Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

суд

independent.ie

П'ятниця, 1 серпня 2014, 10:19

Керівники установ культури Львівщини звертаються в прокуратуру з вимогою скасувати рішення облради

суд

Працівники та керівники комунальних установ культури Львівщини звертаються в прокуратуру з вимогою накласти мораторій на рішення Львівської обласної ради від 10 червня 2012 року, а також від 8 липня 2014 року. Таке рішення було прийнято вчора, 31 липня, на нараді працівників закладів культури.

«Ми вимагаємо відмінити рішення облради, які вважаємо вкрай недоречними у такий важкий для країни час. А тим паче, коли не запроваджено реформу місцевого самоврядування», - заявила директор Львівського музею історії релігії Зоряна Білик.

Юрист Львівського палацу мистецтв Богдан Мельник стверджує, що прийняття даних рішень суперечить законодавству. «Їх можна ухвалювати лише в тому випадку, коли вступить в дію закон про реформу місцевого самоврядування. Наразі створено лише концепцію цього закону. Тому прийняття цих рішень облрадою – явне зловживання владою», - розповів він.

Також юристи нарікають й на інші проґалини рішень. Зокрема, відповідно до них, обласна державна адміністрація, а не  управління майном спільної власності облради, є розпорядником бюджетних коштів. А це суперечить законодавству України.

Відтепер установи культури, фактично, перетворюються у підприємства, і управління майном бере безпосередню участь у створенні статуту. «Установи, а саме так і визначаються всі заклади культури, не можуть мати статуту. Вони працюють згідно з положеннями, які укладаються колективом та лише затверджуються засновником», - каже Богдан Мельник.

Також юрист наголосив, що засновник установи не бере участі в управлінні, він тільки створює цей заклад та визначає його мету. Таким чином, управління майном спільної власності не має права управляти установами культури.

«Якщо музеї, театри, бібліотеки перейдуть у власність управління майном, то є загроза їх втрати, не краща ситуація буде із самими приміщеннями… - розповідає народний артист України, актор театру ім. Марії Заньковецької Богдан Козак.

На нараду прийшов і заступник голови Львівської ОДА, депутат облради Юрій Підлісний, який підтримав рішення працівників закладів культури. «Я цілком поділяю вашу позицію і не бачу іншого виходу, як перейти у суто юридичну площину. Тому моя пропозиція полягає у тому, щоб подати юридично грамотну скаргу до обласної прокуратури», - заявив він.

На додачу,  Юрій Підлісний розповів, що рішення, проти яких протестують працівники культури, розглядалися на сесії обласної ради за скороченою процедурою.

Також керівники установ культури Львівщини спільно з творчою інтелігенцією публічно звернуться до облради з вимогою скасувати скандальні рішення.

Нагадаємо, що 10 червня 2012 року обласна рада ухвалила рішення  «Про окремі питання забезпечення належної діяльності комунального підприємства та виконання повноважень Львівської обласної ради», а також 8 липня 2014 року - «Про окремі питання забезпечення управління об’єктами спільної власності територіальних громад області».

Відповідно до цих рішень, управлінню майном спільної власності Львівської облради, яке є уповноваженим лише у питаннях майнових відносин, надається право галузевого управління закладами культури.

Це означає, що облрада фактично позбавляє керівництво установ культури всіх своїх повноважень. Втім, при цьому всю відповідальність за діяльність даних установ несе саме керівництво.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.