Варіанти,  29 серпня 2014

Скільки партій у президента Порошенка

петро порошенко

Насправді дві, а не одна: політична партія "Солідарність" та Всеукраїнське об'єднання "Солідарність", нещодавно перейменоване в Блок Петра Порошенка.

Обидві вони, з юридичної точки зору, існують й можуть приймати участь у виборах.

Львівський політичний експерт Роман Кошовий задався питанням: яку саме партію 27 серпня перейменували в Блок Петра Порошенка.

І все тому, що пошук в реєстрі політичних партій Мінюста за назвою "Всеукраїнське об’єднання "Солідарність" не дає результатів.

Варіанти перевірили: й справді в реєстрі Мінюста немає ні політичної партії "Солідарність", ні Всеукраїнського об’єднання "Солідарність".

Але перед тим, як пояснити, що відбувається, одне зауваження. Попри все, що буде написано, ми добре усвідомлюємо, це не матиме жодного реального впливу на перебіг виборчої кампанії, що вже стартувала. І все ж.

Як з'ясувалось, історія партії з назвою "Солідарність" складається з двох етапів.

28 грудня 2013 року Мінюст зареєстрував заяву про ліквідацію політичної партії "Солідарність", яку всі ще знають з часів помаранчевої революції. Напевно, цим і пояснюється відсутність згадок про цю партію в реєстрі Мінюсту.

Проте, як стверджує екс-керівник ЛОО "Солідарність", депутат облради Тарас Колтик, де-факто відбулась ліквідація лише Центрального апарату партії. А обласні осередки ніхто не ліквідовував.

Отож зараз ЛОО "Солідарність" продовжує існувати, і керує цієї організацією Олег Сафін.

Проте, якщо вірити державному реєстру юридичних і фізичних осіб, внесення відомостей про політичні партії в який є обов'язковим, центральний офіс політичної партії "Солідарність" існує і сьогодні. 

Припускаємо, що політична партія "Солідарність" ліквідовувалась Порошенком для того, щоб не повторити помилок Юлії Тимошенко – створювати конфлікту між старими та новини членами партії, прихід яких очікувався після того, як Порошенко став президентом. Офіційною версією ліквідації Мінюстом партії "Солідарність" стало те, що вона протягом 10 років не висувала і не приймала участь у виборах. 

А назва змінювалась також тому, щоб убезпечити партію від клонів. 

Віталій Корецький, секретар Львівської обласної організації вже Всеукраїнського об'єднання "Солідарність", яке нещодавно було перейменовано в Блок Петра Порошенка, натомість розповів Варіантам, що Всеукраїнське об’єднання "Солідарність" було створено 15 березня 2014 року на базі злиття Партії миру і єдності та Національного альянсу свободи та українського патріотизму "Наступ".

"Саме в цей день відбувся об’єднавчий з’їзд цих партій, на якому делегати ухвалили рішення про об’єднання в нову структуру під назвою Всеукраїнське об’єднання "Солідарність"", - наголосив Корецький.

Віталій Корецький при цьому дуже обурювався діями Мінюсту, який попри численні звернення, до сьогодні не вніс зміни в інформацію на сайті. Він назвав інфомрацію сайту "некоректною", тому що вона не відображає факту реєстрації в Мінюсті ВО "Солідарність".

А тому порадив нам звернутись до реєстру юридичних і фізичних осіб.

Справді, ми знайшли там запис про ВО "Солідарність". В ньому вказано дату державної реєстрації 05.05.2000 р., а дату внесення у реєстр – 04.08.2010.

Нескладно помітити, що ці два записи заперечують почуту раніше історію про об’єднання двох партії й створення нової партії ВО "Солідарність" в березні 2014 року.

Це такий же блеф, як свого часу злиття "Фронту змін" і "Батьківщини".  До слова, в реєстрі Мінюсту досить значиться, що "Фронт змін" перебуває в стадії ліквідації. 

Більше того, якщо вірити данним державного реєстру, то виходить, що ВО "Солідарність" за віком є старша від своєї попередниці - просто "Солідарності", адже політична партія "Солідарність" була зареєстрованав пізніше, в 2001 році.  

Технологічно все зрозуміло. Бо в юридичній практиці не існує об'єднання чи злиття партій. ВО "Солідарність", а відтак і Блок Петра Порошенко просто використали вже одну із існуючих партії, яку точно нам так ніхто й не зміг сказати, перекупили й перейменували її.

Бо дозволено все, що не заборонено законом. А про мораль і "життя по-новому" - це для виборців, а не політтехнологів.  

Але поспіх привів до того, що зроблено все це було неохайно. Тому теоретично може привести до несподіваних наслідків. 

Наприкад, голови обласних партійних осередків партії "Солідарність" мають на руках печатки й інші документи, які засвідчують їх легітимність. А отже можуть за певних обставинах приймати участь у виборчій кампанії.

Згадаймо розкол у львівській ВО "Батьківщина", який на місцевих виборах 2010 року привів до того, що партія була позбавлена можливості провести своїх кандидатів у обласну та міську ради.

Після перейменування ВО "Солідарність" в Блок Петра Порошенко останній такий сценарій не загрожує, і все ж любий технічний кандидат завжди відтягує певну кількість голосів на себе. 

І останнє.

Віталій Колецький порадив нам звернутись офіційно із запитом про те, яка саме партія була перейменована у Всеукраїнське об’єднання "Солідарність". Але, якщо чесно, вже не цікаво. Тим більше, що нам вдалось знайти відповідь і на це питання: Національний альянс свободи та українського патріотизму "Наступ". Установчій з'їзд ВО "Солідарність" відбувся 3 серпня. Саме на ньому "Наступ" був перейменований у ВО "Солідарність". 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.