Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Арсеній Яценюк

censor.net.ua

Вівторок, 14 жовтня 2014, 11:47

Яценюк представив урядовий законопроект про судоустрій

Арсеній Яценюк

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк представив урядовий законопроект про судоустрій: гарантований доступ до правосуддя, повернення повноважень Верховному суду, ліквідація спецсудів 

Вчора, 13 жовтня, Прем’єр-міністр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк під час виїзного засідання Кабінету міністрів України за участю суддів Верховного Суду України представив урядовий законопроект «Про судоустрій і статус суддів».

Проект закону передбачає, зокрема, повернення повноважень Верховному суду, ліквідацію господарських і адмінсудів, гарантований доступ до правосуддя та податкові критерії перевірки суддів.

«Незалежна судова гілка влади є запорукою захисту прав людини і громадянина. Знищення телефонного права та впливу на суддів, суддівське самоврядування як ключовий елемент незалежності судів - це ті основні постулати, які повинні бути в основі дійсно справедливої, незалежної суддівської гілки влади», - підкреслив глава Уряду. На переконання Уряду, за його словами, новий Парламент України повинен повернути Верховному суду всі повноваження вищої судової інстанції і повноваження з розгляду касаційних справ: «Вважаємо, що основним елементом справжньої судової реформи в країні повинно бути відновлення повноважень Верховного суду України і право громадянина на доступ до Верховного суду України, право громадянина на касаційне оскарження через Верховний суд України відповідного рішення».

Уряд вважає за необхідне також повернути Верховному суду України право узагальнення судової практики і надання роз'яснення судам нижчого рівня щодо застосування тих чи інших норм закону.

Арсеній Яценюк підкреслив, що проект закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачає гарантований доступ до правосуддя: «Прийти до суду, подати заяву і щоб цю заяву розглянули».

Одна з головних проблем сьогодні, за його словами, – що заяву подають до суду, проте її повертають на підставі того, що справа не підсудна цій судовій інстанції: «В законопроекті ми пропонуємо, щоби сам суд відправляв позовну заяву до належного суду. Щоб допомогти людині, щоб вона не витрачала гроші на адвокатів й не витрачала час».

Прес-служба "Народного фронту"

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.