Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Інфраструктура

газ

gazeta.ru

Середа, 17 вересня 2014, 09:17

Сотні споживачів ПАТ «Львівгаз» можуть залишитися без газу через борги «Іскри»

газ

Сотні споживачів ПАТ «Львівгаз» уже найближчим часом можуть опинитися перед загрозою відключення газопостачання у зв’язку з припиненням подачі газу на ділянці газопроводу ГРС «Винники» (нова) – ПАТ «Іскра». 

Причиною можливої зупинки постачання блакитного палива є борги ПАТ «Іскра» перед НАК «Нафтогаз Україна», інформує прес-служба ПАТ «Львівгаз».

На сьогодні ПАТ «Іскра» не дотримується умов укладеного договору із НАК «Нафтогаз України» та боргує за спожите блакитне паливо більше 8 млн. грн., йдеться в повідомленні.

У зв’язку з цим Національна акціонерна компанія неодноразово зверталася до УМГ «Львівтрансгаз» та ПАТ «Львівгаз» з вимогою відключити підприємство від постачання блакитного палива. Однак, через те, що газопровід перебуває у власності ПАТ «Іскра», відключення підприємства від газопостачання може спричинити припинення подачі газу іншим споживачам, які під’єднанні до цього газопроводу. Одиним із шляхів вирішення проблеми, який допоможе уникнути відключенням споживачів, є передача газопроводу у користупвання газорозподільчому підприємсву, як це передбачено законом України «Про засади функціонування ринку природного газу». Однак, ПАТ «Іскра» відмовляється укоадати відповіні угоди про передачу газопроводу, затверджені Постановами НКРЕ від 07.03.2013р № 226, 227, 228.

В результаті, перед загрозою залишитися без блакитного опинилася частина мешканців м. Винники, частина мешканців м. Львова, а також мешканці села Бережани, Длинівка, Чишки, Волиця, Горішне. Постачання газу також може бути припинено на такі важливі в сьогоднішніх умовах об’єкти, як котельні військової частини № 0747 та «Львівтеплоенерго», де відбувається підготовка до опалювального сезону.

«У власності ПАТ «Іскра» перебуває газопровід протяжністю майже 9 км. Однак, підприємство не має права його експлуатувати. У зв’язку з цим на ділянці газопроводу, впродовж липня та серпня 2014 року, було неможливо документально оформити обсяги газу, які ПАТ «Львівгаз» передало споживачам. А це означає, що газ на суму понад 10 млн. грн., який впродовж двох місяців транспортувало УМГ «Львівтрансгаз» цим газопроводом, не оформлявся відповідного до вимог чинного законодавства», - пояснює голова правління ПАТ «Львівгаз» Володимир Зленко.

Щобільше, за попередньою інформацією, права власності на газопровід ГРС «Винники» (нова) – ПАТ «Іскра» було передано іншій компанії. Мова йде про ТЗОВ «Спектргаз», сторене у червні 2014 року із статутним капіталом всього 10 тис. грн. Компанія не має ліцензії на розподіл газу і не може здійснювати експлуатацію газопроводу.

«Газопровід високого тиску є об’єктом підвищеної небезпеки, тому аварії на ньому можуть мати незворотні наслідки, як для населення, так території, де він проходить», - зазначає Володимир Зленко - Зі свого боку, ПАТ «Львівгаз» зробив усе можливе для вирішення проблеми, пов’язаної із експлуатацією газопроводу. Впродовж 2013-2014 років ми неодноразово зверталися до ПАТ «Іскра» з пропозицією укласти один із договорів, передбачених законом. Також наші звернення були скеровані до Львівської ОДА та правоохоронних органів. Окрім того, по цій справі уже є позитивне рішення суду на користь ПАТ «Львівгаз», яке набрало законної сили. На сьогодні ще п’ять справ пов’язаних із газопроводом ГРС «Винники» (нова) – ПАТ «Іскра» перебуває на розгляді у судах різних інстанцій» - резюмував він.

Питання щодо газопроводу ГРС «Винники» (нова) – ПАТ «Іскра» потребує негайного вирішення, адже безоблікове транспортування газу, яке триває понад два місяці, може бути припинено УМГ «Львівтрансгаз» невідкладно у зв’язку з тим, що мільйони кубічних метрів газу надходять у газопровід поза контролем ПАТ «Львівгаз» та без його документального підтвердження. Таким чином, восени без газу можуть залишиися щонайменше сім населених пунктів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.