Варіанти,  10 червня 2014

Культурні варіанти на тиждень

Персональна виставка Олени Турянської, концерт музики Моцарта, фестиваль фільмів про їжу, презентація книги Тараса Прохаська та інші події вартує відвідати цього тижня.

Вівторок, 10 червня

Презентація книжки Тараса Прохаська "Ознаки зрілості". Книгарня Є, 18.00

Книжка складається з повісті «З цього можна зробити кілька оповідань» та з кільканадцяти оповідань, сюжетами яких є історія розвитку якоїсь дрібної думки, історія дозрівання і старіння випадкових думок і сформульованих міні-вражень.

Концерт Вечір камерної музики. Львівська філармонія, 19:00

Віолончеліст Назар Джурина (Україна-США) та піаніст Олег Рудницький(Україна) виконають програму, в якій звучатимуть твори Ежена Ізаї, Ігоря Стравінського, Шопена і Юрія Ланюка.

Зокрема, соната для віолончелі соло Ежена Ізаї звучатиме та сюїта для віолончелі з фортепіано класика XX століття Ігоря Стравінського.

Два інші твори, що прозвучать, утворюють часову арку від 19-го сторіччя до сучасності: це віолончельні сонати романтика Фридерика Шопена, написаної 1846 р., і сучасного львівського композитора Юрія Ланюка.

Фільм Босоніж містом

Кінотеатр Планета Кіно-IMAX. Сеанси: 12:15, 16:00, 19:45, 21:30

Кінотеатр Кінопалац. Сеанси (арт-зал): 12:30, 16:10, 19:40, 21:20

Кінотеатр Кінопалац ім. О.Довженка. Сеанси (синій зал): 15:50, 19:40

Кінотеатр Копернік. Сеанси: 17:20, 19:10

Вона добра, чиста та наївна. Він з багатої сім’ї однак не працює і не збирається, а усі доступні кошти прогулює.

І коли він вкотре робить дурниці, його відправляють на примусові роботи до клініки для душевнохворих.

Познайомившись, герої прив’язуються одне до одного. І якщо Дейзі, зі своєю природною простотою, мінятися не збирається, то на Джея час, проведений разом, впливає дивним чином.

Виставка Меню як мистецтво – ІІ. Палаццо Бандінеллі (пл. Ринок, 2)

Виставка французьких та американських ресторанних меню ХIХ ст.- першої половини ХХ ст. Зібрав цю унікальну колекцію відомий львівський ресторатор Вардкес Арзуманян.

На виставці буде презентовано близько сотні меню, які були оформлені відомими французькими графіками ХХ ст. – Франциском Пульбо, Жоржем Емаром, Луї Жу, Жоржем Вілла та ін.

Вишукані, майстерно зроблені, вони вирізняються естетикою, деякі сповнені еротики, а деякі – тонкого гумору.

Цьогоріч експозиція приверне увагу раритетним експонатом, який нещодавно поповнив колекцію Вардкеса Арзуманяна, – меню Титаніка за день до трагедії.

Також яскравими акцентами виступлять два меню з оригінальними ілюстраціями Альфонса Мухи.

Середа, 11 червня

Виставка «Минуле у «цифрі»: місто, історія та цифрові технології». Центр міської історії Центрально-Східної Європи

Виставка є презентацією та проміжним підсумком цифрових проектів Центру, які пов’язують міську історію, візуальні матеріали та цифрові технології.

Експозиція розрахована на три зали виставкового простору, включатиме текстове та візуальне наповнення, використання цифрових засобів та передбачає інтерактивність аудиторії.

Мультимедійними елементами виставки стануть інтерактивна стіна, сенсорні екрани, ігрова консоль з відеогрою.

Протягом останніх декількох років Центр міської історії реалізовує проекти на перетині «традиційної» та «цифрової» історії.

Це насамперед проекти відкриті для користування онлайн. «Інтерактивний Львів» фокусується на Львові, а база даних «Міського Медіа Архіву» включає «Урбаністичні образи», «Карти міст», «Міське відео» та «Мої розповіді».

У виставці демонструються проекти у контексті масштабних та глобальних змін, які несуть цифрові технології для нашого сприйняття минулого.

Піднімаються питання ролі істориків та активістів не-істориків у формуванні знання та відображення минулого для широкої публіки.

Лекція Павла Гудімова «Історія дизайну». Палац Сапєгів, 19:00

Лекція охоплюватиме період так званого Протодизайну. Це час, коли створювались умови для розвитку дизайну як явища.

На початку XIX століття внаслідок поширення майстрової роботи та розвитку індустріалізації виникла потреба у масовому виготовленні речей, і дизайн стає окремим поняттям. Цей період закінчується австрійським модернізмом.

Лекція завершується розповіддю про конструктивізм, Ле Корбюзье, його павільон Еспрі Нуво (фр. L’Esprit Nouveau – Дух Нового), зв’язок XIX і XX століть, художній рух Arts and Crafts, феномени виробництва Тонет та видатні постаті цього періоду – Йозефа Хоффмана, Вільяма Морріса, Людвіга Міса ван дер Рое та інших.

