Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

мультфільми для незрячих

obozrevatel.com

Вівторок, 5 серпня 2014, 15:38

Науковці «Політехніки» з вкраденими винаходами подалися на президентську премію

мультфільми для незрячих

Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» стверджує, що група молодих учених із «Львівської політехніки» привласнила собі винахід та створення мультфільмів із тифлокоментарем.

Про це сьогодні на прес-конференції розповіла керівник проекту «Мультфільм для незрячих», виконавчий директор «Української спілки інвалідів – УСІ» Оксана Потимко.

За її словами, група молодих вчених із «Політехніки» завдяки своїй науковій роботі висунута на здобуття Премії Президента України 2014 року «за розроблення унікальних технологій та винаходів для сліпих, включно з мультфільмами з тифлокоментарем».

«Премію вони прагнуть отримати, привласнивши собі здобутки і напрацювання незрячих новаторів Львівщини, акторів-заньківчан, звукорежисерів, психологів та педагогів. У їхньому науковому рефераті не сказано ані про справжніх авторів ідеї тифлокоментування до мультфільмів для незрячих, ані про самих розробників тифлокоментаря та дикторів, ані про організаторів проекту», - розповідає автор ідеї Оксана Потимко.

Більше того, до наукової роботи вчених із політехніки додавався відгук Оксани Потимко, який вона не писала.

«Мене це дуже обурило, оскільки ніяких подібних відгуків я не писала. Варто наголосити, що цей відгук написаний на бланку нашої спілки інвалідів, а всі бланки зберігаються лише у моєму домашньому комп’ютері. Після огляду цього мого псевдовідгуку, я можу стверджувати, що сфальшовано не лише сам текст, а й мій підпис, бланк та печатку», - зауважила Потимко.

Як виявилося пізніше, сфальсифіковано було не лише відгук Оксани Потимко на сайті комітету держпремії України, а й чотирьох її колег. «Я маю також відгук незрячої Євгенії Горкуші, яка також не писала жодного коментаря до наукової роботи вчених. – розповідає жінка. - Вони навіть у написанні її прізвища допустили помилку. А згодом цей коментар був видалений».

Директор спілки інвалідів додала, що 30 липня на прес-конференції у «Львівській політехніці» цей гурт вчених звинуватив учасників проекту «Мультфільм для незрячих» у тому, що тифлокоментар існує вже понад 30 років, і вони аж ніяк не могли впроваджувати його ідею.

«Тифлокоментування справді вже існує у всіх провідних країнах світу. Проте я наголошую: спілка інвалідів та всі її партнери впроваджують ідею тифлокоментування в Україні. Ми є авторами першого мультиплікаційного фільму для незрячих дітей. І станом на сьогодні є вже 17 таких мультиків», - сказала Оксана Потимко.

В травні минулого року активісти презентували перший мультфільм з тифлокоментуванням «Сонячний коровай». До його створення було залучено аспіранта із «Львівської політехніки», Андрія Демчука, який якраз працював над спеціальною програмою, яка б полегшила процес тифлокоментування.

Втім, він виконав цю роботу неякісно, і незрячим довелося негайно переробляти все те, що створив Андрій Демчук. Тепер ж він у групі тих вчених, які претендують на державну премію завдяки своїй новітній програмі.

«Метод, який пропонує Демчук у своїй програмі, неприйнятний, користуватись ним просто неможливо, адже він не зручний. Мені довелося мільйони разів начитувати свій текст, щоб вкластися у часові рамки. Більше того, я не бачила перед собою самого мультфільму, відповідно, не виходило зробити мій коментар живим. Одним словом, його унікальна технологія мені нічим не допомогла», - заявляє народна артистка України, акторка театру ім. Марії Заньковецької Олександра Бонковська.

«Андрій Демчук стверджував, що завдяки його програмі можна розробляти декілька мультиків щомісяця, – додає Бонковська. – Станом на сьогодні немає жодного мультфільму, створеного за допомогою цієї програми, крім «Сонячного короваю». До того ж, навіть останній ми переробляли вже без участі Демчука».

«Ці псевдовчені наступили на дуже болюче місце, використавши мою сліпоту. Прикро, що в час війни в країні нам доводиться говорити про таку нашу проблему. Але не відгукнутися ми просто не могли», - додала незряча Оксана Потимко.

Тифлокоментування – закадровий опис відеоряду для незрячого глядача між репліками героїв мультфільму.

Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» ще з грудня 2013 року працює над створенням 24 мультфільмів із тифлокоментарем. 

У 2014 році львівський осередок став володарем Національної премії «Благодійна Україна 2013» за створення першого в Україні мультиплікаційного фільму для незрячих дітей «Сонячний коровай». А також є лауреатом багатьох нагород за продукування унікальних в Україні розробок для осіб з глибокими порушеннями зору.

Мультик з тифлокоментарем «Слонячний коровай»:

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.