Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

переселенці

procherk.info

Вівторок, 23 вересня 2014, 17:05

Молоді переселенці зі Сходу та Криму розповіли, яким вони бачать Львів

переселенці

У Львові опитали молодих переселенців з Криму і Східної України щодо життя у новому місті.

Про це на прес-конференції повідомила в.о. начальника управління культури ЛМР Ірина Магдиш, передає кореспондент Варіантів.

Переселенці, зокрема, розповіли, що Схід та Південь відчувають зацікавлення та поважне ставлення до представників інших культур, вважають львів'ян згуртованим та відкритим народом.

Одночасно, переселенці відчувають "кусючі" ціни на квартири та зауважують, що патріотизм носить дещо "кічливий" характер.

Також кримські татари зазначили, що львівська молодь має зовсім небагато знань про культурні надбання південного народу, саме тому ініціативні молоді люди вже почали ділитися своїми цінностями та традиціями – від музичних до кулінарних.

Любов та повага до нового міста навіть спонукала гостів трохи змінити свої звички та вподобання, констатували опитані.

Крім цього, переселенці згодні звести до мінімуму використання власного автотранспорту, зважаючи на популярність у Львові велосипедного та громадського транспорту.

Опитані зазначили, що при можливості спілкується українською мовою, та змінила своїх мобільних операторів на найбільш розповсюджених. Але для кримських татар позиція щодо релігійної, етнічної та культурної приналежності залишиться незмінною.

Учасник дослідження, переселенець з Криму Сердар Сейтаптієв зазначив, що у Львові молодь має небагато знань про кримських татар, саме тому зараз хлопець активно займається організацією заходів, присвячених культурі його народу.

«Наше політичне та соціальне майбутнє будуть будувати нинішні учні та студенти, саме тому вони мають прагнути вивчати культурні надбання», розповів Сейтаптієв.

Фокус-група була проведена за новою методикою «Динамічна мережа», яку розробив Тарас Плахтій. Метод динамічної мережі дає змогу усім учасникам у малих робочих групах вислухати думку кожного, обговорити всі варіанти і консолідовано обрати кілька варіантів відповідей.

На думку Ірини Магдиш, таке дослідження є необхідністю, адже переселенцям необхідно адаптуватися до життя у новому місці, де уклад, традиції та ритм зовсім інші, ніж в їхніх рідних містах.

«Не зауважувати цих людей, не втягувати молодь до наших міських культурних і урбаністичних проектів, не прислухатися до їхніх думок, потреб, не інтегрувати їх у львівські середовища – це помилка, яка може привести до конфліктів», зазначила Магдиш.

Додамо, що опитування проводилося в форматі фокус-групи. З 15-ма переселенцями розмовляли у вигляді групового інтерв'ю на тему їхнього ставлення до Львова.

Нагадаємо, школи Львова прийняли 500 дітей-переселенців з Криму, Донецької і Луганської областей.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.