Проект Майстерня міста 2014. Площа перед університетом ім. І. Франка, 20.00-22.00

Показ короткометражних фільмів Streetfilms, Урбан-рух Lypneva

Фільм Чаклунка

Кінотеатр Планета Кіно-IMAX. Сеанси (3D): 10:30, 12:30, 14:30, 16:30, 18:30, 20:30, 22:30

Кінотеатр Кінопалац. Сеанси (синій зал, 3D): 12:00, 14:00, 16:00, 19:50

Кінотеатр Кінопалац ім. О.Довженка. Сеанси (червоний зал, 3D): 12:20, 14:10, 16:00, 19:50

Вона – підступна чаклунка та такою вона була не завжди. Коли у її королівство вдерлися чужинці, у жорстокій боротьбі вона намагалася захистити свої володіння.

З часом її серце перетворилося на камінь. У гніві Малефісента проклинає Аврору, з часом чаклунка шкодує про свій вчинок, адже саме Аврора зможе спасти її королівство.

Четвер, 12 червня

Колисковий концерт сольного проекту Сергія «Колоса» Мартинюка.Музей ідей, 20:00

Концерт вокаліста гурту «Фіолет» Сергія «Колоса» Мартинюка за участю Коліка Тимощука, в рамках якого відбудеться презентація нового синглу на пісню «Колискова».

На концерті звучатимуть кращі пісні з двох альбомів і не тільки.

Концерт Вечір музики Вольфганга Амадея Моцарта. Львівська філармонія, 19:00

Розпочнеться концерт увертюрою до опери «Так чинять усі». Музика увертюри є веселою й енергійною – адже це увертюра до опери-буффа, себто комічної опери, у якій розповідається про те, як парубки переодягнулись на незнайомців, щоб перевірити на вірність своїх наречених.

Продовжить програму Концерт № 5 для скрипки з оркестром. Цей твір втілює еталонні риси жанру класичного інструментального концерту, і водночас не позбавлений геніальної винахідливості, властивої Моцарту.

На завершення концерту прозвучить одна з трьох останніх симфоній Моцарта, а саме –симфонія №39 Мі-бемоль мажор.

Фестиваль короткометражних фільмів про їжу «Food Film Festival». Львівський палац мистецтв. 12-15 червня, 19:00, 21:00

Фестиваль короткометражних фільмів про їжу «Food Film Festival» зібрав кращі роботи міжнародних фестивалів. Фільми зачіпають соціальні, культурні, гастрономічні та інші теми.

Конкурсні роботи розділені за категоріями

Food & People – категорія , яка складає левову частину конкурсної програми фестивалю. Як і які саме відносини вибудовує людина з їжею.

Cook Book – в цю категорію увійшли фільми-рецепти. Спокусливі кадри можуть розіграти ваш апетит, радимо цей блок не дивитися на голодний шлунок.

Tastes like Animal – у цій категорії зібрані роботи, які піднімають такі теми як: толерантне ставлення до тварин, усвідомлене харчування та інші.

Food Porn – цей термін з’явився від словосполучення фуд-фотографія та спочатку застосовувався до казково красивих, часто рекламних зображень їжі, які представляли їжу як найбільшу насолоду.

Організатори фестивалю надають цьому слову інше значення, яке? Дізнаєтеся на фестивалі.

Food Ad – підбірка коротких рекламних відеороликів про їжу.

П’ятниця, 13 червня

Виставка Олени Турянської «Присутність». Національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького

 «Той, хто побачить у цій виставці хороший дизайн, відчуття матеріалу і високу естетичність, залишиться на першому рівні сприйняття. Рівнів тут нескінченно багато… 5 залів – 5 станів, взаємообумовлених переходів матерії в простір і навпаки».

Вечір анімаційного короткометражного кіно. Ресторан «Жорж», 21:00

Десяток цікавих анімаційних короткометражних історій про все на світі покауть. Тривалість показу 1,5 год

Вечірка JazzRoom. Клуб Picasso, 22:00

Вечірка Jazz Room – це демонстрація еволюції стилю та інтерпретація класики сучасниками.

Це дружня атмосфера та невимушене спілкування. Jazz Room – це сучасний Львів джазовий в мініатюрі.

Музику забазпечують: Fun2mass (Київ), Roma Shpak, Lights On!, T-One, Marik

Концерт Вечір симфонічної класики. Львівська філармонія, 19:00

У програмі концерту: симфонічна картина Ніч на Лисій горі Модеста Мусоргського, Концертом для віолончелі з оркестром № 2 Дмитра Шостаковича та Симфонія № 1 Сергія Прокоф’єва.

Вистава Так казав Заратустра. Львівський академічний театр ім. Леся Курбаса, 19:00

Перший драматичний урок за текстами Кліма – це спроба перенести думки Ніцше/Заратустри у сьогоднішні українські реалії; впровадити один з найвизначніших філософських творів Європи ХХ ст. в контекст української культури століття ХХІ-го.

Проект орієнтовано насамперед на пошук духовних джерел, драйву життя через форми слова, пластики, співу, візуального оформлення.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.