Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

археологи

РАС

Вівторок, 5 серпня 2014, 11:41

На вул. Хмельницького у Львові археологи розкопали матеріал княжих часів

археологи

Уламки керамічного посуду давньоруського часу знайшли археологи під час здійснення нагляду за земляними роботами на вулиці Б. Хмельницького, 27а у Львові.

Про це повідомили у Науково-дослідному центрі «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України.

Йдеться про уламки горщиків та фрагмент стінки амфори, які науковці попередньо датують XIII-XIV століттями.

- В одному з закладених шурфів ми зафіксували рештки двох археологічних об’єктів. Очевидно, один з них був господарського призначення, а інший - житлового. Об’єкти виявили на глибині 4 метри від сучасної поверхні, - розповідає керівник археологічної експедиції молодший науковий співробітник Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Микола Шніцар.

Окрім давньоруського матеріалу, у шурфах на ділянці на вул. Хмельницького 27а археологи виявили рештки дерев’яної каналізації, яку попередньо датовано XVII-XVIII ст. «Це фактично дерев’яний жолоб, накритий зверху кришкою. Верхню частину цією каналізаційної конструкції ми мали нагоду добре дослідити на протяжності восьми метрів», - розповів Микола Шніцар.

За словами директора «Рятівної археологічної служби» Олега Осаульчука, цьогорічні знахідки черговий раз підтверджують, що давньоруський Львів розпочинався саме на території між сучасними вулицею Б.Хмельницького та проспектом В.Чорновола (колишнє русло Полтви), на північ від площі Я.Осмомисла та вул. Торгової.

Нагадаємо, що цьогорічні дослідження на вул. Б. Хмельницького, 27а є продовженням археологічних робіт, які проводилися на цій ділянці у 2004 та 2013 рр. Тоді археологам вдалось виявити матеріал, який датується XIII, а також XVII-XХ ст.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.