Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Четвер, 3 липня 2014, 13:28

Україно-польська громада вшанувала пам'ять загиблих професорів

Сьогодні, 3 липня, на Вулецьких пагорбах, що в Студентському парку, очільники області та Львова, представники Республіки Польщі, академічна спільнота пом’янули загиблу інтелігенцію.

Це 73-ті роковини з дня розстрілу польських вчених, викладачів, членів їх сімей. Німецькими окупаційними військами страчено 45 професорів. Зокрема, з ЛНУ ім. Івана Франка, НУ «Львівська політехніка», ЛНМУ ім. Данила Галицького та Львівського ветеринарного університету.

«Цей скорботний монумент нашої пам’яті жертв нацизму має одне суттєве значення, - каже Юрій Бобало, ректор НУ «Львівська політехніка», - Це пам’ятник примирення та порозуміння з нашими польськими друзями та колегами. Це пам’ятник очищення від негативних нашарувань і фальсифікації історії в минулому. На терези історії нині покладена сама доля соборної та незалежної Української держави, котра обрала європейський шлях розвитку».

Масове вбивство понад 45-ти польських вчених та викладачів було скоєне у ніч з 3 на 4 липня 1941 року керівниками нацистських каральних структур. Приводом для розстрілу вчених була програма деінтелектуалізації завойованого Східного простору.

Меморіал професорам споруджено на Вулецьких пагорбах в 2011 році за сприяння громади Львова та Вроцлава.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.