Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

цвинтар

mostyska.livejournal.com

Вівторок, 16 вересня 2014, 14:58

На Мостищині відновили австрійський військовий цвинтар

цвинтар

У с. Черневе Мостиського районц відбулися урочистості з нагоди чергової річниці відновлення австрійського військового цвинтаря (в районі знаходиться приблизно 20 таких поховань і цвинтарів).

Про це повідомила прес-служба Мостиської РДА.

На урочистості вшанування пам’яті вояків І світової війни приїхали представники офіційної делегації з Австрії, керівництво райдержадміністрації.

Розпочала заходи із вшанування пам’яті вояків 1 світової війни сільський голова Н. Федевич. Делегації України і Австрії поклали вінки біля обеліска на відновленому цвинтарі. 

Після місцеве духовенство відправило панахиди на могилах солдатів (обеліск встановили зразу ж після закінчення 1 світової війни). Тут поховано за приблизними даними, понад 300 солдатів – австрійців, німців та росіян. При вході табличка із написом на німецькій та українській мовах: «Хоробрим німецьким, австрійським і російським воїнам. Вони загинули у боротьбі, як герої – кожен за свою батьківщину».

Довідка:

Після здобуття незалежності Україною австрійська меморіальна організація «Чорний Хрест» розпочала діяльність спільно з місцевими органами влади по впорядкуванню місць поховань часів І Світової війни. На Львівщині впорядковані крупні меморіальні комплекси в с.Гійче (1996 рік), м.Городку (2009 рік).

Починаючи з 2010 року проводяться заходи по впорядкуванню поховань в смт Івано-Франкове (Яворівський район) та с. Черневе (Мостиський район). З австрійського боку питанням займається тірольський департамент «Чорного Хреста» у співпраці з Державним історико-архітектурним заповідником в м.Жовкві.

Відомо, що в Івано-Франковому поховано тисячі австрійських, угорських та російських солдат, учасників згаданих битв, а на цвинтарі в Черневому – сотні австрійських, німецьких та російських воїнів, які полягли в 1915 році.

Історичні елементи меморіалів збереглись, зокрема, бетонні огорожі та обеліски, окремі надмогильні плити тощо. Проекти реставрації передбачають впорядкування наявних частин та доповнення окремих втрачених деталей. Після приведення комплексів в порядок планується подати пропозиції про включення їх в перелік пам’яток нерухомої спадщини місцевого значення.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.