Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Моцарт

filarmonia.kh.ua

Середа, 15 жовтня 2014, 14:20

Львівська філармонія запрошує на вечір музики Моцарта

Моцарт

У четвер, 16 жовтня, о 19:00 годині у Львівській філармонії звучатиме музика австрійського композитора-генія Вольфганга Амадея Моцарта.

Про це повідомила прес-служба Львівської обласної філармонії.

Твори композитора виконають заслужені артисти України – знана піаністка Етелла Чуприк та вокалістка Маріанна Лаба.

Концертна програма вечора, присвяченому творам цього маестро розпочинатиметься із виконання сонати для фортепіано № 9 Ре мажор, відомої на увесь світ. Легкість, співність, елементи cantabile, що зустрічаються у цьому творі змушують поринути у іншу епоху.

Серед творів, що звучатимуть на музичному вечорі - арія Сюзанни із опери-buffa «Весілля Фігаро». Композитор яскраво зображає різнопланові образи головних персонажів. Серед них і Сюзанна. М'яка, пластична мелодика, що характерна для цієї арії підкреслює примхливу жіночу харизму й хитрість героїні.
Наступною до уваги слухачів пропонуватиметься арія Паміни із зінгшпілю "Чарівна флейта". Зінгшпіль має велику кількість символів, бо, як відомо, Моцарт належав до масонів, тому використовував знаки цього таємного руху. Віртуозна арія, що виконуватиметься, має у основі ліричне начало, пластичну мелодику, котра насичена мелізмами та передає тонку душевну організацію героїні.

Концертну програму продовжить «Lacrimosa» та «Domine Jesu» із знаменитого «Реквієму» (транскрипція для фортепіано Етелли Чуприк). «Lacrimosa», що в перекладі означає «слізна» пронизана інтонаціями зітхання, це - ліричний центр Реквієму. Повний драматичних закликів і проникливою благання, що завершується фугою №8 - Domine Jesu (Господи Боже Христе, цар слави).

Завершуватиме музичний вечір твір, який знають, мабуть усі, його назва – «Турецький марш», що входить до «Сонати для фортепіано № 11 ля мажор».

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.