Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

археологи

прес-служба НДЦ "РАС"

Вівторок, 12 серпня 2014, 11:10

На Львівщині археологи досліджують поселення сучасників трипільців

археологи

Поселення культури, яка була сучасниками трипільців, досліджує спільна українсько-польська археологічна експедиція поблизу села Оселя Яворівського району Львівської області.

Про це повідомляє прес-служба Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України.

Йдеться про культуру лійчастого посуду, яка існувала близько шести тисяч років тому. За словами археологів, нинішні дослідження є своєрідною науковою сенсацією, адже досі такого масштабного поселення культури лійчастого посуду на цій території не знаходили.

- Ми маємо зараз нагоду пізнати найдавнішу історію цього регіону. Наразі наука мало знає про заселення цієї території у давнину, - розповідає науковий співробітник відділу археології Інституту українознавства НАНУ Дмитро Павлів. - Поблизу села Оселя натрапили на поселення дуже давньої і цікавої культури лійчастого посуду. Це культура синхронна трипільській і була поширена у Центральній та Західній Європі. Вона є однією з найдавніших землеробських культур Європи і існувала впродовж тисячі років. Цікаво, що у генах сучасних європейців виявили ген саме цієї праєвропейської культури. 

За словами керівника археологічної експедиції, наукового співробітника НДЦ «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України Наталії Войцещук, ще два роки тому, під час розвідкових робіт, археологи знайшли у самовільному кар’єрі поблизу села Оселя матеріал доби пізньої бронзи-раннього заліза.

Археологічні розкопки на пам’ятці розпочали першого липня і планують закінчити до кінця серпня.

За словами директора «Рятівної археологічної служби» Олега Осаульчука, впродовж 2014-2016 рр. в рамках спільного українсько-польського проекту вперше буде проведено інтердисциплінарні наукові дослідження цієї території. Досі фахівці обмежувались лише виконанням спільних розвідок.

Нагадаємо, минулого року Археологи знайшли рештки унікальної будівлі біля митного переходу Грушів-Будомєж.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.