Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

класична музика

sites.google.com

П'ятниця, 10 жовтня 2014, 16:30

Заключний концерт "Контрастів" пройде у Львівській філармонії у неділю

класична музика

У неділю, 12 жовтня о 18:00 у Львівській обласній філармонії відбудеться заключний концерт XX ювілейного Міжнародного фестивалю сучасної музики Контрасти.

Про це повідомила прес-служба Львівської обласної філармонії.

Символічне завершення ювілейних Контрастів має на меті продемонструвати розмаїття українських композиторських шкіл, а водночас – їх спільну відданість національній ідеї у час складних політичних перипетій і кривавої боротьби за єдність територіальну.

Кримська татарка Мерзіє Халітова – одна з найяскравіших композиторок України, лауреат премій імені Бориса Лятошинського, Миколи Лисенка і Автономної Республіки Крим. У дитинстві їй довелося пережити весь смуток відірваності від батьківщини: її батьків вивезли до Узбекистану, де вона народилася, здобула освіту, сформувалася як особистість. До Криму повернулася 1993 року. З рідною землею тематично пов’язані й більшість творів авторки. На концерті прозвучить її Друга симфонія.

Донецький композитор Євген Петриченко, чий Requiem звучатиме на «Контрастах», – один із найперспективніших авторів України молодшого покоління. 

У львівській композиторській школі помітне місце займає постать Юрія Ланюка – композитора, виконавця-віолончеліста, педагога і музично-громадського діяча, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка. Для кожної своєї композиції Юрій Ланюк формулює нове завдання, ставить перед собою нові, неапробовані ним самим раніше вимоги. Це творче кредо яскраво підтверджує й твір Благовіщення для скрипки соло, мішаного хору та струнного оркестру, який прозвучить на концерті. Партію соліста виконає Марко Комонько.

Одним із співкоординаторів Міжнародного фестивалю сучасної музики Контрасти від початків і тривалий час був відомий харківський композитор Олександр Щетинський, лауреат низки престижних міжнародних конкурсів композиторів.

Незмінно важливою постаттю в програмах фестивалю є, безперечно, й один із живих класиків української музики Євген Станкович. Його мистецькі обрії вражають широтою охоплення різних настроїв, вражень, гостротою світовідчуття.

Концерт відбудеться за участі камерного хору «Глорія», Академічного молодіжного симфонічного оркестру «INSO-Львів» і диригентів Володимира Сивохіпа і Станіслава Веляника (Польща).

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.