Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Інфраструктура

газ

molbuk.ua

П'ятниця, 20 червня 2014, 14:30

Львівщина споживає вдвічі більше енергії, ніж видобуває, – Федак

газ

Ключовою проблемою Львівщини у питаннях енергоефективності є те, що область споживає у 2 рази більше енергії, ніж видобуває. 

Про це повідомив депутат Тарас Федак на публічному обговоренні роботи Львівської облради у сфері надання погоджень для отримання спеціальних дозволів на користування надрами.

Зокрема, Львівщина видобуває близько 800 млн енергії, в той час, як споживає більше 1 млрд.

«Баланс, який ми видобуваємо в області йде в загальноукраїнську трубу. Потім споживачі отримують його і не знають де він був видобутий – на Львівщині, на Полтавщині, ще десь, чи він закуплений по імпорту. Труба одна. Зараз ми бачимо, що президент та уряд налаштований, щоб передати більше повноважень території. Тому, ми зацікавлені в тому, щоб споживати стільки, скільки виробляємо. В першу чергу, це питання енергетики. Тому, було б дуже добре цей баланс виробництва і споживання збалансувати», - заявив Тарас Федак.

За словами депутата, потрібно зменшити використання енергії та забезпечити надходження інвестицій на Львівщину.

«З однієї сторони потрібно запустити серйозний механізм енергозбереження, щоб ми на 20-25% зменшили споживання, за рахунок утеплення приміщень і установки сучасних систем опалення. А з другої сторони потрібно створити нормальний інвестиційний клімат для того, щоб сюди пішли інвестиції і ми збільшили видобуток. Я розмовляв із нашими науковцями і вони говорять, що, якщо вкладати кошти в буріння та видобуток, через 3 роки, ми можемо на 20-25% збільшити кількість енергоносіїв, які видобуваємо зараз», - зазначив Тарас Федак.

Попри численні ризики, зараз все ж розглядаються пропозиції фірм по видобутку газу.

«Сьогодні ми розглядали пропозиції трьох фірм, які працюють на цьому ринку. Вони вкладають, де приватні кошти, де кошти спільні з іноземними інвесторами. Вони готові тут працювати. Готові ризикувати своїм капіталом, бо це насправді, дуже ризикований бізнес. Бо відсоток вдалих свердловин складає лише 25-30%, тобто 65-70% - це свердловини, які можуть виявитись не продуктивними», - додав Федак.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.