа Ситника. Але той і не стріляв з автомата, і БМП не керував.

З Львівської облради був її голова Петро Колодій.

Миролюбивому свободівцю також не до вподоби армійські нормативи, але він залюбки говорив тости і вітав журналістів з професійним святом у їдальні Міжнародного центру миротворчості та безпеки Сухопутних військ України, де крім гостин виконували патріотичні пісні, які мали би підняти престиж нашого війська.

І тоді, у цю урочисту мить пісенного піднесення, усім журналістам відразу стало зрозуміло, що якщо треба буде, то ми так бабахнемо, щоб увесь світ в труху. І так не раз, а багато-багато разів так.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.