Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Юрій Підлісний

Понеділок, 28 липня 2014, 16:46

Підлісний ініціював накладення мораторію на рішення стосовно установ культури Львіщини

Юрій Підлісний

Заступник голови Львівської ОДА, депутат облради Юрій Підлісний пообіцяв працівникам установ культури розглянути питання про накладання мораторію на рішення облради від 10 червня 2012 року, а також від 08 липня 2014 року, якими ці установи повністю підпорядковуються облраді. 

Про це він повідомив сьогодні після того, як працівники комунальних закладів культури Львівщини пікетували облраду.

«Моя позиція така: оперативне управління повинне зберегтися за галузевою вертикаллю», - заявив Підлісний.

Також він запропонував, щоб «директор закладу культури призначався на посаду та звільнявся з неї рішенням обласної ради за пропозицією галузевого органу управління», на що пікетувальники висловили Підлісному свою підтримку гучними аплодисментами.

Питання щодо накладення мораторію на ухвалені раніше рішення розглядатиметься на наступній сесії облради.

Громадськість Львівщини обурена через ухвалення даних рішень. Адже відтепер все керівництво закладами культури бере на себе управління майном спільної власності облдержадміністрації. Таким чином, воно може затверджувати організаційну структуру та штатні розписи комунальних установ, самостійно призначати і звільняти керівників, затверджувати статут або взагалі припинити діяльність установи.

«Тепер ви будете втручатися в діяльність музеїв, театрів, бібліотек, а ми поняття не маємо, що у ваших головах твориться. Адже не було публічного обговорення, не було запропоновано жодних стратегій розвитку установ культури», – каже директор Львівського музею історії релігії Зоряна Білик.

Представники закладів культури переконані, що управління майном спільної власності не має достатньої компетентності, щоб керувати музеями, театрами та бібліотеками. До того ж, як стверджують юристи, ухвалення таких рішень є незаконним, оскільки ще немає закону про реформу місцевого самоврядування.

Особливо насторожив керівників установ культури той факт, що управління майном облради отримало право на відчуження нерухомого майна, вирішення питань пов’язаних з користуванням земельною ділянкою або її частиною. Вони підозрюють, що в музеях та театрах з’явиться приватний ресторанний бізнес.

«У нас в музеях, бібліотеках уже не вистачає граблів та віників, щоб відганяти всіх, кому так бракує ще п’ять-шість столиків для повного щастя», – розповіла Зоряна Білик.

Нагадаємо, що 10 червня 2012 року облрада ухвалила рішення «Про окремі питання забезпечення належної діяльності комунального підприємства та виконання повноважень Львівської обласної ради», і ще одне - 8 липня 2014 року «Про окремі питання забезпечення управління об’єктами спільної власності територіальних громад області».

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.