Варіанти,  4 вересня 2014

Франко на вилах Ляшка

Андрій Лопушанський

Коли заходить мова про Радикальну партію Олега Ляшка, то політологи скептично посміхаються.

І майже в один голос починають говорити про популістський проект, який немає своєї чіткої ідеології, а тримається виключно на непересічних особистих даних його лідера, тобто самого Олега Ляшка.

Наприклад, Володимир Фесенко, пояснюючи феномен стрімкого зростання рейтингів популярності партії Ляшка зауважив, що "останні парламентські вибори показали, що в Україні войовничий націоналізм поступився войовничому популізму".

Варіанти цілком поділяли такі судження, поки не заглянули на сторінку громадського діяча Андрія Лопушанського у Facebook.

До слова, у соцмережах вже давно з’являються дописи про те, що Андрій Лопушанський активно співпрацює з Олегом Ляшком і, можливо, навіть фінансує діяльність його партії на Львівщині.

Інформаційні ресурси Радикальної партії, у свою чергу, повідомляють про те, що Олег Ляшко нагородив Лопушанського грамотою за активну допомогу у лікуванні бійця АТО.

фото: Андрій Лопушанський праворуч від Олега Ляшка (зі сторінки Олега Ляшка у ФБ)

Отож, в око нам впав сюжет про святкування чергової річниці уродин Івана Франка у Львові, переглянувши який, ми з приємним подивом для себе дізнались, що Радикальна партія Олега Ляшка вважає себе спадкоємницею ідей і традицій Русько-Української радикальної партії, що в 1890 році була заснована Іваном Франком і Михайлом Павликом у Львові.

Спочатку не повірили почутому, але знайшли ще одне підтвердження.

Нагадаємо, що саме з Українською радикальною партією дослідники пов’язують початок соціалістичного руху на Галичині.

І хоч Франко особисто сам досить швидко відійшов від соціалізму, цей епізод з його життя свого часу дуже любила смакувати й тиражувати радянська влада, а в часи незалежної України – українські ліві, починаючи від СПУ Олександра Мороза і завершуючи СДПУ(о) Віктора Медведчука. 

Тепер же, за версією Лопушанського, в Івана Франка з’явився ще один ідейний нащадок – Олег Ляшко, а в Радикальної партії, яку він очолює, відтак з'явилось чітке ідеологічне підгрунтя – науковий соціалізм.

Насправді складно заборонити будь-кому вважати себе нащадком чиїсь ідей. І в ідеях соціалізму також нічого поганого нема – вони популярні у всьому світі в тій чи іншій інтерпретації.

Але в даному випадку складно повірити у щирість соціалістичних переконань містечкового олігарха Лопушанського, який розбагатів за рахунок розкрадання державного бюджету, який займався підкупом виборців і який ще недавно переконував усіх у своїх націонал-патріотичних переконаннях. 

Подейкують, що Андрій Лопушанський є кумом екс-голови НАК «Нафтогаз» Олексія Івченка, більш відомого як Льоша-Мерседес. 

Як би не було, але у 2005 році Лопушанський був призначений Івчевком на посаду першого заступника голови НАК "Нафтогаз", з якої був звільнений зі скандалом лише у 2014 році за чотиримісячні прогули.

"За часів правління Януковича, перший заступник голови НАК "Нафтогаз" Лопушанський перебував у відпустці по догляду за дитиною. Під час виборчої кампанії 2012 року до парламенту свій декрет він пояснював виборцям таким чином, мовляв, не хоче співпрацювати із "злочинною владою".

Однак, декретна відпустка не завадила йому активно розбудовувати свій бізнес у Трускавці, прикупити задурно завод "Екватор" у Старому Самборі та військову частину у Хирові, та ще багато чого. Здавалося, після Майдану мав би настати зоряний час для Лопушанського.

Досвідчений управлінець у такий складний для України час докладе всіх зусиль для подолання кризи у нафтогазовій сфері. Однак бідака втратив працездатність", – роз’яснює ситуацию Прикарпатська правда.

Разом з Івченком Лопушанський у середині 2000 років вступив у Конгрес українських націоналістів (КУН) і під брендом цієї партії в 2012 році намагався потрапити до парламенту по Старо-Самбірському мажоритарному округу.

Виборча кампанія Лопушанського вважається однією із найдорожчих на Львівщині. Благодійний фонд імені кандидата сіяв грішми направо та наліво, штаб Лопушанського не цурався займатись підкупом, а сам кандидат тоді піарився на національних цінностях. 

Але на фініші Лопушанський не зміг обійти конкурента від ВО "Свобода" – Андрія Тягнибока.

У 2012 році Андрій Лопушанський задекларував сукупний дохід, отриманий ним в попередньому році, в сумі понад 4,6 млн. грн., земельні ділянки загальною площею 2 554 кв м., автомобіль Mercedes Benz S 550, а на його рахунках у банку тоді зберігалось понад 17,6 тис. грн.

Статки членів сім’ї Лопушанського були ще більш вражаючими для тих часів. 

Лопушанський й сьогодні продовжує працювати у нафтогазовому бізнесі, а також є засновником фірми, що займається готельним бізнесом у Києві.

Натомість політичні погляди олігарха різко полівіли: з табору кунівців він переметнувся до соціалістів-побратимів з Радикальної партії Олега Ляшка, яку вважає нащадком ідей Івана Франка.

Хоч, насправді, своїми вчинками довів те, що не має елементарного уявлення ані про соціальну справедливість, ані про рівність й тим більше про братство трудящих.

Приклад Лопушанського, якщо останній таки дійсно опиниться в лавах Радикальної партії Ляшка або ж буде підтриманий нею на виборах до парламенту, не лише не розвінчує висновки політологів, але зайвий раз підтверджує їхні припущення про те, що за спиною Ляшка сховається й проникне до парламенту не один олігарх.

Таких "соціалістів", як Лопушанський, буде багато.  

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.