Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

АТО

news.bigmir.net

Понеділок, 14 липня 2014, 14:34

У великих жертвах під Зеленопіллям винне командування, – дружина офіцера

АТО

Командування могло уникнути великих жертв 24-ї окремої Залізної механізованої бригади 11 липня біля Зеленопілля, що на Луганщині.     

Про це на прес-конференції розповіла дружина офіцера 24-х бригади Неля Васюта. 

За її словами, якби були технічні можливості, в тому числі й тепловізори, то вдалося б вдалось відстежити ситуацію і уникнути жертв. Якби також були бронежилети, не було б такої кількості поранених та вбитих.

"В Амбросіївці хлопці півтора тижня пили дощову воду, спали на голій землі. Обстріл перечекали під танком. Вони мали один тепловізор, який позичали у прикордонників. Як командування могло залишити таку велику бойову одиницю в полі без прикриття?", обурюється Неля Васюта.

За словами жінки, 24 бригада перебуває в важкій ситуації від самого початку. "Їх вивозили в Дніпропетровськ. А потім в Амвросіївку під прикриттям, нічого нам не повідомили, не дали можливості родичам зібрати речі. Перед тим танковий батальйон пройшов неповні два тижні навчань на Яворівському полігоні. Навчання: техніка була зламана, пального не було. Це була фікція. Танковий батальйон набирали в 20 числах травня. Всі мобілізовані. У чоловіка виявили на медогляді ваду серця, але коли він дізнався, що в батальйоні бракує людей, він все одно погодився", розповідає Неля Васюта.

За словами жінки, проблема не виникла вчора і випадково, коли "Град" поцілив увійськових, а назрівала тиждень до трагедії.

"Я почала обдзвонювати всі гарячі лінії: МОУ, РНБО, АП. Я для чоловіка зібрала передачу вартістю 14-15 тисяч гривень. Ніхто не хотів її доставити під час перемир’я, адже стрілянина не припинялася. Вдалося передати, але чоловік так її не отримав і залишився без захисту. І так всі 200 бійців", розповіла жінка.

"Хлопці вже за тиждень зрозуміли, що щось готується і що цього варто чекати. Безпілотники і дрони літали щодня. Це наші львівські хлопці збили безпілотник, про який писали у пресі. Літаки, які перетинали кордон з Україною, теж літали над їхньою базою. Вони знали про те, що їхня база була незахищена, про те, що їх здали. Вони вважають, що їх просто кинуло командування, їх безпеку не забезпечили. Кожного дня в бригаді були жертви: на фугасі підірвалась машина, двоє загинуло і перед тим ще. До них підбирались, їх позицію вираховували. Вони інтуїтивно відчували, що стріляти будуть з території Росії", розповіла Неля Васюта.

Нагадаємо, за попередніми даними, 21 житель Львівщини загинув під Зеленопіллям Луганської області у п’ятницю, 11 липня, під час артобстрілу, близько 90 з пораненнями перебувають у госпіталях і лікарнях.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.