Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

цигарки

Вівторок, 14 жовтня 2014, 17:02

Загальний оборот нелегального тютюну в Україні минулоріч сягнув понад 2 млрд грн

цигарки

Ринок тютюнових виробів оцінювався у 44 - 47 млрд. грн. за минулий рік. 9.2% від цього загального обсягу становив ринок нелегальної продукції у першому кварталі 2014 року. У 2013 році він становив 8.6-8.8 % від загального обсягу.

Про це сьогодні на прес-конференції у Львові повідомила Надія Бригінець, начальник відділу контролю у сфері внутрішньої торгівлі та інспекції з питань захисту прав споживачів Держспоживінспекції України у Львівські області.

Контрабандна та контрафактна продукція, що захопила дрібні торгові точки, знищує українську економіку, - наголосила Надія Бригінець.

В результаті нелегальної торгівлі тютюновими виробами збитки для держави становлять понад 2 млрд. грн. в рік лише від недоотримання від акцизного збору.

Проте виявити нелегальну торгівлю важко: після надходження скарги споживачів закон зобов'язує попередити торгову точку про прийдешню інспекцію за 10 днів до її проведення.

"Наша інспекція повинна контролювати обіг такої продукції, але керуючись законом ми не можемо зробити це належним чином. По-перше, ми повинні повідомляти торгові точки за 10 днів перед інспекцією і вказати дати, коли вона буде проведена. А якби ви мали б магазин і торгували контрабандою, то чи не вивезли б ви її за цей час?  По-друге, наша служба має право перевіряти підприємство з високим ступенем ризику не частіше ніж один раз на рік", зазначила Бригінець.

Фахівці переконані, що підвищення цін на тютюн чи підняття ціни на акцизи призведе скоріше до поглиблення проблеми, а ніж до її вирішення. Натомість електронні акцизи спроможні вирішити ситуацію.

Нагадаємо, згідно з урядовими ініціативами, акцизний податок на цигарки без фільтра зросте більш як вдвічі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.