Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Бетховен

112.ua

Вівторок, 16 вересня 2014, 14:45

У Львівській філармонії зіграють сонати Бетховена

Бетховен

Львівська філармонія запрошує на концерт, в рамках якого виконають усі 32 сонати німецького композитора Людвіга ван Бетховена.

Про це повідомила прес-служба Львівської філармонії.

Твори виконуватиме спеціальний стипендіат Вагнерівського музичного товариства, заслужена артистка України Етелла Чуприк. У її репертуарі 370 фундементальних сольних творів, понад 20 концертів для фортепіано з оркестром.

Піаністка протягом понад півроку виконає усі сонати Бетховена: концерт за концертом, причому у кожен музичний вечір виконавиця помістить ранню, зрілу і пізні сонати композитора.

Перший концерт у цьому циклі відбудеться 17 вересня, звучатимуть три сонати Людвіга ван Бетховена: № 1, №14 («Місячна») та №15 («Пасторальна»).

Перша фортепіанна соната Бетховена – це становлення творчої особистості. Вона має риси нестійкості, сумнівів, це ідеї та образи людини революційної епохи, яка проводить тонку грань між серцем та розумом. Бетховен закладає у цій сонаті перше зерно програмності, що, безумовно, проростає у більш зрілих сонатах, які мають чіткі риси програмної музики.

«Місячна соната» – найбільш знаний та виконуваний твір за понад 200 років від часу написання. Цією сонатою захоплювалися Фридерик Шопен, Ференц Ліст та Гектор Берліоз.

Наступною концертну програму продовжить соната № 15 («Пасторальна»). У цій сонаті митцем висвітлена ідея спокійного й рівномірного життя. Пасторальні теми, награвання пастухів, ліричне сприйняття природи композитором, фольклорні мотиви та побутова єдність – усе це характерно для цієї сонати.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.