Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

винники. ікони

vynnyky.in.ua

Четвер, 26 червня 2014, 16:10

У Винниках студенти відреставрували знищені стародавні ікони

винники. ікони

Учора в Історико-краєзнавчому музеї Винник відкрили виставку «Дивосвіт». 

Про це повідомила прес-служба Винниківської міськради.

Студенти Львівського державного коледжу декоративно-ужиткового мистецтва ім. Труша захищали дипломні роботи, які з 25 червня прикрашають один із залів музею.

Студентка 6 курсу Аліна Дзісяк повернула до життя ікони «В’їзд в Єрусалим» (автор невідомий, ХІХ ст., полотно, олія) і «Святий Миколай» (автор невідомий, ХІХ ст., дерево, олія, золочення).

Ілюстративний ряд допоміг відтворити усі етапи роботи над відновленням старовинних полотен. Загальний їхній вигляд до реставрації продемонстрував значні втрати і пошкодження.

Дипломниця ознайомила з програмою реставраційних заходів, показала те, як працювала і як змінювалися ікони під час реставрації.

Дипломники Арсен Шпак і Олександра Трощинська працювали над реставрацією ікон «Святе сімейство» (автор невідомий, кін. ХVIII - ХІХ ст., полотно, олія), «Архистратиг Гавриїл» (автор невідомий, ХVIII ст., дерево, олія, золочення). Особливо цікавою була робота над дияконськими вратами.

Завдяки рентгену студенти змогли побачити під зображенням Архистратига Гавриїла попереднє зображення – диякона Стефана! Студенти детально розповіли про увесь спектр процесу реставрації ікон.

Роботи проводилися під керівництвом голови циклової комісії відділу реставрації творів мистецтва Бориса Іваніва та керівника дипломних проектів Андрія Почекви.

У ще одній залі музею свої здобутки показали студенти відділення художнього металу і художнього ткацтва. Про їхню творчість розповіли завідувачі цих відділень Остап Лучинський і Мирослава Шеремета.

«Винники дякують за врятовані скарби, які зберігалися у фондах музею, – каже директор Історико-краєзнавчого музею Ігор Тимець. – Це дві ікони, які знайдені в околицях Винник і були в дуже поганому стані. Завдяки співпраці з Львівським державним коледжем декоративно-ужиткового мистецтва ім. Труша ми маємо можливість поділитися з винниківчанами і гостями міста й творчими роботами, які створені талановитою молоддю».

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.