Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

газ

ua.112.ua

Середа, 17 вересня 2014, 10:29

Україна планує вдвічі скоротити споживання газу за 5 років

газ

За допомогою різноманітних заходів, протягом п’яти найближчих років Україна планує скоротити споживання газу на 50%

 Про це в ефірі радіо «Ера» сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрій Білоусов, інформує прес-служба Міністерства.

Зокрема, до початку опалювального періоду 2014-2015 років в Україні планують ввести в експлуатацію 498 котелень, які працюватимуть на альтернативному паливі. Це дасть 4% економії споживання газу. Трохи більше 7% газу заощадять за рахунок організаційних заходів - оптимізація споживання тепла в багатоквартирних будинках, відключення окремих приміщень та будівель. За рахунок технічних заходів – а це модернізація котелень та систем теплопостачання, планують скорочення споживання газу на рівні 4,6%.

Міністр нагадав, що у зв’язку з газовою кризою в країні, за завданням Уряду кожен регіон розробив план щодо скорочення споживання підприємствами теплоенергетики природного газу на рівні 30%.

«Ті заходи, які я вже назвав, у підсумку дадуть змогу заощадити 15% природного газу, решту 15% планується заощадити за рахунок дещо пізнішого, як зазвичай, старту опалювального періоду і дещо швидшого його завершення. За рахунок цього спробуємо витримати температурний графік згідно нормативів», - сказав Андрій Білоусов.

Заступник Міністра також поінформував, що Уряд внормував питання стимулювання заміщення природного газу у сфері теплопостачання (постанова № 293 від 9.07.2014 р., набирає чинності з 10.10.2014 р.). Документ спрямований на створення сприятливих умов для входження інвесторів на ринок теплоенергетики.

«Теплогенеруючі підприємства купляють газ для вироблення тепла для населення за ціною 1309 гривень за тисячу кубометрів, а для вироблення тепла для бюджетних установ, підприємств, організацій - за ціною 5200 гривень за тисячу кубометрів. Відповідно і вартість гігакалорій різна – для установ, підприємств – 900 гривень в середньому, для населення - 300 гривень. Вартість тепла, виробленого за рахунок альтернативного палива коливається в межах від 500 до 800 гривень. Зрозуміло, що така ціна не є конкурентною, якщо брати до уваги вартість тепла для населення, виробленого з використанням газу. Тому держава прийняла рішення компенсувати інвестору, який встановить котельню на альтернативному паливі, різницю в тарифах», - прокоментував Андрій Білоусов.

Він зазначив, що перших 118 млн. грн. на компенсацію такої різниці в тарифах вже закладено в держбюджеті на 2014 рік.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.