Мар'яна Михалина,  13 червня 2012

Євро-2012 у цікавих фактах

Минулого тижня стартував Чемпіонат Європи з футболу. Безперечно, це значуща подія як для українців, так і для поляків, адже саме ці країни є господинями Євро-2012.

1 1

 Футбольний трофей 2012 року - це кубок, зроблений з чистого срібла і важить вісім кілограмів. Вартість кубка, який дістанеться переможцям, оцінюється в 20 000 євро.

2

 Цей чемпіонат Європи перший, який проходить у Східній Європі.

3

На чемпіонат Європи прибули 368 футболістів, що представляють 136 клубів з 24 чемпіонатів.

4

 Тільки два гравці не продовжують свою клубну кар'єру в Європі: Роббі Кін грає в США, а Крістіан Вільхельмссон в Саудівській Аравії.

5

6

 Футболісти збірної Англії всі без винятку грають в рідному чемпіонаті.

7

 У складі збірної Ірландії немає жодного гравця, який представляє рідний чемпіонат Ірландії.

8 

Кращим бомбардиром за всю історію фінальних частин чемпіонатів Європи став діючий глава УЄФА - Мішель Платіні. У 1984-му році француз забив 9 м'ячів у 5 матчах.

9

 За аналогією з південноафриканськими вувузелами, в Україну планують дудіти в зозулиці. Вони зроблені з глини і зовсім не дратують своїм звуком.

10

Наймолодшим гравцем турніру став Йетро Віллемс з Нідерландів. Йому виповнилося 18 років.

11

 Найдосвідченішим футболістом виявився грецький голкіпер Константінос Халкіас, якому вже 38 років.

12

 Грек також був зарахований і до найвищих гравців змагань разом зі шведом Андерсом Свенссоном. Парочці не вистачило лише по сантиметру, до двометрової відмітки.

13

 Італієць Емануеле Джаккеріні вважається найнижчим – його ріст всього 160 сантиметрів.

14

 Ще жодній збірній в історії європейських чемпіонатів не вдавалося захистити свій титул. Іспанці можуть увійти в історію, як підкорювачі нового рекорду.

15

Збірна Німеччини - найдосвідченіша. Вона не тільки брала участь більше всіх у фінальних стадіях (10 разів), а й частіше за інших ставала чемпіоном (тричі).

16

 На кожній з фінальних частин турніру виступає хоча б одна команда-дебютант. Цього року їй стала збірна України.

17

Найбільша відстань між містами-учасниками складає 1850 кілометрів. Саме стільки поділяє український Донецьк і польський Гданськ.

18

Найбільший стадіон турніру розташований в Києві. Він прийме фінал чемпіонату і розмістить на своїх трибунах 70 000 і 50 глядачів.

19

Найменшим стадіоном є «Арена Львів» у Львові - 32 767 глядачів.

20

Кращим бомбардиром своєї національної команди на турнірі є німець Мирослав Клозе, розписавшись у воротах суперника 63 рази.

21

 Кращим гвардійцем (зіграно більше всіх матчів) своєї збірної на турнірі є іспанський голкіпер Ікер Касільяс, який зіграв уже 129 матчів.

22

Найнижчий рейтинг ФІФА серед всіх збірних-учасниць фінальної стадії, в однієї з господинь - Польщі. Вона займає лише 65-е місце.

Джерело:daypic.ru

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.